5+1 λόγοι για να συμπορευτεί η νεολαία με το ΚΚΕ και στις εκλογές!

Πέμ, Ιαν 26, 2023
Thumb_5_1_logoi_kke

Μπήκαμε, λοιπόν, στο 2023. Μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει γραφική τη συζήτηση για το πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, αφού αυτή κρατά εδώ και σχεδόν… 3 χρόνια (!), αλλά, όπως και να ‘χει, έχουμε πλέον μπει στην τελική ευθεία. Δεν σκοπεύουμε να βάλουμε κάτω τα ημερολόγια και να συμβάλουμε και από αυτές τις σελίδες στην αναζήτηση της ακριβούς ημερομηνίας, στην οποία επιδίδονται τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες, ούτε στην ανάλυση των σεναρίων για το πόσες φορές θα στηθούν κάλπες μέχρι να προκύψει κυβέρνηση.

Δεν είναι, άλλωστε, αυτά που θα κάνουν την πραγματική διαφορά για τη νεολαία. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά, θα είναι να προκύψει από τις εκλογές ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Και να το γιατί:

1. Γιατί ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε με τον αγώνα μας και με το ΚΚΕ

Αν ξεφυλλίσει κανείς τα τεύχη του «Οδηγητή» των τελευταίων 3,5 χρόνων, θα βρει δεκάδες ελπιδοφόρα παραδείγματα εργαζομένων να οργανώνονται, να παλεύουν και να πετυχαίνουν κατακτήσεις. Θα βρει τους μεγάλους αγώνες των μαθητών και των φοιτητών. Θα βρει τις εμβληματικές «στιγμές» κατά τις οποίες οι «απαγορεύσεις» και οι νόμοι τους έγιναν κουρελόχαρτα και ο λαός μας έδωσε ένα -μικρό ακόμα- δείγμα για το ότι, όταν το αποφασίσει, μπορεί να τους κάνει να φαίνονται «μικροί». Έτσι μόνο κερδήθηκε ό,τι κερδήθηκε για τους εργαζόμενους και τη νεολαία και αυτά τα χρόνια, όπως άλλωστε γινόταν πάντα.

Σε όλους αυτούς τους μικρότερους και μεγαλύτερους αγώνες έδωσε πνοή, δύναμη και αντοχή, αποτέλεσε στήριγμά τους με όλους τους τρόπους το ΚΚΕ. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν στον χώρο που ο καθένας και η καθεμιά δραστηριοποιείται για να αναπτυχθούν, να έχουν εύστοχο περιεχόμενο. Ο «Ριζοσπάστης», ο «Οδηγητής» και το 902.gr τους έκαναν γνωστούς και ανέδειξαν το δίκιο τους όταν οι άλλοι τους «έθαβαν» ή τους διαστρέβλωναν. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος έφερε τα αιτήματά τους στη Βουλή με αναφορές, ερωτήσεις και τροπολογίες (τις οποίες όλα τα υπόλοιπα κόμματα απέρριπταν), «στρίμωξε» την κυβέρνηση αναγκάζοντάς τη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Αυτή η θετική πείρα, σε συνδυασμό με την αρνητική πείρα από τη διάψευση των ελπίδων της νεολαίας κάθε φορά που αυτές εναποτέθηκαν σε μια άλλη κυβέρνηση («προοδευτική», «αριστερή», «μεταρρυθμιστική» ή όπως και αν προσδιοριζόταν), ας γίνει αφορμή ώστε αυτή τη φορά να μην πάμε στις κάλπες με κριτήριο ψήφου το ποια κυβέρνηση θα είναι «λίγο λιγότερο κακή», αλλά το ποιο κόμμα μπορεί να συμβάλει ώστε να είναι πιο δυνατοί οι αγώνες μας την επόμενη μέρα, απέναντι στην όποια κυβέρνηση προκύψει που θα είναι «από χέρι» εχθρική για τα δικαιώματά μας. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ΚΚΕ.

2. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις σε επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, γι’ αυτό και μπορεί να διαμορφώνει την πολιτική και τις θέσεις του με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των «από κάτω», των πολλών, τους οποίους εκφράζει και στους οποίους αποκλειστικά λογοδοτεί.

Είναι το μόνο κόμμα που έχει αντιπαλέψει την πολιτική της «πράσινης μετάβασης», της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας που έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση. Το μόνο κόμμα που έχει θέση πως το φάρμακο δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τις ελλείψεις στα φαρμακεία, επειδή οι βιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι προτιμούν να τα διοχετεύουν σε άλλες αγορές, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει τη συμμετοχή της χώρας στις «φυλακές» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που καταψήφισε τις υπέρογκες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν αφορούν την άμυνα της χώρας, τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία τις οποίες πληρώνει ο λαός, τις συμφωνίες που μετατρέπουν τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση. Είναι η μόνη επιλογή ψήφου για την πλειοψηφία της νεολαίας που διαφωνεί με την εμπλοκή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία. Μόνο τα δικά του έδρανα ήταν άδεια όταν όλοι οι άλλοι μαζί χειροκροτούσαν τον Ζελένσκι και τους ναζί του Τάγματος Αζόφ που έβγαζαν λόγο στη Βουλή.

To KKE είναι «πεντακάθαρο», κανείς δεν έχει να του προσάψει τίποτα από όσα κατά καιρούς «βγαίνουν στη φόρα» για άλλα κόμματα. Δεν έχει βουλευτές-επιχειρηματίες ή λομπίστες σαν τους «Πάτσηδες», τους «Χειμαράδες» και τις «Καϊλήδες», αλλά ανιδιοτελείς αγωνιστές που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους και οι εργαζόμενοι τους γνωρίζουν.

3. Γιατί το ΚΚΕ δεν φοβάται να αναλαμβάνει ευθύνες

Μήπως τα παραπάνω σημαίνουν ότι το ΚΚΕ προτιμά να «κάθεται στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης και να μην αναλαμβάνει ευθύνες», όπως λένε κάποιοι; Το αντίθετο! Μόνο και μόνο το ότι έχει επιλέξει να αντιπαλεύει όλα τα παραπάνω, είναι μια απόφαση δύσκολη και ένας δρόμος ανηφορικός.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη της οργάνωσης των αγώνων του λαού μας, της προσπάθειας να συνενωθούν αυτοί οι αγώνες σε ένα ενιαίο πανελλαδικό ποτάμι που μπορεί να τα «σαρώσει» όλα. Τα μέλη του, τα στελέχη του, οι βουλευτές του συγκρούονται με τους πάντες και τα πάντα, από τον ατομικό εργοδότη μέχρι το ίδιο το αστικό κράτος για το δίκιο των πολλών. Μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ διώκονται και περνούν από δίκες γιατί πρωτοστατούν στους αγώνες για την υγεία του λαού, ενάντια στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να μην πάρουν τα σπίτια των φτωχών ανθρώπων οι τράπεζες και τα αρπαχτικά.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη του τεράστιου έργου που επιτελεί στη διάδοση της προοδευτικής τέχνης και του πολιτισμού, που αποτελεί «ανάσα» απέναντι στη σαπίλα που μας σερβίρει αφειδώς το σύστημα, της υποστήριξης στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, της οργάνωσης της αλληλεγγύης προς όσους έχουν ανάγκη με όλους τους τρόπους και χωρίς να το διατυμπανίζει. Και για αυτά αξίζει να στηριχθεί, όχι σαν ανταπόδοση, αλλά για να είναι πιο δυνατό ώστε να τα συνεχίσει.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια το ΚΚΕ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, στην επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότησή του σε επαναστατική γραμμή. Η ενίσχυσή του θα στείλει μήνυμα ελπίδας και έξω από τα σύνορα, σε όποιον αγωνίζεται.

4. Γιατί το ΚΚΕ είναι σταθερό, δοκιμασμένο, σίγουρο

Πολλή συζήτηση γίνεται εν όψει των εκλογών γύρω από το ζήτημα της «σταθερότητας». Η ΝΔ ζητάει ψήφο για να προκύψει σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την επιλογή της «προοδευτικής κυβέρνησης» ως την καταλληλότερη για να διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή», δηλαδή τη σταθερότητα του σάπιου συστήματος.

Αυτοί οι εκβιασμοί πρέπει να επιστραφούν. Την αστάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος, η νεολαία δεν πρέπει να τη φοβάται, αλλά να την επιδιώξει. Όσο πιο αδύναμο και «ασταθές» είναι αυτό, τόσο πιο δύσκολα θα μπορεί να «περπατάει» η αντιλαϊκή πολιτική.

Η σταθερότητα που ενδιαφέρει τον λαό και τη νεολαία προϋποθέτει δυνατό ΚΚΕ και δυνατό εργατικό-λαϊκό κίνημα. Ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, όταν όλα γύρω μας «σκοτεινιάζουν» επικίνδυνα, δεν χωράνε πειραματισμοί και άλλος χαμένος χρόνος με καινούριες απογοητεύσεις.

Το ΚΚΕ ο λαός και η νεολαία το γνωρίζουν. Έχει δοκιμαστεί τόσο στις πολλές δεκαετίες της ηρωικής ιστορίας του, όσο στα πιο πρόσφατα χρόνια και έχει αποδείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί, ότι δεν λέει άλλα πριν τις εκλογές για να κάνει άλλα μετά, ότι είναι αταλάντευτα με το μέρος αυτών που υφίστανται την εκμετάλλευση και την αδικία. Δεν τα «διπλώνει» απέναντι στην κρατική καταστολή, τους εκβιασμούς, απέναντι στην πίεση του αρνητικού συσχετισμού ή στις «προσφορές» κυβερνητικών θέσεων που του απευθύνουν διάφοροι για να το εγκλωβίσουν. 

Όποιος ψηφίσει ΚΚΕ ξέρει ότι η ψήφος του θα παραμείνει ΚΚΕ και δεν θα αθροιστεί σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση την επόμενη μέρα, ούτε θα μετατραπεί σε κάτι άλλο μέσω «μεταγραφών» σαν αυτές που βλέπουμε να συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε άλλα κόμματα.

5. Γιατί έχει Πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Ακριβώς επειδή έχει Πρόγραμμα ανατροπής που βγαίνει έξω από τα στενά «όρια» του σημερινού συστήματος, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να αναδεικνύει και να αντιπαλεύει τις αιτίες, τη ρίζα των μεγάλων προβλημάτων της εποχής μας, αλλά και όλων εκείνων των σάπιων φαινομένων που, σε τελική ανάλυση, αντανακλούν το σάπισμα του ίδιου του καπιταλισμού.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ μπορεί να αντιπαλεύει αποτελεσματικά τον φασισμό, τον ρατσισμό, τις σεξιστικές συμπεριφορές, τις επιθέσεις ενάντια σε κάθε αδύναμο. Ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ είναι εγγύηση για να κρυφτούν στις τρύπες τους οι φορείς όλων των παραπάνω και να το σκέφτονται διπλά πριν ξεμυτήσουν.

Το ΚΚΕ έχει Πρόγραμμα που κοινωνικοποιεί όλες τις εγχώριες πηγές παραγωγής και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα αξιοποιεί για να έχει όλος ο λαός και η επίσης κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φθηνό ρεύμα, το οποίο θα παύει να είναι εμπόρευμα.

Έχει Πρόγραμμα που κάνει κοινωνικό αγαθό και καθολικό δικαίωμα την πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτές. Εξασφαλίζει ελεύθερο χρόνο για όλους και δυνατότητες δημιουργικής αξιοποίησής του με καθολική πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Εξασφαλίζει το δικαίωμα στις διακοπές για όλους.

Το ΚΚΕ είναι, τελικά, η μόνη επιλογή για όποιον θέλει να φύγει ο Μητσοτάκης και η πολιτική του, τα καπιταλιστικά συμφέροντα που υπηρετεί η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος. Κάθε άλλη επιλογή θα μας φέρει, με μαθηματική ακρίβεια, πίσω, μέσα σε λίγα χρόνια, είτε τον ίδιο τον Μητσοτάκη είτε κάτι ακόμα χειρότερο.

Η πραγματική σύγκριση που πρέπει να κάνουμε σήμερα δεν είναι ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανάμεσα στο πώς θα μπορούσαμε να ζούμε με βάση τις πρωτόγνωρες δυνατότητες της εποχής μας και πώς μας καταδικάζουν να ζούμε όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει.

+1 Γιατί αυτή τη φορά έχουμε μια πραγματική ευκαιρία!

Πολλοί ρωτάνε: «αφού το ΚΚΕ έχει σωστές θέσεις και τόσο αξιόλογη δράση γιατί το εκλογικό ποσοστό του παραμένει στάσιμο»; Είναι μια συζήτηση με πολλές προεκτάσεις που αξίζει να γίνεται σταθερά με τους χιλιάδες νέους που θέτουν αυτό το ερώτημα καλοπροαίρετα. Όμως σήμερα είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όποιος, λοιπόν, έχει αυτό το ερώτημα, το πιο απλό που μπορεί να κάνει είναι -προφανώς- να ψηφίσει ο ίδιος ΚΚΕ, αλλά και να μιλήσει με τους φίλους του, τους γονείς του, τους συγγενείς του, για να κάνουν το ίδιο.

Αυτή τη φορά είναι ευκαιρία να εκφραστεί και στις εθνικές κάλπες αυτό που εκφράζεται όπου έχουν στηθεί κάλπες τα τελευταία 3,5 χρόνια: η εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές και το αυξανόμενο κύρος το ΚΚΕ. Αυτό έδειξε η μεγάλη νίκη της Πανσπουδαστικής ΚΣ στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, η αλλαγή των συσχετισμών σε Εργατικά Κέντρα και μεγάλα σωματεία, η ανάδειξη της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ σε δεύτερη δύναμη με ποσοστό πάνω από 20% στο πρόσφατο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ κλπ.

400 χιλιάδες περίπου είναι οι νέοι, μαθητές Β’ και Γ΄ Λυκείου και φοιτητές μικρών ετών, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Ακόμα και αυτοί από μόνοι τους, αρκούν για να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, με την πρώτη τους ψήφο να έχει το κόκκινο του αγώνα, της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Πόσο μάλλον που υπάρχουν πολλές ακόμα χιλιάδες νέοι λίγο μεγαλύτερων ηλικιών που έχουν πλέον αρκετή συσσωρευμένη πείρα για να κάνουν και αυτοί την επιλογή που το σύστημα δεν περιμένει από αυτούς να κάνουν μαζικά: να δυναμώσουν το ΚΚΕ!

Το καλό «σενάριο» για τη νεολαία, γράφεται με δυνατό ΚΚΕ!