«Παντοδύναμη» Νέα Δημοκρατία:Μην έρχεστε με φόρα, θα βρείτε…

Παρ, Ιουν 9, 2023
Thumb_Politiki_ND_Mhn_Erxeste_Me_Fora

Η ΝΔ και τα μέσα που τη «λιβανίζουν» ισχυρίζονται ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματίσουν θα τα «σαρώσει» όλα. Τη δεύτερη τετραετία, λένε, με ακόμα πιο ισχυρή εντολή θα υλοποιήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Στην πρώτη τους «θητεία» η ανεργία μειώθηκε, οι μισθοί αυξήθηκαν, το κράτος έγινε φιλικό στον πολίτη και η κοινωνία στηρίχθηκε σε κάθε δύσκολη στιγμή. Δηλώνουν με σεμνότητα πως δεν θα «επαναπαυτούν» σε όσα έχουν πετύχει. Η ΝΔ είναι σοβαρό κόμμα και έχει κοστολογημένο πρόγραμμα. Ο μέσος μισθός  θα φτάσει τα 1500 ευρώ, οι «ανεύθυνοι» εργοδότες θα τιμωρούνται, τα σχολεία θα γεμίσουν με διαδραστικούς πίνακες, χιλιάδες φοιτητές πλέον θα έχουν δωμάτιο σε κάποια εστία και θα σταματήσει να υπάρχει τόσο μεγάλη αναμονή για κάποιο χειρουργείο στα νοσοκομεία.

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσε απλά να είναι τα όσα έγιναν την Δευτέρα 29/5. Ο κ. Μητσοτάκης να λέει ξανά σε συνέντευξή του για τα χαμόγελα που συνάντησε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, επειδή οι άνθρωποι έχουν δουλειές, και σύσσωμοι οι εργάτες της Ζώνης, δακρυσμένοι και οργισμένοι επειδή είδαν άλλον έναν συνάδελφό τους να πέφτει νεκρός την ώρα της δουλειάς, να ζητούν από τον κ. Μητσοτάκη να ξαναπεράσει μια βόλτα.

Ας δούμε όμως ορισμένα ζητήματα πιο συγκεκριμένα.

Με την  «σταθερότητα»  που θα φέρει νέα βάσανα

Η ΝΔ ισχυρίζεται πως για μια σειρά από τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα έφταιγαν «δυσμενείς εξωγενείς παράγοντες» που πλέον δεν θα υπάρχουν. Ίσα-ίσα, λένε, η Ελλάδα τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και θα μπορεί να τα αντιμετωπίσει όλα, να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά πως οι «εξωγενείς παράγοντες» ήταν σύμφυτοι με την φυσιολογική λειτουργία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που όλα τα κόμματα του συστήματος υπερασπίζονται (ιμπεριαλιστικός πόλεμος, διαχείριση της πανδημίας κ.λπ). Την προηγούμενη περίοδο, η «σταθερότητα» των καπιταλιστικών κερδών, για παράδειγμα στην ΕΕ, επέβαλε μια πολιτική αθρόας χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων, χαλάρωση ορισμένων δημοσιονομικών κανόνων. Ποιος βγήκε κερδισμένος; Για παράδειγμα, μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες εξασφάλισαν χαμηλά επιτόκια δανεισμού, υλοποιήθηκε μια πολιτική που γιγάντωσε την κερδοφορία τους. Τι έγινε με εμάς; Ορισμένοι πήραν κάποια επιδόματα και ο κατώτατος μισθός είναι ορισμένα ευρώ πάνω από όσο ήταν το 2011. Τι έγινε με το πανάκριβο ρεύμα; Οι ενεργειακοί όμιλοι γιγάντωσαν την κερδοφορία τους και εμείς πληρώσαμε σε ετήσια βάση εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ περισσότερα.

Τι γίνεται όμως τώρα; Η ΕΕ λέει πως το «πάρτι» τελείωσε. Όμως δε θα σταματήσουν όλοι να παρτάρουν. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που έχει πάρει ένα στεγαστικό δάνειο τώρα πληρώνει έως και 3 δόσεις παραπάνω τον χρόνο. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι, όμως, έχουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και επιδοτήσεις. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Την έχουν δώσει ήδη την απάντηση στην ΕΕ πριν λίγες μέρες. Οι λαοί της Ευρώπης με αύξηση της φοροληστείας τους και μείωση ή μηδενισμό των όποιων παροχών.

Λένε πως η Ελλάδα είναι «θωρακισμένη» και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς. Πού το στηρίζουν; Μάλλον, στις οικονομικές γνώσεις του κ. Σταϊκούρα και την εργατικότητα του Άδωνη. Η μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ, Γερμανία, που μπήκε ήδη σε επιβράδυνση δεν τους τρομάζει… Σε όλον τον κόσμο τα σημάδια δείχνουν πως μια νέα καπιταλιστική κρίση είναι προ των πυλών. Προφανώς και η Ελλάδα δε θα μείνει ανεπηρέαστη. Προφανώς και η ΝΔ, με τη στήριξη των άλλων συστημικών κομμάτων, θα κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Θα μας «ματώσουν» για να πληρώσει για ακόμα μια φορά ο λαός.

 

Με  «τόλμη»  για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η ΝΔ είναι όντως τολμηρή. Για παράδειγμα, με περίσσιο θάρρος ήθελε να εμποδίσει νέα λίστα κυρώσεων της ΕΕ για τη Ρωσία επειδή περιελάμβανε εφοπλιστικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Σήκωσαν τα μανίκια και όταν κάποιοι τους έλεγαν ότι η «εξυγίανση» των ναυπηγείων στην Ελλάδα είναι ανέφικτη, αυτοί τόλμησαν το αδύνατο. Αξιοποιώντας το κυβερνητικό έργο και την αντιπολιτευτική συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψαν τα ναυπηγεία σε «ειδική οικονομική ζώνη». Με τι αποτέλεσμα; Μια προσωπογραφία του Άδωνη από κάτι κλακαδόρους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, πανηγύρια από την εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που έχει αναλάβει τα περισσότερα, και μόνο τον τελευταίο μήνα περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα ναυπηγία της Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στην Σύρο, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Πέραμα. Μετά τη θλίψη τους για την τραγωδία των Τεμπών είπαν θα τολμήσουν τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες «δείλιασαν» να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια. Τι έχει γίνει; Συνεχίζουν να ταΐζουν με δισεκατομμύρια τους ομίλους που έχουν αναλάβει τις συμβάσεις, υλοποιούν κερδοφόρα projects για σιδηροδρομική διασύνδεση λιμανιών και τα επιβατικά τρένα, ακόμα και σήμερα, κινούνται για πάνω από 100χλμ. σε μονή γραμμή!

Ο κατάλογος της «τόλμης» της ΝΔ για να πάει την Ελλάδα «μπροστά» είναι δεδομένος. Ας έρθουν λοιπόν με φόρα… Καμία κυβέρνηση δεν είναι «παντοδύναμη» όταν απέναντί της βρίσκει ένα πανίσχυρο εργατικό-λαϊκό κίνημα έτοιμο να υπερασπιστεί τη ζωή και τα δικαιώματά του. Καμία κυβέρνηση, ό,τι ποσοστό και να έχει, δεν παίρνει «λευκή επιταγή» να τσακίσει τον λαό. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό πήρε η ΝΔ και στις προηγούμενες εκλογές (40% επί των ψηφισάντων, δηλαδή σχεδόν το 20% του πληθυσμού). Εμπόδισε μήπως αυτό, ακόμα και ψηφοφόρους της ΝΔ, να οργανώσουν τα μπλόκα της αγροτιάς, να κινητοποιηθούν για το έγκλημα στα Τέμπη, να στηρίξουν τόσες και τόσες κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, να μη συμμετέχουν  στους αγώνες και τόσα άλλα; Όχι! Ας έρθουν λοιπόν με όση φόρα θέλουν… Εδώ υπάρχει ΚΚΕ, υπάρχει εργατικό-λαϊκό κίνημα που δυναμώνουν. Θα φάνε τα μούτρα τους.