ΜέΡΑ 25: «Ρήξη»… καπαμά & αντίδραση βαθιά

Δευ, Μαΐ 15, 2023
Thumb_Politiki_Riksi_Kapama

Το τελευταίο διάστημα ξετυλίγεται μια απροκάλυπτη προσπάθεια υπερπροβολής του κ. Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ25, από διάφορα μέσα, που μόνο αντισυστημικά δεν τα λες. Τι επιδιώκουν; Να «λερώσουν» την έννοια του «αντισυστημισμού», προμοτάροντας (η διαφήμιση δεν «χωρίζεται» σε καλή και κακή…) ένα κόμμα βαθιά συστημικό. Να εξυπηρετήσουν το εκβιαστικό αφήγημα της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό που κρίνεται για τον λαό στις εκλογές είναι το πώς τα κόμματα που θα συγκροτήσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση θα μπορούν να διασφαλίσουν την πολυπόθητη «σταθερότητα».

Το κείμενο που ακολουθεί έχει ελεγχθεί από ειδικές πλατφόρμες που ανιχνεύουν τη λογοκλοπή και την αντιγραφή αποσπασμάτων από άλλες πηγές. Σε πολλά του σημεία, λοιπόν, όντως αναπαράγει αυτούσια τα λεγόμενα από δηλώσεις στελεχών του ΜέΡΑ25, θέσεις και προτάσεις του, που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, είτε ακούγοντας video είτε από την επίσημη ιστοσελίδα του. Οπότε, ό,τι αναφέρουμε, δεν γίνεται να παρερμηνευτεί.

Ας δούμε, λοιπόν, ένα κόμμα που επικαλείται τη «Ρήξη», με βάση τα ίδια του τα λεγόμενα, τι ακριβώς εννοεί.

Ρήξη με τους «ολιγάρχες»;

Τι λένε; Πως είναι το μοναδικό κόμμα που τολμά να λέει τα ονόματα συγκριμένων «ολιγαρχών» και γι’ αυτό τους πολεμάει το σύστημα. Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι πριν εκλεγεί σε αυτή τη χώρα βουλευτής ο Κλέων Γρηγοριάδης, αλλά και μετά, στις επιχειρήσεις του κυρίου Βαρδινογιάννη, του κυρίου Περιστέρη, του κυρίου Λάτση, του κυρίου Νιάρχου, και δεκάδων άλλων καπιταλιστών (που οι επιχειρήσεις τους και τα ονόματά τους γράφονται καθημερινά στον Ριζοσπάστη…) οι εργαζόμενοι με μπροστάρηδες τα μέλη του ΚΚΕ οργανώνουν απεργίες, συγκρούονται με μηχανισμούς και μπράβους της εργοδοσίας.

Τι λέει το ΚΚΕ; Ότι το ΜέΡΑ25 είναι με τα «πράσινα αρπαχτικά». Στηρίζει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς των μεγάλων ομίλων, που, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», ταΐζονται με δισεκατομμύρια ευρώ, ο λαός πληρώνει νέα «πράσινα» χαράτσια και η καταστροφή του περιβάλλοντος συνεχίζεται. Τους αδικούμε; Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα τους: «Θα ήταν καλό, αν αυτά τα χρήματα εισέρεαν εδώ (σ.σ επενδύσεις καπιταλιστών στην Ελλάδα) για να δημιουργήσουν μια βιομηχανική μονάδα παραγωγής σύγχρονων μπαταριών, που είναι η τεχνολογία του μέλλοντος, ανεμογεννητριών θαλάσσιων, όπως λέμε εμείς… θα ήταν πολύ ωραίο να μπαίνουν χρήματα στη χώρα για να παράγονται πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη»! Άρα το ΜέΡΑ 25 στηρίζει τους «πράσινους» «ολιγάρχες». Εύχεται να έρθουν και να επενδύσουν επιτέλους στην Ελλάδα.

Προτάσεις που οδηγούν σε ρήξη με το σύστημα;

Η ιστορία με τη «Δήμητρα» γνωστή. Ήταν τόσο αντισυστημική που τις επόμενες μέρες ανακοίνωσε ότι θα την υλοποιήσει η ΕΚΤ (εφημερίδα Καθημερινή, 29-30 Απριλίου). Δεν αδικούμε τον κ. Βαρουφάκη. Το είχε πει μόνος του πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα το υλοποιήσει η ΕΕ γιατί το υλοποιεί ήδη η Κίνα. Ο αντισυστημισμός και ο τρόμος των τραπεζιτών όμως από πού προκύπτει;

Η ιστορία με τον «Οδυσσέα» και αυτή γνωστή. Επειδή το ΜέΡΑ25 δεν μπορεί να πηγαίνει κάθε μέρα έξω από την doValue (εταιρεία που διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια) και να σώζει τα σπίτια του λαού, όπως κάνουν οι φορείς του κινήματος με μπροστάρηδες τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, είπε να καταθέσει ακόμα μία συστημική και «εφαρμόσιμη» πρόταση. Να δημιουργηθεί μια «κακή» τράπεζα, που θα συγκεντρώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα χρηματοδοτείται απ’ το κράτος, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο λαός θα πληρώνει και ως φορολογούμενος και ως δανειολήπτης, για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζιτών.

Επίσης γνωστές είναι οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη από τον Αύγουστο του 2019, για δημιουργία μιας «υπηρεσίας περιφρούρησης του ασύλου, ένα σώμα πανεπιστημιακής ασφάλειας, πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένστολων, με τα μέσα και τα αγαθά που χρειάζονται έτσι ώστε να περιφρουρηθεί η περιουσία του πανεπιστημίου», όπως και το αξεπέραστο σχετικά με τις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων «Φρίττω όταν ζητούν αριστεροί επαγγελματικά δικαιώματα»!

Πρέπει, όμως, να γίνει ευρέως γνωστή και μια άλλη πρόταση της «ρεαλιστικής ανυπακοής». Το ΜέΡΑ25 «θα νομοθετήσει ειδικό φόρο σε ζαχαρώδη, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικά - πόροι που θα κατευθυνθούν στο ΕΣΥ». Θα τα παίρνει δηλαδή πάλι από τις τσέπες των ίδιων των εργαζομένων από άδικους αντιλαϊκούς φόρους, για να «χρηματοδοτήσει» το ΕΣΥ, βγάζοντας λάδι την ευθύνη του κράτους.

Ρήξη με την ΕΕ;

Τα στελέχη του ΜέΡΑ25, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, δηλώνουν πως τώρα «δε θα φύγουμε ποτέ από την ΕΕ, να φύγουν αυτοί»! Άρα ούτε οι ίδιοι δεν βάζουν τέτοιο θέμα. Όμως, το ζήτημα είναι η συστηματική προσπάθεια εξωραϊσμού της συγκεκριμένης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Ας δούμε ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα. «Παραδέχομαι ότι το να βγεις από το Ευρώ έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος για αυτό δεν θέλω να βγω από το ευρώ… Ποιες είναι οι χώρες που πραγματικά πέταξαν ως αποτέλεσμα της εισόδου τους στην ΕΕ; Η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία. Τρεις χώρες που έχουν τριπλασιάσει το πραγματικό τους εισόδημα, που έχουν γίνει επέκταση της γερμανικής βιομηχανίας, έχουν τεράστιες επενδύσεις και έχουν μια ραγδαία ανάπτυξη, πραγματική ανάπτυξη, παραγωγική ανάπτυξη, όχι ακίνητα και κόκκινα δάνεια». Γιατί αν δεν είναι ο φασίστας πρόεδρος της Ουγγαρίας, Β. Όρμπαν, με τη «ρήξη» και την «φιλολαϊκή ανάπτυξη» τότε ποιος είναι;

Άλλο παράδειγμα. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων του, έχει το να προχωράνε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις (αύξηση των πλειστηριασμών, νόμος Χατζηδάκη κ.λπ.) και τα χρήματα να κατευθύνονται ως επί το πλείστον σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Τι δήλωσε για αυτό ο κ. Βαρουφάκης; «Δεν είναι μνημόνιο. Είναι μια προσπάθεια να γίνει κάτι καλό στην ΕΕ»!

Ρήξη με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις;

Θα ξεχάσουμε και τη γλώσσα που μιλάμε. Ο κ. Βαρουφάκης έχει υπάρξει υπουργός αντιδραστικής κυβέρνησης. Έχει κάτσει στα ίδια υπουργικά έδρανα με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Είχε δηλώσει ότι το 70% του 1ου και 2ου μνημονίου είναι θετικό. Για να προχωρήσει η «περήφανη διαπραγμάτευση» με την ΕΕ, το 2015, δέσμευσε τα αποθεματικά όλων των ΑΕΙ της χώρας! Έλεος πια…

Μήπως σήμερα έχει «αλλαξοπιστήσει»; Μα το ΜέΡΑ25 λέει πως «εμείς δεν είμαστε ΚΚΕ. εμείς βάλαμε το ζήτημα των συνεργασιών με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οι 7+1 προτάσεις μας δεν αποτελούσαν κόκκινες γραμμές». Όμως, ισχυρίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν την πρόταση συνεργασίας. Πως μετά τις εκλογές δεν επιτρέπει ο χρόνος να γίνουν σοβαρές συζητήσεις!

Και τέλος πάντων πολλοί λένε πολλά. Ας επιτρέψουν στον οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο να έχει ισχυρές αμφιβολίες για το αν και με ποιον τρόπο (ολόκληρο ή ορισμένοι βουλευτές και βουλεύτριες) στηρίξει το ΜέΡΑ25 μια ενδεχόμενη «προοδευτική» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, 2 βουλεύτριες που είχαν εκλεγεί με το ΜέΡΑ25 μεταπήδησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε αυτό το δικαίωμα, ε;

Οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει σιχαθεί με τα διαπιστευτήρια όλων των κομμάτων στο σύστημα, έχει κουραστεί με την υποκρισία, τους «αυτοκράτορες», που θα λύσουν όλα τα προβλήματα των ακολούθων τους, κοροϊδεύοντας δήθεν το σύστημα, έχει μόνο μια επιλογή: Τώρα ΚΚΕ.