Άρθρο του Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στην "Εφημερίδα των Συντακτών":Οι φοιτητές θα νικήσουν!

Σάβ, Μαΐ 18, 2024
Thumb_Politiki_Kotsantis_Foitites_Tha_Nikisoun

Πριν πέντε μήνες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως «εντός Ιανουαρίου θα είναι νόμος του κράτους τα μη κρατικά (βλ. ιδιωτικά) πανεπιστήμια». Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με τους μεγαλειώδεις αγώνες τους κουρέλιασαν για μήνες το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της Παιδείας και συνεχίζουν τη διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν Πανεπιστήμιο, επαρκή κρατική χρηματοδότηση, αναβαθμισμένες σπουδές, πτυχία με αξία.

Πριν πέντε μέρες ο ίδιος πρωθυπουργός, θορυβημένος από τις μεγάλες ολονύχτιες φοιτητικές διαμαρτυρίες αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και καταδίκης της στήριξης του δολοφονικού ισραηλινού κράτους από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκή Ένωση, κουνούσε το δάχτυλο απειλώντας πως «αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν (…) να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι».

Και κάπως έτσι, αντί για ύμνους στο Columbia και το Yale, εύχεται να μη γίνουμε σαν αυτά!

Οι φοιτητικοί αγώνες από “ελληνική εξαίρεση” γίνονται παγκόσμιο φαινόμενο και γεμίζουν ελπίδα τους λαούς όλου του κόσμου! Γιατί αποδεικνύουν πως οι λαοί έχουν τη δύναμη να αμφισβητήσουν την πολιτική των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, η φωνή τους να ακουστεί πάνω από τα τύμπανα του πολέμου, της καταστολής, τις απαγορεύσεις, όπως έγινε ακόμα και στην Eurovision. Να ακουστεί δυνατά η απαίτηση για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, που βαθαίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Για να αποχωρήσει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, που έχει ήδη κοστίσει στον λαό και τη νεολαία 30 εκατ. ευρώ!

Αυτή η φωνή της νεολαίας μπορεί και πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις -στην Ευρωβουλή- και εκεί που ανατρέπονται, στον δρόμο του αγώνα.

Έτσι, λοιπόν, στις 9 Ιουνίου, στις ευρωεκλογές, η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να ρίξει χαστούκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση του πολέμου, να “κοντύνει” το 41% της ΝΔ και να βουλιάξει τα όνειρα όσων θέλουν να γίνουν “Μητσοτάκηδες” στη θέση του Μητσοτάκη. Να επιστρέψει στον λαό με πιο αποφασιστικούς αγώνες την επόμενη μέρα.

Όμως, οι φοιτητές έχουν ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουν ηχηρό μήνυμα τιμωρίας της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, μήνυμα ελπίδας και διεκδίκησης στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μαΐου.

Να μιλήσει η πλειοψηφία των φοιτητών, που απορρίπτει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που έχει όνειρα για τις σπουδές και το μέλλον και δεν δέχεται να τα θυσιάσει για τα κέρδη των λίγων.

Η πλειοψηφία, που δεν κλείνει τα μάτια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και ενώνεται με τους φοιτητές όλου του πλανήτη ενάντια στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του, τις ΗΠΑ, την -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-  “ιερή αμυντική συμμαχία” του ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που βαφτίζουν “αυτοάμυνα” τη γενοκτονία.

Η πλειοψηφία, που έδωσε όρκο πως το έγκλημα στα Τέμπη δε θα συγκαλυφθεί και δε θα επαναληφθεί με τα “νέα Τέμπη” της εγκληματικής πολιτικής που μας κυκλώνουν.

Αυτά εκφράζει το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες αγωνιστές φοιτητές σε όλη τη χώρα.

Η πρωτιά της Πανσπουδαστικής, το 2022 και το 2023, γκρεμίζοντας την κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έδωσε νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα, αποτυπώθηκε σε μεγάλους αγώνες και σημαντικές κατακτήσεις για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους, σε αναζωογόνηση της συλλογικής λειτουργίας πολλών Φοιτητικών Συλλόγων.

Με πρώτη δύναμη ξανά την Πανσπουδαστική, το σίγουρο είναι ότι θα κόψουμε τη φόρα της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιχειρεί να εμφανιστεί “δικαιωμένη”, ενισχύοντας με κάθε μέσο τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ποντάροντας στην αποχή. Θα εκλεγούν περισσότεροι αγωνιστές φοιτητές στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων, ώστε να είναι στήριγμα των φοιτητών και όχι πλασιέ των κυβερνήσεων.

Οι φοιτητές τη φετινή χρονιά μαζί μάθανε να παλεύουνε, όλοι μαζί ξέρουμε να νικάμε! Έτσι και στις 22 Μαΐου η νίκη θα είναι των φοιτητών με πρώτη δύναμη την Πανσπουδαστική!

 

Θοδωρής Κωτσαντής,

Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ