Θα είναι πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και δε θα είναι…

Παρ, Ιαν 14, 2022
Thumb_Foitites_Tha_einai_astynomia

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση κρατικό σχέδιο έντασης της καταστολής στα Πανεπιστήμια, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να επιβεβαιώσει το ρητό "οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται". Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, που η κυβέρνηση προβάρει την παραπέρα κλιμάκωση του αυταρχισμού απέναντι στους φοιτητικούς συλλόγους, βρέθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, σε τηλεοπτική εκπομπή, να τονίζει πως «χρειάζεται (...) το μοντέλο που υπάρχει και σε άλλες χώρες, αστυνομική δύναμη, υπηρεσία, που είναι όμως πανεπιστημιακή, σε άμεση συνεργασία με το πανεπιστήμιο»!

Στο φιλικό -για τέτοιου είδους απόψεις- τηλεοπτικό πλατό της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ και με τον βουλευτή της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλο να σιγοντάρει και να υπερτονίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι περίπου αυτό που περιέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ δια μέσω Κατρούγκαλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε, όχι απλά στον ίδιο τόνο, αλλά απορώντας κιόλας: «Γιατί δε δέχτηκε η κυβέρνηση να υπάγεται ως ειδική υπηρεσία του Πανεπιστημίου, ως υπηρεσία φύλαξης, που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική; Τα Πανεπιστήμια πάντοτε ήταν χώρος που δεν ήταν προσιτός στις κλασικές δυνάμεις καταστολής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, φαίνεται δεν είναι λάτρης του κλασικού αστυνόμου στις σχολές, αλλά θέλει ένα πιο... μοντέρνο μοντέλο καταστολής, που δε θα είναι αστυνομία, αλλά κάτι σαν αστυνομία. Που δηλαδή αστυνομία θα είναι, αλλά δε θα τη λέμε αστυνομία, γιατί τα Πανεπιστήμια δεν είναι "προσιτός χώρος" στις “κλασικές δυνάμεις καταστολής”. Μέσα σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι "πρέπει να παταχθεί ο υπόκοσμος". Βέβαια δεν μας εξήγησαν τι χρειάζεται η “Πανεπιστημιακή Αστυνομία” για υποθέσεις του ΣΔΟΕ και του Τμήματος Ηθών, όπως αυτές για τις οποίες διαβάζουμε με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ;

Πάντως από ό,τι φαίνεται το "προοδευτικό μέτωπο" που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ανοιχτό που χωράει μέσα ακόμα και την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Οι συλλογικοί αγώνες των φοιτητών θα ακυρώσουν τα σχέδιά τους για ακόμα μία φορά. Έξω η αστυνομία από τις σχολές!