ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Thumb_Poioi_Eimaste

Ο “Οδηγητής” είναι το περιοδικό της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και αποτελεί όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της. Κυκλοφορεί το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα και διακινείται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό.

Δανείστηκε το όνομά του από το ομώνυμο ποίημα του μεγάλου μας ποιητή, Κώστα Βάρναλη. Από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους, τον Σεπτέμβριο του 1968, μέχρι σήμερα, τέσσερις στίχοι από το ποίημα αυτό βρίσκονται πάντα στο εξώφυλλο του «Οδηγητή», δίπλα στο λογότυπό του:

 

«Δεν είμ’ εγώ σπορά της τύχης

ο πλαστουργός της νιας ζωής.

Εγώ ‘μαι τέκνο της ανάγκης

κι ώριμο τέκνο της οργής».

 

«Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής» ήταν άλλωστε το περιοδικό μας, που ξεκίνησε την κυκλοφορία του σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας και διώξεων από το καθεστώς της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα και είχε τη δική του ιδιαίτερη συμβολή στη συγκρότηση των πρώτων παράνομων οργανώσεων της ΚΝΕ, αλλά και στον ίδιο τον αντιδικτατορικό αγώνα της νεολαίας.

 

Pic_1_Poioi_Eimaste

Στις σελίδες του «Οδηγητή» έχει βρει όλα αυτά τα χρόνια τη θέση του κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας και διεκδίκηση των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και ανέργων, των σπουδαστών της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σε πολλούς από αυτούς τους αγώνες ο “Οδηγητής” είχε και τη δική του, ιδιαίτερη συμβολή. Έχει αποτελέσει την πρώτη επαφή με την ΚΝΕ για χιλιάδες νέους και νέες που στη συνέχεια έγιναν μέλη της ή αγωνίστηκαν στο πλάι της.

Ο “Οδηγητής” αποτελεί σήμερα το μοναδικό έντυπο πανελλαδικής κυκλοφορίας που γράφεται, διακινείται, διαβάζεται από νέους και νέες. Που φτάνει σε κάθε πόλη, χωριό, νησί της χώρας, μπαίνει σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους δουλειάς, στα στέκια της νεολαίας.

Είναι το έντυπο που σταθερά αναδεικνύει τα προβλήματα των νέων των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς στη μόρφωση, τη δουλειά, την υγεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις διακοπές και την αναψυχή. Αποκαλύπτει πώς το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και όσοι το υπηρετούν μπαίνουν εμπόδιο για να γίνουν αυτά πραγματικότητα και φωτίζει τη μοναδική πραγματική διέξοδο, το όμορφο μέλλον του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

 

Pic_2_Poioi_Eimaste

 

Την ευθύνη για την προετοιμασία του “Οδηγητή”, την έχει Συντακτική Επιτροπή που αποτελείται από μέλη της ΚΝΕ και λειτουργεί στη βάση της εθελοντικής προσφοράς. Είναι, όμως, χιλιάδες οι νέοι και οι νέες, μέλη, στελέχη και φίλοι της ΚΝΕ, που βοηθούν με τα άρθρα, τις ανταποκρίσεις, τις σκέψεις τους, αλλά και σε όλα τα στάδια της κυκλοφορίας και διακίνησης του “Οδηγητή”.

Τέλος, το περιοδικό μας είναι κάθε χρόνο συνδιοργανωτής του «Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή», που από το 1975 αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό – πολιτιστικό γεγονότος για τη νεολαία στην Ελλάδα.

 

Pic_3_Poioi_Eimaste

 

Σύντομο χρονικό της πορείας του «Οδηγητή»

  • Στις 22 Σεπτέμβρη του 1968, γραμμένος σε μεμβράνη και πολυγραφημένος, κυκλοφόρησε ο πρώτος “Οδηγητής”, όργανο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Από το 1968 ως και την κατάρρευση της δικτατορίας, ο “Οδηγητής” έβγαλε συνολικά 44 φύλλα.
  • Στις 18 Σεπτέμβρη του 1974, μια βδομάδα πριν τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, κυκλοφόρησε ο πρώτος νόμιμος “Οδηγητής”. Η περίοδος αυτή, που κρατά 16 χρόνια, απ’ το 1974 ως και το 1990 χαρακτηρίζεται από την ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ και την κυριαρχία του “Οδηγητή” στον χώρο των νεολαιίστικων εντύπων.
  • Το 1989, η πλειοψηφία του Κεντρικού Συμβουλίου αποχωρεί από την ΚΝΕ και ταυτόχρονα προσπαθεί ανεπιτυχώς να σφετεριστεί τον τίτλο της Οργάνωσης, αλλά και του “Οδηγητή”. Ο “Οδηγητής” στα χέρια της οπορτουνιστικής ομάδας, που κυριαρχούσε στο νέο Κεντρικό Συμβούλιο, έχασε τη φυσιογνωμία του ως οργάνου της επαναστατικής Οργάνωσης Νεολαίας του ΚΚΕ και τελικά η κυκλοφορία του διεκόπη τον Δεκέμβρη του ’90. Η επανακυκλοφορία του τον Σεπτέμβρη του ’91 ως μηνιαίου περιοδικού επιβεβαίωσε τη διαδικασία ανασυγκρότησης της ΚΝΕ.
  • Μέχρι και τα μέσα του ’97, ο “Οδηγητής” δεν καταφέρνει να έχει σταθερή μηνιαία κυκλοφορία και πολλές φορές κυκλοφορεί ανά δίμηνο, καταφέρνει όμως να ανοίγει δρόμους στην επαφή της ΚΝΕ με τη νεολαία, στα δύσκολα αυτά χρόνια κατά τα οποία η Οργάνωση στήθηκε ξανά σχεδόν απ’ το μηδέν.
  • Η κυκλοφορία του σταθεροποιείται και από το 2000 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2007, ο “Οδηγητής” κυκλοφορούσε την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα μαζί με τον “Κυριακάτικο Ριζοσπάστη”.
  • Από τον Γενάρη του 2008 κυκλοφορεί και πάλι αυτοτελώς, ως μηνιαίο έντυπο, μορφή που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

 

Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορεί κανείς να βρει ταξινομημένο το υλικό που δημοσιεύει ο “Οδηγητής” στις σελίδες του, τα τεύχη των τελευταίων ετών, καθώς και νέες αναρτήσεις που επιμελείται καθημερινά η Συντακτική του Επιτροπή.

 

Καλή περιήγηση!