Άρθρο του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, στον "Οδηγητή":Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς... Για την κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ!

Αν το μουσικό χαλί της ζωής γενιών και γενιών της χώρας μας γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, τη μουσική αυτή ιδιοφυΐα, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 του Σεπτέμβρη, βάζοντας ανεξίτηλη σφραγίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, δε θα μπορούσε να μην παραδεχτεί κάποιος ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” συνετέλεσε -σε όλη την ιστορική του διαδρομή, από το 1975 μέχρι σήμερα- το μεγαλειώδες αυτό έργο να παίρνει σάρκα και οστά, να γίνεται φως, να εμψυχώνει και να εμπνέει, ώστε να περνάει η αγωνιστική σκυτάλη από γενιά σε γενιά, για "να γυρίσει ο ήλιος"...
Σάβ, Σεπ 4, 2021
Thumb_Festival_Ampatielos

Η κορύφωση των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ, λοι­πόν, μπορεί να σηματοδοτήσει σε όλη την Ελλάδα ένα κορυφαίο γεγονός συνδυασμένης μαζικής πολιτικής, ιδεολογικής και πολιτιστικής παρέμβασης της ΚΝΕ, λί­γους μήνες μετά το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τους πρόσφατους και σημαντικούς αγώνες του λαού μας σε όλα μέτωπα, από την ίδια τη μεγαλειώδη πορεία του θεσμού του Φεστιβάλ μέσα στα χρόνια, τις στιγμές ανάτασης και υψηλής πολιτιστικής δημιουργίας που έχει χαρίσει.

Εμπνεόμαστε από την επέτειο της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την Κομμούνα του Παρισιού, που αποτέλε­σε και αποτελεί έναν από τους λαμπρότερους φάρους στην πάλη του διεθνούς επαναστατικού κινήματος

Με όπλα τα συμπεράσματα από την πλούσια δράση μας, το Φεστιβάλ, ως σημείο συνάντησης, προβλημα­τισμού, συζήτησης όλων εκείνων των νέων που προ­βληματίζονται, αγωνιούν και δρουν, μπορεί να δώσει ώθηση για την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώ­νων της νεολαίας, με επιθετικές διεκδικήσεις για όλα τα ζητήματα που την αφορούν!

Με πυξίδα τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου του Κόμματός μας

Να συνεχίσουμε πιο μαζικά και αποφασιστικά να μπαίνουμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης απένα­ντι στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής -ιδιαίτερα με την έναρξη την νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς- την πορεία της πανδημίας, το χτύπημα κατα­κτήσεων και δικαιωμάτων χρόνων μέσα στην καπιταλι­στική κρίση που διανύουμε, με το μάτι του κεφαλαίου πάντα στο παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς (βλέπε απ’ τα πιο πρόσφατα: ν/σ για την κοινωνική ασφάλιση, νόμο Χατζηδάκη, νόμοι στην Παιδεία, ένταση των πο­λεμικών συγκρούσεων, της καταστολής κλπ).

Για να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες εγκλωβι­σμού της νεανικής δυσαρέσκειας σε «δοκιμασμέ­νες» και αποτυχημένες πια λύσεις εντός των τειχών αυτού του συστήματος, στην κυβερνητική εναλλαγή, την ώρα που η κοινή στρατηγική και ο «ρεαλισμός» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γεννά «πρόβες» για μεγαλύτερη συναίνεση, αναδεικνύει μέσα και από τις θέσεις τους τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που υπηρετούν, παρά τις επιμέ­ρους διαφορές και τις κοκορομαχίες τους.

Μπαίνοντας μπροστά και επιδιώκοντας οι προσπάθειές μας στους καθημερινούς αγώνες να ενισχύουν πολύπλευ­ρα το στόχο μας για να εξελίσσεται ένα ενιαίο, πανελλα­δικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, όσο γίνεται πιο μαζικό, εδραιωμένο στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, σε κάθε περιοχή, με αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, εναντί­ωσης στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Ένα τέτοιο πανελλαδικό και διεθνιστικό ταυτόχρονα κίνημα μπορεί να εγγυηθεί μόνο το ΚΚΕ με τη δράση του, ως καθοδηγητική δύ­ναμη για την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού, για το άνοιγμα του δρόμου για το σοσιαλισμό.

Μετά το 21ο Συνέδριό του, το ΚΚΕ είναι εδώ, πιο δυνα­τό και έμπειρο, αποφασισμένο για να επιτελεί το ρόλο του ως την ισχυρή οργανωμένη πρωτοπορία των εργατι­κών – λαϊκών δυνάμεων, το ρόλο του ως τον φορέα των νέων ιδεών της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, της απάντησης στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και απαιτούν επιτακτικά τη λύση τους στον 21ο αιώνα. Όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ, εξασφαλίζοντας πρώτα και κύρια τη μελέτη των αποφάσεων του Συνεδρίου, ως αναγκαία βάση για να ανέβει η συλλογική, δημιουργική συζήτηση, διαμορ­φώνουμε ήδη σχέδιο για να μετράμε διαρκώς βήματα στη μαχητική και κρίσιμη συμβολή της ΚΝΕ σε αυτούς τους μεγάλους στόχους μέσα στη νεολαία.

Όλες οι μηχανές στο φουλ για την επιτυχία των Φεστιβάλ

Την περσινή χρονιά αποδείχτηκε ότι οργανωμένα και συλλογικά, χωρίς συμβιβασμό με τις δυσκολίες που έχει φέρει η πανδημία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πολυ­επίπεδη επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ σε όλες τις συνθήκες. Έτσι και φέτος, με την ουσιαστική συμβολή όλων μας, παίρνοντας και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των συντρόφων μας, των επισκεπτών του «Φ», θα τα καταφέρουμε!

Το σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ που ήδη οδηγεί τις προσπάθειες χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο και αναγκαίο να αγκαλιάσει τη σκέψη πε­ρισσότερων νέων, μέσα και από τις εξελίξεις που είχαμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γεννήθηκε μέσα στους αγώνες του λαού μας, εκεί που όλο το προηγούμενο διάστημα, με την πρωτοπόρα και καθοριστική στάση των κομμουνιστών σε όλα τα ζη­τήματα έσπασε στην πράξη ο φόβος και ο συμβιβασμός, ανέβηκε το μαχητικό, διεκδικητικό «φρόνημα» των εργα­ζομένων και της νεολαίας. Αυτή η δράση των νέων κομ­μουνιστών ανέδειξε την Οργάνωση μας ευρύτερα ως την πολιτική δύναμη μέσα στη νεολαία που στάθηκε παλικαρίσια ως οργανωτής απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και που πυροδότησε τους σημαντικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος στους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αντανακλά τη δράση και την αποφασιστικότητα εκατοντάδων ανθρώπων του μόχθου, όλων των ηλικιών που τόσο απέναντι στις φλό­γες, όσο και απέναντι στην πολιτική που τους άφησε στο έλεος τους, και έκαναν βίωμα σε χιλιάδες ανθρώπους ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Αποτυπώνει την αλληλεγγύη που απλόχερα δείχνει ένα μεγάλο κομμάτι νεολαίας, πολύμορφα και στους πυρόπληκτους.

Ταυτόχρονα, η ανταπόκριση που βρίσκει, ενισχύει κι άλλο την αποφασιστικότητά μας ώστε η νέα γενιά ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ για να ζήσει όπως της αξίζει και όχι απλά να επιβιώνει. ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ και να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω όσους προσπαθούν να την πείσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη σημερινή εκμεταλλευτι­κή κοινωνία που σαπίζει με τα αποτελέσματα να φαίνονται σε όλους τους τομείς. ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ και να μπει ορμητικά στον αγώνα για μια κοινωνία στο ύψος των σύγχρονων δυ­νατοτήτων που η ανθρώπινη εργασία έχει δημιουργήσει.

Η πραγματική τόλμη είναι να αμφισβητείς το αστικό κατεστημένο, να πηγαίνεις κόντρα στο - κυρίαρχο σή­μερα- ρεύμα της υποταγής, στο «δεν αλλάζει τίποτα», της επιλογής του μικρότερου δήθεν κακού. Όταν φτιά­χνουν νόμους για να περιορίσουν τη δράση των σωματείων, όταν ετοιμάζονται να βάλουν αστυνομία στα Πανεπιστήμια, όταν δυναμώνει η καταστολή ως αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλη την ΕΕ, τόλμη είναι να επι­λέγεις τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την οργάνωση. Είναι η δράση στο μαθητικό συμβούλιο, στον Φοιτητικό Σύλλογο. Είναι η οργάνωση στο σωματείο, η δραστήρια συμμετοχή στις διαδικασίες του κινήματος. Τολμηρός εί­ναι ο νέος και η νέα που οργανώνονται στην ΚΝΕ. Για­τί τόλμη στη πράξη, χωρίς τόλμη στις ιδέες δεν μπορεί να υπάρξει. Το ΚΚΕ πρεσβεύει ό, τι πιο προοδευτικό έχει γεν­νήσει η ανθρώπινη σκέψη και δράση, γι’ αυτό και μπορεί να προχωρά μπροστά σε όλες τις συνθήκες.

Να αποδομήσουμε τα «όμορφα» αφηγήματα των αστικών δυνάμεων

Αυτό το κάλεσμα της ΚΝΕ απευθύνεται αντικειμενικά στη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας που η πραγματικότητά της, η καθημερινότητά της έρχεται όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί για να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα στη μόρ­φωση, την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, συνολικά στη ζωή.

Είμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και ο κα­θένας μπορεί να δει σήμερα πιο καθαρά τι σημαίνει τα επιτεύγματα της επιστήμης να γίνονται πεδία επι­χειρηματικών ανταγωνισμών, πεδία αύξησης της ήδη τεράστιας κερδοφορίας τους, ακόμα και να αξιοποιού­νται ως μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, για να κρυφτεί κυρίως η γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλο τον κόσμο. Τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, οι επαγγελματικές σχολές να ανοίγουν, όπως έκλεισαν, με μόνιμο μότο την «ατομική ευθύνη». Αντί να παίρ­νονται μέτρα για τα σημαντικά μορφωτικά κενά των δύο τελευταίων χρόνων, να είναι «φορτωμένα» νέους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που πέρασαν νύχτα με τους χώρους εκπαίδευσης άδειους, γιατί ακριβώς εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς (όπως η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), την μορφωτική υποβάθ­μιση, την καταστολή στις δίκαιες διεκδικήσεις και αντι­δράσεις μαθητών - φοιτητών - εκπαιδευτικών - γονιών.

Ο δήθεν «εξορθολογισμός» του εργάσιμου χρόνου, η «συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή» στον καπιταλισμό σημαίνει ξεζούμισμα του ερ­γαζόμενου, ένταση της εκμετάλλευσης. Συνέπεια είναι και ότι ο ελεύθερος χρόνος συρρικνώνεται και ταυτό­χρονα έχει γίνει εξ ολοκλήρου μία ακόμα επιχειρημα­τική μπίζνα για το κεφάλαιο, όπως στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, του δικαιώματος στις διακοπές. Η επιχειρηματική λειτουργία σε αυτά, η προ­βολή της ναρκωκουλτούρας ως μιας «εναλλακτικής» διεξόδου, αναδεικνύουν το πώς το κεφάλαιο αντιμετω­πίζει την ανάγκη για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο.

Η «αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώ­ρας» και η δήθεν προστασία που παρέχουν οι σύμμα­χοι ΝΑΤΟ - ΕΕ τελικά μπλέκουν ακόμα περισσότερο το λαό μας στα επικίνδυνα παιχνίδια για το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς. Αν μία από τις χιλιάδες εικόνες που έρχο­νται από Αφγανιστάν έχει διδακτική αξία για τον λαό μας είναι η εικόνα της απελπισίας στην οποία βρέθη­καν οι πολιτικοί «σύμμαχοι» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η «προστασία του περιβάλλοντος» δεν μπορεί να επι­τευχθεί μέσα από την υλοποίηση του «Πράσινου New Deal», γιατί στον καπιταλισμό το περιβάλλον αποτελεί ένα ακόμα πεδίο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας για το με­γάλο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του «Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου» συνοδεύεται με μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι λαϊκές οικογένειες (πχ απώλειες θέσεων εργασίας, «πράσι­νοι» φόροι, πανάκριβη για το λαό ενέργεια).

Να αναδείξουμε πώς ο σοσιαλισμός είναι η μο­ναδική, επαναστατική αλλαγή σήμερα! Γιατί ο σο­σιαλισμός αποτελεί την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας! Κι όχι το σύστημα όπου όλα μπορείς να τα αμφισβητήσεις, εκτός από το ίδιο το σύστημα και την εκμετάλλευση, όπου στο όνομα της ατομικής ελευθερί­ας «κουκουλώνεται» η πιο μεγάλη συλλογική σκλαβιά, αλλά την κοινωνία που ο εργαζόμενος άνθρωπος, απε­λευθερωμένος από τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης, θα μπορεί να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του, να προσφέ­ρει για την κοινωνική πρόοδο!

Βάζουμε τον πήχη ψηλά, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που η δράση και η πολιτική μας δημιουργεί

Η εκτίμηση που έχουμε ότι ένα τμήμα νεολαίας πα­ρακολουθεί από πιο κοντά το Κόμμα το τελευταίο δι­άστημα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η φεστιβαλι­κή δραστηριότητα της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα μπορεί οργανωμένα και πλατιά να δώσει διέξοδο στη μεγάλη όρεξη που υπάρχει για πολιτιστική, αθλητική δραστη­ριότητα σε χιλιάδες νέους και νέες, πρέπει να βάλει τον πήχη ψηλά για όλες τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Μπορούμε να επιδράσουμε καθοριστικά, να κερδί­σουμε νέες δυνάμεις, να αποκτήσουμε κοινή δράση και βηματισμό με χιλιάδες νέους και νέες που έχουμε κοινές ανησυχίες και έχουν χαμηλά τον πήχη των προσ­δοκιών τους από τα αστικά κόμματα, τους φταίει στον έναν ή τον άλλο βαθμό «το σύστημα, το κράτος». Έχου­με τα όπλα να αντιπαρατεθούμε με το ότι όλα αυτά βεβαίως στηρίζονται σε θολές ερμηνείες και κριτήρια που ως επί το πλείστον καθορίζονται από τα βάθρα της σκέψης του σημερινού συστήματος, τους νόμους ζού­γκλας της καπιταλιστικής οικονομίας που είναι και οι καθοριστικοί στη διαμόρφωση συνείδησης και στάσης, ιδιαίτερα σε συνθήκες αντεπανάστασης.

sygkentrosi-79

Έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Έχουμε τη φιλοδοξία να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο το κύρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα από την καθημερινή μας παρέμβαση, να πείσουμε πιο πολλούς νέους για την σοσιαλιστική προοπτι­κή, να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί οι νέοι κομμουνιστές στους χώρους νεολαίας.

Μας γέμισε αισιοδοξία η επιτυχία της 30ης αντιιμπεριαλιστικής κατασκήνωσης της Οργάνωσής μας στη Μυτιλήνη, με το ανατρεπτικό και διεθνιστικό μήνυμα που έστειλε από κοινού με του συντρόφους από την ΚΝ Τουρκίας, με την συμβολή με ιδιαίτερο μεράκι των νέων του νησιού της Λέσβου που με πολλούς τρόπους συνέβαλαν στο να είναι μία ξεχωριστή στιγμή στην πορεία αυτής της μεγάλης πανελ­λαδικής συνάντησης των νέων της χώρας μας.

Να συνεχίσουμε τη θετική πείρα των προσπαθειών των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα για την άμιλλα οικοδόμησης προς τιμήν του 21ου Συνεδρίου που μέσα στις σημαντικές πολιτικές μάχες προσανατόλισε τις οργανώσεις στο καθοριστικό καθήκον της ανάπτυξης των δυνάμεών μας και της οικοδόμησης σε νέους χώρους. Είναι σημαντικό ότι υπερκαλύπτοντας τα πλάνα τους αναδείχθηκαν πρώτες οι Οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής. Καλωσορίζουμε τα εκατοντάδες νέα μέλη της ΚΝΕ που οργανώθηκαν τους προηγούμενους μήνες, είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουν νέα πνοή στα Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

Να συνεχίσουμε με πιο γοργούς ρυθμούς την ανάπτυξη της ΚΝΕ στα Λύκεια, τα ΕΠΑΛ και τα Γυμνάσια της χώρας που ανοίγουν το Σεπτέμβρη, να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειες μας ώστε στα Πανεπιστή­μια να είναι χρονιά ορόσημο μετά από 2 χρόνια που ήταν κλειστά, να βάλουμε υψηλούς στόχους στις σχολές κατάρτισης και στην μαθητεία, στους κλάδους που συγκεντρώνουν μάζες νέων εργαζομένων.

Η πείρα από την παρέμβασή μας σε όλους αυτούς τους χώρους την προηγούμενη περίοδο είναι και πλούσια και πολύτιμη. Έχει καταγραφεί και στις σελίδες του «Οδηγητή», στα μαθητικά και φοιτητικά Φεστιβάλ, στη δράση νέων κομμουνιστών μέσα στους χώρους δουλειάς, και μπορεί να αξιοποιηθεί πλατιά ώστε κάθε Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ να καταστρώσει το δικό της πλούσιο πρόγραμμα μαζικής πολιτικής δουλειάς και παρουσίας παντού.