Άρθρο του Νίκου Ζαχαρόπουλου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ:Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ!

Τρί, Φεβ 7, 2023
Thumb_Politiki_Tolmame_to_megalo_bima

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, που θα διεξαχθεί στις 10-12 Φλεβάρη στην Αθήνα. Από τις 15 Οκτώβρη που δημοσιεύθηκαν οι Θέσεις του ΚΣ για το Συνέδριο, με τον «Οδηγητή», καταφέραμε να διεξάγουμε μια πλούσια και πετυχημένη προσυνεδριακή διαδικασία, ταυτόχρονα με τους σημαντικούς αγώνες στους οποίους πρωτοστατήσαμε και με την προσπάθεια μας για μαζική ενίσχυση του ΚΚΕ, με χιλιάδες νεανικές ψήφους στις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Αποφασιστικά για ΚΝΕ δυνατή παντού!

Αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η αποφασιστικότητα χιλιάδων μελών της Οργάνωσης για ΚΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΠΑΝΤΟΥ! Αποφασιστικότητα που στηρίζεται πάνω σε γερά θεμέλια: Πρώτα απ’ όλα στο σύγχρονο επαναστατικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ, στη δύναμη των επαναστατικών ιδεών για τον Σοσιαλισμό. Αλλά και στο γεγονός ότι η ΚΝΕ αναδείχθηκε τα προηγούμενα 4 χρόνια ως η πρωτοπόρα δύναμη που ηγείται στους αγώνες της νεολαίας για τις σύγχρονες ανάγκες της.

Αποφασιστικότητα που μέσα από την πλατιά διακίνηση των Θέσεων του ΚΣ και τη ζωντανή συζήτηση το τελευταίο τρίμηνο, συναντήθηκε με χιλιάδες νέους και νέες, με τις προσδοκίες και τα όνειρά τους. Που ενισχύεται μέσα και από τις απαντήσεις που δίνουν καθημερινά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για τα οξυμμένα προβλήματα της νεολαίας, κάτι που καταγράφηκε και στις θεματικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΚΝΕ μπροστά στο Συνέδριο.

Αποφασιστικότητα που «δέθηκε στην ίδια αλυσίδα» με χιλιάδες νέους στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 9ης Νοέμβρη και στις άλλες μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, στα μπλοκ των μαζικών διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Που έχει ως «φυσικούς συμμάχους» τους λαούς όλου του κόσμου που αντιμετωπίζουν την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά, τα εκατομμύρια απεργών που δίνουν χρώμα αυτές τις μέρες στις γαλλικές λεωφόρους. Που έχει «σάουντρακ» τις μελωδίες του Λοϊζου, του Ξαρχάκου, του Καλδάρα που πρόσφατα τιμήσαμε, αλλά και νεότερων δημιουργών που μας χαρίζουν «ενέσεις» πολιτισμού απέναντι στην σαπίλα του συστήματος. Αποφασιστικότητα που εδράζεται στις σχέσεις αλληλεγγύης που αναπτύσσουν «οι από κάτω» μέσα στους ταξικούς αγώνες αλλά και μέσα στην καθημερινή ατομική και συλλογική προσπάθεια για την επιβίωση, για να μορφωθούν.

Αποφασιστικότητα που χτίζεται μέσα «σε συνθήκες μεγάλης υποχώρησης του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος», όπως σημειώνουν οι Θέσεις του ΚΣ. Γιατί εκεί που όλα μοιάζουν σκοτεινά, εμείς ξέρουμε ότι μπρος στα μεγάλα δεινά για τους λαούς που φέρνει μαζί της «η νέα φάση» στην οποία έχουμε μπει -κάτω και από τη δική μας παρέμβαση- καταγράφονται διεργασίες, κατά κανόνα «υπόγειες» για την ώρα, σε νεανικές και λαϊκές συνειδήσεις. Διόλου αμελητέες όμως, που αργά ή γρήγορα θα εκφραστούν και θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Μόνοι τους και όλοι μας!

Το καθήκον για ΚΝΕ δυνατή παντού «θα περπατήσει» τους αμέσως επόμενους μήνες μέσα σε συνθήκες εκλογικών μαχών. Η δική μας δουλειά, αξιοποιώντας και το αυξημένο κύρος του Κόμματος μέσα στη νεολαία που διαρκώς συναντάμε, είναι που θα δημιουργήσει ρήγματα στη συνείδηση χιλιάδων νέων. Θα αφήσει θετικό αποτύπωμα που «θα το βρούμε μπροστά μας». Επιδιώκουμε λοιπόν, μέσα από αυτές τις μάχες: Κάθε μέλος της ΚΝΕ να ανεβάσει την ικανότητά του στη διαπάλη και να πραγματοποιήσει μεγάλο πολιτικό άνοιγμα. Η λειτουργία και η δράση των ΟΒ μας να είναι μαχητική, με αντίστοιχη στήριξη από τα καθοδηγητικά όργανα. Στη μάχη να μπουν πολλοί νέοι, να δημιουργήσουμε μαζί τους γερούς δεσμούς και μέσα από αυτή τη διαδικασία να οργανωθούν στην ΚΝΕ.

Όταν «όλοι είναι έτοιμοι να πάνε με όλους» χάρη της σταθερότητας του συστήματος, αφού οι πράξεις τους στα σοβαρά ζητήματα και όχι «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που λένε προεκλογικά δείχνουν ότι συμφωνούν, το σύνθημα «Μόνοι τους και όλοι μας!» είναι που πρέπει να ακουστεί ξανά από τους νέους και τις νέες της χώρας μας. Άλλωστε όποτε η νεολαία και ο λαός κέρδισαν κάτι, το έκαναν στηριγμένοι στη δική τους δύναμη, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ πάντα μπροστά, σε σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα του. Αντικειμενικά, το πολιτικό δίλημμα είναι: Ή δυνατό ΚΚΕ ή δυνατές αντιλαϊκές κυβερνήσεις και αδύναμος ο λαός.

Η ψήφος της νεολαίας στο ΚΚΕ είναι η μόνη κερδισμένη ψήφος! Γιατί εκφράζει την οργή μιας γενιάς που νιώθει ότι «τα έχει ζήσει όλα» με την πανδημία και τον πόλεμο στη γειτονιά μας, που ασφυκτιά από τα οικονομικά προβλήματα. Είναι το καλό σενάριο! Αυτό που δεν απομακρύνει τον στόχο για μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο, με τον λαό να μετρά νέες απώλειες, απογοητεύσεις και άλλα χαμένα χρόνια, αλλά αντίθετα ασκεί πίεση για «ανάσες» ανακούφισης και «φωτίζει» το δρόμο για να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, που καταθέτει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό. Κάνει τη διαφορά, απέναντι στα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς. Είναι η μόνη ψήφος ελπίδας για τους νέους και τις νέες που έχουν μπροστά τους μια ζωή να ζήσουν.

Το Συνέδριο να γίνει εφαλτήριο!

Ο λόγος τώρα περνά στους αντιπροσώπους στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Μέσα από την κριτική και αυτοκριτική εξέταση του «τι» και του «πώς» το κάναμε το προηγούμενο τετράχρονο, μέσα από την Απόφαση του Συνεδρίου, επιδιώκουμε να δοθεί ώθηση στον σκοπό μας από εδώ και μπρος. Η πείρα που συγκεντρώσαμε, άλλωστε, δείχνει ότι μπορούμε να εξετάσουμε καλύτερα και τις σημαντικές αδυναμίες που παραμένουν στη δουλειά μας και μας δυσκολεύουν ώστε να γίνονται πιο στέρεα και ενιαία τα θετικά βήματα.

Επιδιώκουμε, λοιπόν, το Συνέδριο να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε όλες οι Οργανώσεις και τα μέλη της ΚΝΕ να κατακτούμε χαρακτηριστικά όπως: Η ακλόνητη πίστη στην επικαιρότητα και αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού. Η ανυπότακτη στάση ζωής, η αδιαλλαξία απέναντι στον ταξικό αντίπαλο και η μαχητική κατάκτηση της γνώσης. Οι αγωνιστικοί δεσμοί με τους συναδέλφους μας, η αντοχή απέναντι στις δυσκολίες του αγώνα, η θωράκιση και ετοιμότητα για να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις φάσεις που θα περάσουμε ως την τελική νίκη.

Αυτήν την ΚΝΕ χτίζουμε, την επαναστατική Οργάνωση εθελοντών, αιμοδότη του ΚΚΕ! Την Οργάνωση που είναι «η μέρα με τη νύχτα» με τις άλλες πολιτικές νεολαίες στην Ελλάδα, και αυτό πηγάζει από τους ανώτερους σκοπούς μας, τον χαρακτήρα μας. Κάτι που γνωρίζουν ήδη τα μέλη της ΚΝΕ, αλλά γίνεται διακριτό ήδη σε ολοένα και περισσότερους νέους και νέες, τους χιλιάδες αυριανούς συντρόφους που θα πυκνώσουν τις γραμμές της Οργάνωσής μας.

 

Ζήτω το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ!

Ζήτω το Κόμμα μας, το ΚΚΕ!