Κάνουμε στην άκρη όσους μπαίνουν εμπόδιο στην «αλλαγή σελίδας» στο φοιτητικό κίνημα!

Πέμ, Μαΐ 4, 2023
Thumb_Foitites_Empodia_Allagi_Selidas

Απέναντι στην αγωνιστική δράση των φοιτητικών συλλόγων, η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος δεν έμειναν άπραγοι. Οι παρατάξεις τους στις σχολές εναντιώθηκαν με νύχια και με δόντια στις πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος. Επιβεβαιώθηκε ότι ο συσχετισμός σε αρκετούς φοιτητικούς συλλόγους παραμένει εμπόδιο για τους φοιτητές, γι' αυτό τον λόγο, στις φοιτητικές εκλογές, είναι σημαντικό να βγουν αδύναμες οι παρατάξεις της υποταγής, του συμβιβασμού, του εκφυλισμού και της διάλυσης.

Όταν τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, η στάση κάθε δύναμης φαίνεται πιο καθαρά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της στάσης των: ΔΑΠ (παράταξη της ΝΔ), Δίκτυο/Bloco (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΠ (παράταξη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) και ΕΑΑΚ (παράταξη των ΜέΡΑ25, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Μετρήθηκε η στάση όλων με αφορμή το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη

Η τραγική είδηση γίνεται γνωστή. Οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ οργανώνουν έκτακτες ενημερώσεις, γενικές συνελεύσεις στα έτη, αναρτούν πανό, μαύρα πανιά, κάνουν ενός λεπτού σιγή στα μαθήματα, οργανώνουν την πρώτη διαμαρτυρία στα γραφεία της Hellenic train. Δύο μέρες μετά το έγκλημα, σύλλογοι με μαχητικότητα εκφράζουν χιλιάδες φοιτητές πραγματοποιώντας καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα και οργανώνοντας το πρώτο συγκλονιστικό συλλαλητήριο.

  • Η ΔΑΠ με απίστευτο θράσος υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική, καλεί τους φοιτητές να «σκύψουν το κεφάλι», κατηγορεί όσους κινητοποιούνται για «σπίλωση της μνήμης των νεκρών» και καταγγέλλει την ΠΚΣ για μικροπολιτική! Μετά την εξαφάνιση τις πρώτες μέρες από τους συλλόγους, επανήλθαν λέγοντας να «μην συμμετέχουν οι φοιτητές στις διαδηλώσεις» με «σωματεία που «δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό σύλλογο» και ταυτίζουν όσους διαδηλώνουν με τους κουκουλοφόρους που η αστυνομία αμόλησε για να προβοκάρει χωρίς βέβαια αποτέλεσμα. Φυσικά ακόμα και μέλη της ΔΑΠ της γυρίζουν την πλάτη.
  • Το Δίκτυο/Bloco καταγγέλλει τις καταλήψεις των φοιτητών σε Φιλοσοφική, Πάντειο(!), προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το ξεπούλημα του ΟΣΕ στην ιταλική εταιρία ήταν «σωστό» και για το δυστύχημα ευθύνεται το κράτος (λες και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση σε άλλο κράτος). Καταστρέφει στο Πα.Δ.Α. γκράφιτι του φοιτητικού συλλόγου ΣΕΤΠ που αποτυπώνει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντας «διάχυση ευθυνών» το «άθροισμα» των διαχρονικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων. Δυστυχώς για αυτούς οι φοιτητές φώναξαν «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το έγκλημα αυτό έχει ιστορία».
  • Η ΠΑΣΠ από την αρχή προσπάθησε να κρύψει τις πραγματικές ευθύνες της πολιτικής που υπηρέτησε και το ΠΑΣΟΚ αναμασώντας την κοροϊδία για έλλειψη «κοινωνικού κράτους» προβάλλοντας ως πρόβλημα την καθυστέρηση μέτρων σε σχέση με την Ευρώπη όταν και εκεί τα στοιχεία για τα αντίστοιχα εγκλήματα είναι αποκαλυπτικά, αθωώνοντας την ένοχη πολιτική.
  • Τα ΕΑΑΚ κατήγγειλαν τις καταλήψεις των σχολών και απείχαν από το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 3 Μάρτη διαδίδοντας ψέματα ότι «δεν υπάρχει συλλαλητήριο», ενώ στο σύλλογο του Βιολογικού του ΕΚΠΑ «έσπασαν» σε συνεργασία με καθηγητές την κατάληψη! Καταψήφισαν ψηφίσματα εργατικών σωματείων και των σιδηροδρομικών. Αποκορύφωμα της «αγωνιστικότητάς» τους ήταν η άρνηση για συνεδρίαση του ΔΣ της ΦΕΠΑ επειδή «έτρεχαν ρεμπέτικο γλέντι». Μέσα στην αμηχανία να υπερασπιστούν τον Γ. Βαρουφάκη, νέο τους κομματικό φορέα, που είναι βουτηγμένος στην ευθύνη ως υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να αλλοιώσουν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, αναγράφοντας συνθήματα που ενοχοποιούσαν μόνο τον «Μητσοτάκη» και την «κυβέρνηση των δολοφόνων» αφήνοντας στο απυρόβλητο την δολοφονική πολιτική ΕΕ-κυβενήσεων. Σε μια περίοδο που περισσότεροι φοιτητές «στοχοποιούν» όλες τις κυβερνήσεις, η στάση τους να εγκλωβίσουν τον αγώνα στα στενά όρια της εναντίωσης στην μία μόνο κυβερνητική εκδοχή αποτελεί απόδειξη υπεράσπισης άλλων εκδοχών. Σε γενικές συνελεύσεις έλεγαν ότι «υπάρχει μια άλλου τύπου κυβερνητική επιλογή»... Ενώ έγραψαν νέες σελίδες στην ιστορία των «ακομμάτιστων και ακηδεμόνευτων κινημάτων» που αναπαράγουν συνεχώς, όταν αποχώρησαν από την τεράστια διαδήλωση των φοιτητών στην 8η Μάρτη στα Προπύλαια για να παραβρεθούν στις πλατείες που οργάνωνε συγκέντρωση το ΜέΡΑ25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ.

Έχουν κάνει “επιστήμη” την υποβάθμιση της επιστήμης μας

Σε κάθε σύλλογο διαμορφώθηκε πλαίσιο διεκδικήσεων για προβλήματα της κάθε σχολής, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, τη φοιτητική μέριμνα, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

  • Η ΔΑΠ πρωτοστατεί στην υλοποίηση του νόμου πλαίσιο. Καταψηφίζει αιτήματα και διεκδικήσεις. Με την καμπάνια «εδώ για κάθε φοιτητή» (για να βρεις το «εδώ» θέλει GPS γιατί στις σχολές δεν βρίσκεται) προτείνει στο υπουργείο και στις διοικήσεις σειρά μέτρων που ήδη υλοποιούνται και υπονομεύουν τις σπουδές μας. Μάλιστα, ζητάει να δίνονται «βεβαιώσεις δεξιοτήτων» στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών, κάτι που προφανώς υποβαθμίζει περαιτέρω την αξία των πτυχίων. Τοποθετείται υπέρ των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά υπερασπιζόμενη μάλιστα την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει την κρατική χρηματοδότηση για αυτά. Επιμένει με τις προτάσεις της για ανέγερση εστιών μέσω ΣΔΙΤ, όταν ήδη στις «δημόσιες και δωρεάν» σημερινές εστίες τα αποτελέσματα με τα ενοίκια και τα χαράτσια είναι γνωστά. Τέλος, πανεπιστημιακή αστυνομία και ΔΑΠ συνδέονται με μια σχέση αγάπης και αμοιβαίου σεβασμού.
  • Το Δίκτυο/Bloco και η ΠΑΣΠ έχουν κάνει την υποκρισία επιστήμη. Ασχολούνται τουλάχιστον με κάποια «επιστήμη» γιατί για το επίπεδο και τους όρους των σπουδών μας... δε λένε κουβέντα. Οι κυβερνήσεις τους μείωσαν τη χρηματοδότηση για τις σχολές, «έκλεψαν» τα αποθεματικά των πανεπιστημίων και τώρα θέλουν να τους πιστέψουμε όταν μιλάνε για “αύξηση της χρηματοδότησης”. Προτείνουν την «αξιολόγηση των πανεπιστημίων» με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε και υπερθεματίζουν για το «αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων» που αποτελεί την άλλη όψη της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής δράσης. Η υποκρισία του να επικαλείσαι την ΕΕ και ταυτόχρονα να μιλάς για κατοχύρωση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιώματα είναι άπιαστη.
  • Για τα ΕΑΑΚ η επιχειρηματική δραστηριότητα στα Πανεπιστήμια είναι ένα ψέμα και μια… «ανάγνωση της Πανσπουδαστικής». Οι διάφορες επιχειρήσεις που σουλατσάρουν στις σχολές, τα κριτήρια των αξιολογήσεων και οι συνέπειές τους είναι μάλλον ένα παράλληλο σύμπαν για αυτούς. Υποτιμάνε και αδιαφορούν για τη διεκδίκηση της ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών. Αρνούνται να υιοθετήσουν οι σύλλογοι αιτήματα για εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, ενώ εναντιώνονται στη διεξαγωγή πρακτικών ασκήσεων, όπως και στην υποχρεωτικότητα των εργαστηρίων, ανοίγοντας με αυτή τους τη στάση, τελικά, τον δρόμο για την υποβάθμιση των σπουδών και μεταφορά αναγκαίων γνώσεων σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση ότι καταψήφισαν το αίτημα για στεγαστικό επίδομα γιατί “δεν είναι αρμόδιοι οι φοιτητές να το αποφασίσουν αυτό”, ενώ χαρακτηρίζουν ως “απολιτίκ” το αίτημα να είναι το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος που βρίσκεται σε σύγκρουση με τον σχεδιασμό του κεφαλαίου για τα Πανεπιστήμια. Προφανώς, η παραπάνω στάση τους εκπορεύεται από τις θέσεις του νέου τους κομματικού καθοδηγητή. Το ΜέΡΑ25 έχει ουσιαστικά εκφράσει τη συμφωνία του για απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, της μεταφοράς γνώσης στα μεταπτυχιακά και άλλα παρόμοια, πάντα βέβαια στο πλαίσιο της «ρεαλιστικής σύγκρουσης»…

Και ορισμένα “κερασάκια στην τούρτα”…

Ενώ Φοιτητικοί σύλλογοι…

…οργανώνουν την αλληλεγγύη μαζί με τα εργατικά συνδικάτα στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης…

...η ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αρνούνται τη συνεδρίαση των ΔΣ των συλλόγων. Το Δίκτυο/Bloco δηλώνει πως “δεν εμπιστεύεται τα εργατικά σωματεία“ και τα ΕΑΑΚ το καταψηφίζουν και απαξιώνουν τις πρωτοβουλίες λέγοντας πως “σιγά, τι θα κάνει και ένα πακέτο μακαρόνια”.

 

…Ιδρύουν πολιτιστικές ομάδες και στέκια καλλιτεχνικής δημιουργίας ώστε να αποκτήσουν σύλλογοι δράση για όλες τις ανάγκες των φοιτητών…

...ΔΑΠ, Δίκτυο, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ καταψηφίζουν τη συγκρότησή τους.

 

…συγκροτούν επιτροπές φοιτητών για την αντιμετώπιση προβλημάτων (μετεγγραφές, στέγαση), διοργανώνουν συνελεύσεις ετών, συντονιστικά συλλόγων και οργανώνουν την πρωτοβουλία για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ…

...ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και Δίκτυο/Βloco σταθερά απουσιάζουν από τη συνεδρίαση των ΔΣ και τις ΓΣ. Μάλιστα, η ΔΑΠ πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών εκλογών για να αντικαταστήσει τους εκπροσώπους των φοιτητών, όμως έφαγε τα μούτρα της και στην συντριπτική πλειοψηφία οι εκλογές-παρωδία ακυρώθηκαν στην πράξη επειδή απείχαν οι φοιτητές. Τα ΕΑΑΚ καταψηφίζουν την τήρηση διαδικασιών, χρονοδιαγράμματος και λίστας ομιλητών για όλους τους φοιτητές στις ΓΣ. Καταγγέλλουν τις ΓΣ ετών ως «διασπαστικές» και αρνούνται τον συντονισμό των Συλλόγων προτιμώντας τα διαπαραταξιακά μαζέματα των διάφορων σχημάτων των ΕΑΑΚ που στην καλύτερη... διαφωνούν και μεταξύ τους όχι πάντα με «κόσμιο» τρόπο…

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία γεγονότα. Είναι «συμπτώματα» των παρατάξεων που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική μέσα τις σχολές, εντείνουν τον εκφυλισμό και την ανοργανωσιά, επιδιώκουν να «καταθέσουν» τον αγώνα και τις ανησυχίες των φοιτητών στις εκλογές υπέρ της μίας ή της άλλης κυβέρνησης.

  • Τιμωρούμε με την ψήφο μας τη ΔΑΠ. Την κυβερνητική παράταξη της υπεράσπισης της δολοφονικής πολιτικής, της υποβάθμισης των σπουδών μας, των διδάκτρων, των ταξικών φραγμών, της διαπλοκής, των φασιστικών απόψεων και των ρατσιστικών συμπεριφορών.
  • Αφήνουμε ξανά το Δίκτυο/Bloco και την ΠΑΣΠ στο περιθώριο που τους αξίζει.
  • Δεν χαραμίζουμε την ψήφο μας στα ΕΑΑΚ, την παράταξη των ΜέΡΑ25, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ. Ούτε μπορούν να οργανώσουν ούτε θέλουν ένα κίνημα ανατρεπτικό σε κατεύθυνση ρήξης με το σύστημα και τους σχεδιασμούς του. Αντίθετα, όπου υπάρχουν, γίνονται ο βασικότερος προπαγανδιστής της γραμμής για εναλλαγή κυβέρνησης και αποκλιμάκωσης των αγώνων. Γι' αυτό και αντιμετωπίζουν ως βασικό αντίπαλο τους στις σχολές την Πανσπουδαστική ΚΣ.