Άρθρο του Νίκου Αμπατιέλου στα "Νέα":Ο Μίκης Θεοδωράκης και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Σάβ, Σεπ 18, 2021
Thumb_Festival_Mikis

Μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη τον τόπο μας, ήταν ότι έβαλε στο στόμα του λαού, των εργαζομένων και των νέων τα ποιήματα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Λειβαδίτη, του Καμπανέλη, του Νερούδα και άλλων. Έδωσε σε εκατομμύρια ανθρώπους τα «κλειδιά» για να κάνουν βίωμά τους αυτά τα έργα, να τους ανοίξουν νέους ορίζοντες στη σκέψη. Είμαστε περήφανοι γιατί και το Φεστιβάλ μας, πολλές φορές και με την παρουσία του ίδιου, έπαιξε τον δικό του ρόλο σε αυτό το επίτευγμα, που δεν το συναντάς σε πολλές χώρες του κόσμου. Και θα συνεχίσει να το κάνει…

Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ξεκινά από πολύ παλιά, από τα πρώτα βήματα αυτού του θεσμού. Η παρουσία του δεν ήταν τυπική, ήταν από τους στυλοβάτες του Φεστιβάλ. Συμμετείχε ενεργά και συνέβαλε στο πρόγραμμά του, τόσο με συναυλίες, όσο και με ιδέες, προτάσεις, αλλά και ως κριτής σε διαγωνισμούς τραγουδιών. Για τους νεότερους σε ηλικία θα μείνουν αξέχαστες οι στιγμές από το 43ο Φεστιβάλ, το 2017, όταν ο συνθέτης βρέθηκε στο Πάρκο Τρίτση και παρακολούθησε το αφιέρωμα που είχε προετοιμάσει προς τιμή του η ΚΝΕ.

Το ταξίδι του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε στα μέσα του καλοκαιριού. Από όπου πέρασε, οι εκδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν από πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ιδιαίτερα νεολαίας. Αποδεικνύεται ότι το Φεστιβάλ δε θα μπορούσε να λείψει, ειδικά φέτος, που είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη των νέων ανθρώπων για ψυχαγωγία, για πολιτιστική, αθλητική δραστηριότητα, που είναι αυξημένο το ενδιαφέρον για τη δράση, τις θέσεις, τις προτάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εξαρχής είχε ανακοινώσει, μαζί με το υπόλοιπο πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων στην Αθήνα, την πραγματοποίηση μεγάλης συναυλίας - αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο «Είμαστε πολλοί, είμαστε όλοι (...) βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον» και τη συμμετοχή μεγάλων ερμηνευτών, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Φαραντούρη, που συμπορεύτηκε για χρόνια μαζί του. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θα ακούσουμε τους μοναδικούς στίχους από τις «Γειτονιές του κόσμου», υλοποιώντας την επιθυμία του αυτοί να επανεκτελεστούν στη σκηνή του Φεστιβάλ.

Ύστερα από το θλιβερό γεγονός του θανάτου του, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, στον μεγάλο μας δημιουργό. Φυσικά, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη θα ακουστούν στις συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, της Νατάσας Μποφίλιου, καθώς και στο αφιέρωμα στον Δημήτρη Χριστοδούλου.

Θα είναι και φέτος μαζί μας!

 

Νίκος Αμπατιέλος,

Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ