Ποινολόγιο και ρεσάλτο

Πέμ, Νοε 3, 2022
Resalto_Sxolia_26-10-22-01

Δύο ειδήσεις των τελευταίων ημερών:

‣ Η διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), υλοποιώντας τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου σχετικού νόμου, βάζει σε εφαρμογή το κατάπτυστο «ποινολόγιο» των ανέργων. Ο νόμος προβλέπει διαγραφή από το μητρώο και στέρηση του επιδόματος (στην περίπτωση που χορηγείται) για τον άνεργο που θα αρνηθεί τρεις φορές «κατάλληλη» θέση εργασίας, συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης, ακόμα και στην περίπτωση που η Υπηρεσία κρίνει ότι δεν «συνεργάζεται» με τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δραστηριοποιείται επαρκώς προς αναζήτηση εργασίας.

Αντί να κοιτάξουν πώς θα στηρίξουν όλους τους ανέργους με αξιοπρεπές επίδομα για όσο καιρό είναι άνεργοι, πώς θα τους βοηθήσουν πραγματικά να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει και επιθυμούν και με αξιοπρεπείς όρους, τους αντιμετωπίζουν σαν τεμπέληδες και απατεώνες και βάζουν ποινές σε αυτούς, την ώρα που έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας και αφήνουν τους εργοδότες ανεξέλεγκτους.

‣ Ως και... εισβολές δικαστικών επιμελητών και υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε σπίτια, με έρευνες για τιμαλφή, μετρητά και κατασχέσεις σοδειών, περιλαμβάνει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που εντάσσεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Αυτό είναι το «κερασάκι στην τούρτα» ενός νόμου που προαναγγέλλει πογκρόμ πλειστηριασμών και εκβιασμών.

Ούτε λόγος, βέβαια, να κάνουν κανένα ρεσάλτο στην εργοδοσία της «Μαλαματίνας» για να εισπράξουν τα χρέη που της χάρισαν με προϋπόθεση να μην απολύσει εργαζομένους!

Αν τώρα πούμε ότι το κράτος είναι ταξικό, θα είμαστε «εκτός τόπου και χρόνου» και με «ξύλινη γλώσσα»;