ΜέΡΑ25:Ριζοσπαστική υποταγή με αντισυστημικό περιτύλιγμα

«Έτσι ριζοσπαστικοποιούμε... βάζοντας στο μυαλό του (πολίτη) την επαναστατική ιδέα ότι, ναι υπάρχει εναλλακτική ακόμα κι εντός του σαθρού, παρόντος συστήματος.» (Γ. Βαρουφάκης, 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο ΜέΡΑ25)
Πέμ, Ιουλ 29, 2021
Thumb_Politiki_Rizospastiki_Ypotagi

Πρόκειται για μια «κυνική» ομολογία της συστημικότητας των προτάσεων του ΜέΡΑ25, των αυταπατών που επιμελώς προσπαθούν να καλλιεργήσουν σε εκείνο το κομμάτι που αγανακτεί, ασφυκτιά, οργίζεται σε αυτήν την κοινωνία. Η «Υπεύθυνη, εποικοδομητική ανυπακοή» που επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά ο Βαρουφάκης στο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 ως το βασικό πρόταγμα του κόμματός του σημαίνει υπακοή και υποταγή στις ανάγκες του κεφαλαίου, αφού:

Οι προτάσεις του βρίσκονται με μικρές παραλλαγές στα καρνέ του κόμματος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, των αστικών επιτελείων και ενώσεών τους, όπως της ΕΕ, αφού αφορούν την υλοποίηση της «Πράσινης Ανάπτυξης» και του «Πράσινου Νew Deal». Στο επίκεντρο των προτάσεών του είναι η δημιουργία νέων κερδοφόρων πεδίων για το κεφάλαιο, η ενίσχυση του με κρατικό χρήμα, φορτώνοντας ξανά τα βάρη στο λαό. Παράδειγμα είναι η «ρηξικέλευθη» πρόταση του: «η Ευρώπη να επενδύει τουλάχιστον κάθε χρόνο 500 δις στην πράσινη ενέργεια, στις πράσινες συγκοινωνίες… μέσω ομολόγων με τη στήριξη της ΕΚΤ.».

Αυτό που προτείνει είναι ένα «διαφορετικό» Ταμείο Ανάκαμψης! Τι διαφορά έχει από την πολιτική που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση, ή την πρόταση της ΕΕ με βάση την οποία έτσι κι αλλιώς το 37% των κονδυλίων πρέπει να τοποθετείται στην «πράσινη ανάπτυξη» σημαίνοντας νέα κέρδη για τους επιχειρηματικού ομίλους και ενεργειακή φτώχεια, πανάκριβα πράσινα εμπορεύματα και άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το λαό;

Πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό. Οι εκπρόσωποί του συκοφαντούν τις επαναστατικές ιδέες και την επαναστατική δράση των κομμουνιστών, βάζοντας στο στόχαστο το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα τελικά, αφού θολώνουν την μοναδική διέξοδο που μπορεί να υπάρξει για τους λαούς, τη σοσιαλιστική. Έτσι, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, όπως προέκυψε από το εν λόγω συνέδριο, ο Γ. Βαρουφάκης είπε: «να σπάσουμε το αφήγημα ότι το ΚΚΕ είναι ένα τίμιο Κόμμα... δεν πρόκειται να γίνουμε ένα άλλο συντηρητικό κόμμα όπως το ΚΚΕ».

Ενάντια στην ομίχλη των αυταπατών κάθε εργαζόμενος, νέος και νέα μπορεί να διακρίνει τον φάρο των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την πρωτοπόρα δράση των μελών και φίλων του για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για  την ισχυροποίηση της Κοινωνικής Συμμαχίας με αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή γραμμή ως μονόδρομο για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών σε μόρφωση, δουλειά, ζωή.

Η «ανυπακοή» του ΜΕΡΑ25 εξαντλείται μέσα στα τείχη της ΕΕ, μαζί με κροκοδείλια δάκρυα για το δήθεν ξεστράτισμα της και υποσχέσεις για τη φιλολαϊκή στροφή της. Προτάσσει ως διεθνιστικό καθήκον τον μετασχηματισμό της ΕΕ μέσα από συγκρούσεις, ενώ έχει το θράσος να χαρακτηρίζει την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία ως αντιδιεθνιστική ενέργεια!

Η ΕΕ δεν είναι ένα «ουδέτερο γήπεδο» αλλά μια εκ γενετής αντιδραστική ένωση ιμπεριαλιστικών κρατών, διαχρονικά εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα. Γι’ αυτό και μετράει δεκάδες συμμετοχές σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, συμβάλλει στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στηρίζει φασιστικές οργανώσεις, ενισχύει τον αντικομουνισμό και την καταστολή.

Προωθεί την ανάγκη ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης, η οποία πάει χέρι – χέρι με την ένταση της καταστολής! Έτσι, στη συζήτηση για το αντεργατικό τερατούργημα αναπαρήγαγε ότι άρθρα του νόμου Χατζηδάκη εξυπηρετούν τους «κολλητούς» της ΝΔ, ενώ πλήττουν εξίσου τους εργαζόμενους και τους «σοβαρούς» καπιταλιστές! Ταυτόχρονα, βάζει στην πράξη εμπόδιο στην ανασύνταξη του κινήματος, προσπαθεί την όποια αγανάκτηση να την καταστείλει και να την εγκλωβίσει εντός των τειχών του συστήματος. Δίνει αβάντα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης  να πεταχτούν έξω από τα πανεπιστήμια οι ανατρεπτικές ιδέες και η πρωτοπόρα δράση, στρώνουν το έδαφος για την πάγια επιδίωξη κατάργησης των παρατάξεων. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί  η δήλωση του Βαρουφάκη «αν μιλούσα με το ΚΚΕ θα του έλεγα καταργήστε την Πανσπουδαστική»;

Και για όποιον σηκώσει κεφάλι... στήριξε την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας διαφωνόντας με την κυβέρνηση στο αν αυτή θα είναι στην ευθύνη της ΕΛΑΣ (όπως πρότεινε η ΝΔ) ή στην ευθύνη του εκάστοτε πρύτανη (όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μέρα25).

Η μόνη πράξη ανυπακοής σήμερα, η μόνη γνήσια επαναστατική δράση είναι η πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, δηλαδή την κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Γι’ αυτό κάθε νέος και νέα που ασφυκτιούν στα πλαίσια αυτού του συστήματος πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να δυναμώσουν τον αγώνα, να στρατευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ!