Κατέρρευσαν τα κυβερνητικά παραμύθια για την "Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής"

Τρί, Ιουλ 20, 2021
Thumb_Foitites_Elaxistes_Baseis_Eisagogis2

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα αρκούσε για να καταρρεύσουν τα κυβερνητικά παραμύθια, ακόμη και για όσους διατηρούσαν αμφιβολίες. «Θέλουμε να δώσουμε τέλος στο φαινόμενο να μπαίνουν μαθητές στα Πανεπιστήμια δίνοντας λευκή κόλλα», έλεγε η κυβέρνηση και τώρα κλείνει την πόρτα των ΑΕΙ σε χιλιάδες παιδιά που μπορεί πριν λίγες μέρες, όταν έμαθαν τους βαθμούς τους, να πανηγύριζαν για τα αποτελέσματα του κόπου τους. Υποψήφιοι που -στις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες της φετινής σχολικής χρονιάς- κατάφεραν να δώσουν εξετάσεις, να συγκεντρώσουν 11, 12, 13 ακόμη και 20.000 μόρια αποκλείονται από δυνατότητα να συμπληρώσουν στο μηχανογραφικό τη σχολή προτίμησής τους.

Σε μια χρονιά που η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές έγινε με τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν και τους μαθητές κατά βάση πίσω από μια οθόνη, είναι διπλά προκλητικό και υποκριτικό να προχωρούν στην εφαρμογή και αυτού του «κόφτη». Ακόμη και για το γεγονός ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών που δεν πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες, η ευθύνη βαραίνει αυτή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που με μέτρα σαν κ αυτό της Ελάχιστης Βάσης, της Τράπεζας Θεμάτων κλπ, έχουν φτιάξει ένα σχολείο «αρένα ανταγωνισμού», εξεταστικό - αξιολογικό κέντρο, όπου για να πετύχει κανείς πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη, ενώ δεν καλλιεργεί τη θέληση για μάθηση.

Αυτό σημαίνει «σύγχρονη εκπαίδευση» κατά την κυβέρνηση. Για να σπουδάσει σήμερα ένα παιδί θα πρέπει όχι μόνο να παλέψει με ολοένα και περισσότερα εμπόδια, όχι μόνο να βάλει το χέρι στην τσέπη η οικογένειά του, αλλά και να «τζογάρει» και να «σταθεί τυχερός», αφού οι βάσεις θα διαμορφώνονται διαφορετικά κάθε χρόνο. Αν, ωστόσο, επιτύχει στην εξετάσεις αλλά δεν περάσει από το «φράγμα» της Βάσης Εισαγωγής, «υπάρχουν επιλογές», όπως λένε οι ίδιοι που νομοθετούν και εννοούν την υποβαθμισμένη κατάρτιση, τις σπουδές επί πληρωμή.

Οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί που το προηγούμενο διάστημα αποκάλυψαν το χαρακτήρα τέτοιων μέτρων, των νομοσχεδίων της κυβέρνησης και πάλεψαν για να μην ψηφιστούν, να μην εφαρμοστούν, τώρα επιβεβαιώνονται. Τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει νέο νομοσχέδιο, αλλά και τον Σεπτέμβρη που ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά, ακόμη περισσότεροι, πιο αποφασιστικά θα μπουν στον αγώνα για τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση.