Συνέντευξη του Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιου:Πάνω από 500 παρεμβάσεις με στόχο να αναδειχθούν οι αγώνες και οι ανάγκες του λαού

Παρ, Μαΐ 17, 2024
Thumb_Politiki_Syntenteuksi_Nikolaou-Alabanou

«Οδηγητής»: Με βάση τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, τι δεν θα ξέραμε αν δεν ήταν το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή;

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος: Το ΚΚΕ δεν έχει συμφέρον να αποκρύψει τα «άπλυτα» της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου, όπως κάνουν τα υπόλοιπα ελληνικά αστικά κόμματα. Οι παρεμβάσεις μας ήταν κρίσιμης σημασίας στην ενημέρωση του λαού και της νεολαίας. Στην προετοιμασία του κινήματος, των αγώνων για σύγχρονες διεκδικήσεις και δικαιώματα. Για να συντονιστούν οι κινητοποιήσεις με στόχο να μην περάσουν αντιλαϊκά μέτρα, νόμοι και κανονισμοί της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών σε βάρος μας. Οι αναγνώστριες κι αναγνώστες του «Οδηγητή», για παράδειγμα, έχουν πλούσια εμπειρία από την πάλη ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που υπαγορεύτηκε από τη στρατηγική της ΕΕ για τον «Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης» και την ενιαία αγορά αποφοίτων στην ΕΕ, που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στήριξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κι οι υπόλοιποι.

Ορισμένα παραδείγματα, γιατί θα μπορούσαμε να κάνουμε μία ολόκληρη συνέντευξη γι’ αυτό το θέμα, για να γίνει πιο κατανοητή η προσφορά του ΚΚΕ. Μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα-δυστύχημα στα Τέμπη, ο ελληνικός λαός και η νεολαία δε θα είχαν μάθει από πουθενά ότι χιλιάδες παρόμοια ατυχήματα γίνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ, λόγω της στρατηγικής της απελευθέρωσης του σιδηρόδρομου. Στην πρεμούρα των υπολοίπων να υπερασπιστούν την αντιλαϊκή ΕΕ, θα είχαν κρύψει ότι το 7% του συνολικού δικτύου και το 14% του κυρίως δικτύου είναι ασφαλή. Ότι τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα επικύρωσαν τη στρατηγική της ΕΕ σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που παρέπεμπε την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για το σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου ως το 2040, για να μη βλάψει τα κέρδη των ομίλων-«επενδυτών» στην ΕΕ.

Δεν θα είχαμε μάθει ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί τις βιομηχανίες όπλων και τον στρατό του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ με πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για «έρευνα και ανάπτυξη» όπλων, τα οποία, αφού δοκιμαστούν πάνω στα κορμιά του παλαιστινιακού λαού, και «αποδειχθεί» η «αποτελεσματικότητά τους», στη συνέχεια αγοράζονται από στρατιωτικές βιομηχανίες όλων των καπιταλιστικών κρατών και των μελών της ΕΕ.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ξεχωρίζει με την παρουσία της. Όπως όταν από όλους τους 705 ευρωβουλευτές, μόνο οι 2 του ΚΚΕ υπερασπίστηκαν τα λαϊκά συμφέροντα κόντρα στους λίγους και τα επιχειρηματικά λόμπι. Ήμασταν οι μόνοι που καταψηφίσαμε και καταδικάσαμε τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΕ, που θεωρεί ότι η δυνατότητα να παρεμβαίνουν τα λόμπι, οι εκπρόσωποι των λίγων, των πλουσίων, στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα αποτελεί «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Εμείς με τους λαούς κι αυτοί με τους επιχειρηματίες και τους οικονομικούς ομίλους.

 

«Ο».:  Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει αναλάβει στη διάρκεια της θητείας της μία σειρά από πρωτοβουλίες για να αναδείξει τον χαρακτήρα και τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ, να «φωτίσει» τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού της χώρας μας. Μπορείτε να μας πείτε ορισμένες από αυτές;

Λ.Ν-Α.: Θαρρετά καταγγείλαμε την εγκληματική εμπλοκή της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων κομμάτων, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, κάνοντας πάνω απο 90 παρεμβάσεις. Τη χρηματοδότησή του με πάνω από 70 δις ευρώ. Την αποστολή όπλων κι εξοπλισμού που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών δεν περισσεύει ούτε σέντς. Διοργανώσαμε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στα 2 χρόνια από την έναρξη του πολέμου, με εκπροσώπους του κινήματος ειρήνης και απόστρατους αξιωματικούς.

Στηρίξαμε την ηρωική πάλη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους. Τους αγώνες των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO. Τους μεγάλους αγώνες στα Πετρέλαια Καβάλας, στη Μαλαματίνα κι αλλού. Διοργανώσαμε εκδήλωση για την στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στις πλατφόρμες (efood, wolt) και στις ταχυμεταφορές. Συνολικά κάναμε πάνω από 100 παρεμβάσεις για εργασιακά ζητήματα, όπως η υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, ενάντια σε ομαδικές απολύσεις, για μέτρα ασφαλείας στην εργασία. Ζητήματα που είναι πολύ χαμηλά στην «ατζέντα» των άλλων κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με πάνω από 30 ερωτήσεις και παρεμβάσεις, και με εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, αναδείξαμε το ζήτημα της δημόσιας, δωρεάν παιδείας για όλους, καταγγείλαμε τις τραγικές ελλείψεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, το γεγονός ότι για δύο σχεδόν χρόνια τα πανεπιστήμια έμειναν κλειστά την περίοδο του COVID, γιατί τα αναγκαία μέτρα ήταν «κόστος».

Καταγγείλαμε τις τεράστιες επιδοτήσεις της Κομισιόν προς τις φαρμακοβιομηχανίες την περίοδο της πανδημίας. Αποκαλύψαμε κι απαιτήσαμε πρώτοι να δοθούν στον λαό οι συμβάσεις, τα ποσά κι οι ρήτρες των συμφωνιών αυτών. Αναδείξαμε το δικαίωμα στη δημόσια-δωρεάν υγεία με πάνω από 40 παρεμβάσεις και με εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ενημερώσαμε με ευθύνη για τη στρατηγική «κόστους-οφέλους» της ΕΕ και διοργανώσαμε εκδηλώσεις για την ανάγκη πολιτικής προστασίας και θωράκισης του λαού και της περιουσίας του. Για το δικαίωμα στη λαϊκή στέγη, ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Ξεμπροστιάσαμε την «γκριζοπράσινη» στρατηγική της ΕΕ, των φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε χωράφια, σε περιοχές NATURA, ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας. Στρατηγική που ευθύνεται για την ακρίβεια που βασανίζει τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες κι απογειώνει τα κέρδη των ομίλων.

Ξεμπροστιάσαμε την ΚΑΠ της ΕΕ, που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές του κάμπου. Με πάνω από 42 ερωτήσεις απαιτήσαμε τη στήριξή τους. Βρεθήκαμε στα μπλόκα και μεταφέραμε τα αιτήματά τους στην ολομέλεια του ΕΚ. Καταγγείλαμε την υποκρισία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (και ΝΕΑΡ), ΠΑΣΟΚ, Ελ. Λύσης (Βελόπουλου) που υπερψήφισαν όχι μία, αλλά δύο φορές την ΚΑΠ, και μετά έκαναν τους «φίλους του αγρότη».

Οι παραπάνω είναι ορισμένες από τις πάνω από 500 παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με στόχο να αναδείξουμε κάθε «μικρότερη» και μεγαλύτερη μάχη της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού μας. Γι’ αυτό λέμε ξανά: πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο δυνατός ο αγώνας μας!