20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων:Ξεριζωμός και εγκλωβισμός για εκατομμύρια ανθρώπους, θύματα ενός απάνθρωπου συστήματος

Σάβ, Ιουν 19, 2021
Thumbnail_

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων “γιορτάζεται” κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ φανερώνουν την τραγική αύξηση των ξεριζωμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, παρά την πανδημία. Και μπορεί τα στοιχεία που παρουσιάζονται παρακάτω να είναι για κάποιους απλά “μία ακόμη στατιστική”, μα πίσω από αυτούς τους αριθμούς βρίσκεται ένας άνθρωπος που αναγκάστηκε να εκτοπιστεί από τον τόπο και από το σπίτι του, βρίσκεται μια ιστορία ξεριζωμού με αίτια και υπευθύνους.

  • Ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ανέρχεται στα 82,4 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4% από τον ήδη πολύ υψηλό αριθμό των 79,5 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στα τέλη του 2019.
  • Κορίτσια και αγόρια κάτω των 18 ετών αντιστοιχούν στο 42% του συνόλου των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων.
  • Οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τον τόπο τους παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των προσφύγων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Σήμερα, το 1% της ανθρωπότητας έχει εκτοπιστεί, ενώ έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, και στο όνομα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών στην ΕΕ, το τελευταίο διάστημα συζητιέται το «Σύμφωνο για το Άσυλο και τη μετανάστευση» με βασικό χαρακτηριστικό την ενίσχυση των «αποτρεπτικών» - κατασταλτικών μηχανισμών (FRONTEX, με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ευρωαστυνομία κ.λπ.), αλλά και για όσους φτάσουν τελικά σε ευρωπαϊκό έδαφος, πέρα από το μαρτύριο του εγκλωβισμού, που τους εμποδίζει να μετακινηθούν στις χώρες τελικού προορισμού τους, θα υφίστανται επιπλέον τους αποκλεισμούς από τα αυστηρότερα κριτήρια στη διαδικασία παροχής ασύλου, αλλά και τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

Χιλιάδες άνθρωποι και στη χώρα μας γίνονται θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί και επεκτείνει “φυλακές ψυχών” (“κλειστές ελεγχόμενες δομές” τις λένε), που προχωράνε σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπως και με την αναβάθμιση του Φυλακίου Έβρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη με περίσσεια υποκρισία διαμαρτύρεται για την αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες. λες και δεν ήταν αυτός που ως Κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του Συμφώνου ΕΕ - Τουρκίας, «έσπειρε» Μόριες σε όλα τα νησιά και έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο όνομα τάχα του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.

Μέσα από κινητοποιήσεις και δράσεις κάτοικοι των νησιών παρά τις δυσκολίες στην περίοδο της πανδημίας, βγήκαν μπροστά με κύριο αίτημα να μη γίνει καμιά νέα δομή και να απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτό είναι η επιθυμία των προσφύγων, αποτελεί εκδήλωση ουσιαστικής αλληλεγγύης, μακριά από εθνικιστικές – ρατσιστικές φωνές που επιθυμούν να σπείρουν το δηλητήριο τους και να στρέψουν το λαό ενάντια σε αυτούς τους ανθρώπους.

Η διαιώνιση του ξεριζωμού και της προσφυγιάς δεν είναι “στην μοίρα των ανθρώπων”, ούτε λόγω της “κακής τους τύχης” εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να φεύγουν κυνηγημένοι από τον τόπο τους. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους σε κάθε γωνιά της γης, είναι τα αίτια που εκατομμύρια άνθρωποι χτες και σήμερα, εγκατέλειψαν τον τόπο τους, έγιναν πρόσφυγες.

Οι πρόσφατες εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες (μεταξύ των οποίων και παιδιά) να χτυπιούνται βάναυσα ακόμη και να πετιούνται στη θάλασσα από την “προοδευτική” κυβέρνηση της Ισπανίας, είναι γροθιά στο στομάχι. Είναι ακόμη ένα περιστατικό βαρβαρότητας που δεν έρχεται ως “κεραυνός εν αιθρία” καθώς στο παρελθόν έχουμε δει ακόμη πιο απάνθρωπες εικόνες όπως τα πνιγμένα παιδιά στο Αιγαίο, ένα από αυτά και ο μικρός Αϊλάν σε μία εικόνα που έχει χαραχτεί στη μνήμη μας.

 

refugees

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά είναι στο πλευρό των χιλιάδων ξεριζωμένων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των προσφύγων και μεταναστών να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο, να χορηγηθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους ήδη αναγνωρισμένους πρόσφυγες και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Αναδεικνύουμε τις αιτίες του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς με μόνιμα θύματα τους λαούς, διεκδικούμε και παλεύουμε για το ξήλωμα των «βάσεων του θανάτου» στη χώρα μας που χρησιμοποιούνται για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, επεκτείνουν και ξεριζώνουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας ως ταξικά αδέρφια. Διεκδικήσεις μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα όπως το πρόσφατο παράδειγμα όπου μετανάστες εργάτες γης στο Μαραθώνα κατάφεραν με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, την αύξηση των μεροκάματων τους, δείχνουν το δρόμο.

Πρόσφυγες και μετανάστες, εργαζόμενοι στις δομές και στις υπηρεσίες, όλος ο λαός, μπορούν να πάρουν ενεργά μέρος στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ο κοινός αγώνας Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων, το δυνάμωμα της εργατικής - λαϊκής αλληλεγγύης, η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να απομονώσουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στον δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.