Φεστιβάλ ελπίδας και αισιοδοξίας κόντρα στους «δύσκολους χειμώνες»

Δευ, Σεπ 12, 2022
Thumb_Festival_Elpida_Aisiodoksia

Αυτές τις μέρες ο προβληματισμός, η ανησυχία, οι αγωνίες του λαού και των νέων παιδιών στη χώρα μας μεγαλώνουν για όσα έρχονται. Σε αυτές τις συνθήκες, τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” σε όλη την Ελλάδα, με κορύφωση τις εκδηλώσεις στην Αθήνα στις 22-23-24 Σεπτέμβρη, αποτελούν φωτεινό φάρο ελπίδας και αισιοδοξίας. Συνιστούν μαζικές, νεολαιίστικες συγκεντρώσεις εναντίωσης:

  • Στην πολιτική και στον δρόμο που βαδίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και προηγουμένως οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μετατρέποντας σε «φυσιολογικό» φαινόμενο τα δύσκολα καλοκαίρια να τα διαδέχονται ακόμα πιο δύσκολοι χειμώνες. Γιατί όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές, ούτε η αντιλαϊκή πολιτική ούτε οι συνέπειές της αλλάζουν. Δύσκολο ήταν και το φετινό καλοκαίρι για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, για τα νέα παιδιά που πάνω στους δικούς τους μισθούς πείνας θησαυρίζουν ασταμάτητα οι μεγαλοξενοδόχοι και επιχειρηματίες. Δύσκολο ήταν και για τις λαϊκές οικογένειες, αφού ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές έχουν γίνει μακρινό όνειρο.
  • Σε εκείνους που επεξεργάζονται σχέδια και σενάρια με τον λαό στη γωνία, απλό θεατή των εξελίξεων, για να διατηρείται σταθερό το σύστημά τους και ακόμα πιο σταθερή η πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας. Όλες οι αποκαλύψεις, με αφορμή την υπόθεση παρακολουθήσεων, ανέδειξαν ότι στόχος διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων είναι να διατηρούν στη φαρέτρα τους εργαλεία που θα βάζουν τον λαό στο «γύψο», όταν το χρειάζονται.
  • Σε όλους όσοι, αφού έλεγαν στον λαό επί μια δεκαετία να κάνει υπομονή για να περάσουμε τον σκόπελο της κρίσης, τώρα μας μπλέκουν στη δίνη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, βάζουν σε νέους κινδύνους τη χώρα μας με την πολεμική εμπλοκή της, προετοιμάζουν για νέες θυσίες μπροστά στην επερχόμενη ύφεση.

Όμως, στα φετινά Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, κυρίως θέλουμε να νιώσει κάθε νέος άνθρωπος εμπιστοσύνη στη δύναμή του, στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, στην ορμή που μπορεί να αποκτήσει η οργή και η αγανάκτησή του, όταν ενώνεται με πολλούς.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τους εργατικούς αγώνες της χώρας μας, αλλά και από όλη την Ευρώπη δείχνουν το δρόμο. Δείχνουν ότι μπορούν τα πάντα να αλλάξουν όταν επιλογή γίνεται η οργάνωση, ο αγώνας, η αλληλεγγύη και όχι ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία. Όπως κάνουν οι εργάτες της Μαλαματίνας.

Όταν σταματάς να ακούς όσους σου λένε «δεν αλλάζει τίποτα» και αποφασίζεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου. Όπως έκαναν οι εργαζόμενοι της e-food.

Όταν δε φοβάσαι να συγκρουστείς με κανέναν αντίπαλο, όσο πανίσχυρος κι αν φαίνεται. Όπως έκαναν οι εργάτες της Cosco στον Πειραιά.

Όταν δε συμβιβάζεσαι με άδικους νόμους που προσπαθούν με αυταρχισμό και καταστολή να σου επιβάλουν. Όπως κάνουν αυτές τις μέρες οι φοιτητές στο ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ.

Σε αυτούς τους αγώνες, αλλά και σε όσους έρχονται, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν και θα είναι εκεί. Ψυχή και οργανωτής όλων των μεγάλων στιγμών, που ο λαός μας σήκωσε ανάστημα, σε δύσκολες συνθήκες αυτά τα χρόνια.

Μέσα στους αγώνες μπορεί ο καθένας και η καθεμία να δει ότι έχει επιλογή: Να αντισταθούν στην επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, να μην περιμένουν να αλλάξει η τύχη τους από δήθεν «προοδευτικούς σωτήρες», που έχουν δοκιμαστεί κι έχουν αποτύχει όπου κι αν κυβέρνησαν.

Εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, σε αυτόν τον αγώνα που έχει φέρει τα μοναδικά θετικά αποτελέσματα στη ζωή του λαού. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η ελπίδα. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για τον λαό. Για να ανοίξει ο δρόμος για το «μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», τον σοσιαλισμό, τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο τον 21ο αιώνα!

 

Θανάσης Σγούρος,

μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ