Άρθρο του Θανάση Σγούρου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ:Ως εδώ!

Δευ, Φεβ 7, 2022
Thumb_Politiki_Athlitismos_Simera_O_Alkis

«Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη;»... Φασιστικές ομάδες, εγκληματικές συμμορίες, κύκλωμα βιαστών και εκμετάλλευσης νέων γυναικών... Από πού προέκυψαν όλα αυτά, ξαφνικά; Κι όμως, στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς δε συμβαίνει τίποτα πρωτότυπο. Έχει απλά βγει στην επιφάνεια η σαπίλα ενός ολόκληρου συστήματος που υπάρχει σε όλη τη χώρα, σε όλο τον κόσμο. Του ίδιου συστήματος που αναγκάζει τη νεολαία σε ποσοστό άνω του 30% να βολοδέρνει στην ανεργία, τους νέους εργαζόμενους να μετρούν κάθε μήνα τα ψιλά τους για να πάνε στον επόμενο, που χρησιμοποιεί την καταστολή για όποιον σηκώνει κεφάλι. Μέσα στις συμπληγάδες των οικονομικών καταναγκασμών αυτού του συστήματος γεννιέται η βία, καλλιεργείται ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φασισμός.

Η κρατική ανοχή στις φασιστικές ομάδες, αλλά και στις εγκληματικές συμμορίες που δρουν με οπαδικό μανδύα, δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών για τη θαλπωρή που νιώθουν μέσα σε αυτό το σύστημα. Οι πυρήνες των φασιστών βρίσκονται ακόμη στα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχουν αποβληθεί. Οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης τον Οκτώβρη του 2021 σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ οι δολοφόνοι του 19χρονου Άλκη «διαφεύγουν» με περίεργο τρόπο στο εξωτερικό. Δουλεύουν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή οι κατασταλτικοί μηχανισμοί όταν πρόκειται να καταστείλουν κινητοποιήσεις, να προκηρύξουν παράνομες απεργίες, όπως πρόσφατα στην Cosco, να κάνουν πογκρόμ διώξεων σε συνδικαλιστές και αγωνιστές. Τώρα; Κωλυσιεργία, περίεργα μπερδέματα, αδυναμία σύλληψης ανθρώπων που είναι γνωστοί με πρόσωπο και όνομα!

Ακόμη και τώρα μόνο ο λαός σώζει τον λαό! Το Σάββατο 5/2, στον Εύοσμο, οι δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης έζησαν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων δεκαετιών. Έδωσε μήνυμα ότι ο λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του για την απομόνωση των φασιστικών ομάδων. Η επίμονη δράση μαζικών φορέων αποκάλυψε τον πραγματικό χαρακτήρα των νεοναζιστικών πυρήνων στα σχολεία, ξεσκέπασε όλα τα πλοκάμια που τους συνδέουν. Ανάγκασε όλους τους δημοσιολόγους, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, που ήταν έτοιμοι να αναπαράγουν τη θεωρία «των δύο άκρων» και να καταδικάζουν τη βία «από όπου κι αν προέρχεται», να καταπιούν τη γλώσσα τους. Έδειξαν στην πράξη πώς αντιμετωπίζεται ο φασισμός. Όχι με αντιφασιστικά μέτωπα-«χυλό», αλλά μέσα από το ίδιο το κίνημα, με συλλογική συζήτηση μέσα στις μαζικές διαδικασίες. Με πολύμορφες πρωτοβουλίες η αντιμετώπιση και απομόνωση των φασιστικών ομάδων γίνεται στην πράξη, με πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις σε κυβέρνηση και κρατικούς μηχανισμούς, ώστε να αποκαλύπτονται και οι ευθύνες τους.

Σε αυτή τη μάχη που δίνεται εδώ και μήνες στη Θεσσαλονίκη και στα δυτικά της πόλης, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι στην πρώτη γραμμή. Έχουν δώσει όλες τους τις δυνάμεις να μην κυριαρχήσει ο φόβος, η αμηχανία μπροστά στο φασιστικό τέρας. Υπερασπίζονται τους εργαζόμενους και τη νεολαία των Δυτικών Συνοικιών απέναντι στη δράση ομάδων που τους βάζουν στο στόχαστρο. Γι' αυτό και οι φασίστες, μαζί με τη συλλογική δράση του λαού και της νεολαίας, στοχοποιούν τους κομμουνιστές, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αποτελούν βασικό εμπόδιο στην προσπάθειά τους να χύνουν το φασιστικό - εθνικιστικό τους δηλητήριο. 

Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση με επιχειρηματικά συμφέροντα, παρά μόνο με τις ανάγκες και τα προβλήματα του ίδιου του λαού. Γι' αυτό και σταθερά αναδεικνύει την ύπαρξη «στρατών» συνδεδεμένων με την επιχειρηματική δράση στον λεγόμενο «αθλητισμό» που υπηρετούν ουσιαστικά διάφορες άλλες πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες.

Ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα. Όσο οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα, τόσο περισσότερο το σημερινό σύστημα, οι κυβερνήσεις, το κράτος θα νιώθουν ανασφάλεια, θα φοβούνται την ανάπτυξη της πάλης του λαού μας, τόσο θα επιστρατεύουν φασιστικές, εγκληματικές ομάδες. Μάταιος κόπος. Στη χώρα μας υπάρχει ιστορία, αγωνιστικές παραδόσεις, υπάρχει λαϊκό κίνημα, υπάρχει ΚΚΕ. Ο λαός θα τους αντιμετωπίσει και όταν το αποφασίσει θα τους σαρώσει!

 

Αναδημοσιεύεται από την "Εφημερίδα των Συντακτών"