Στέκια Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ:«Ανάσα» έκφρασης, συλλογικότητας και αλληλεγγύης

Παρ, Απρ 29, 2022
Thumb_Politismos_Stekia_Politismou

Η ΚΝΕ έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης της πολιτιστικής δραστηριότητας, με τη δημιουργία Στεκιών Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, τη δημιουργία ενός δικτύου Στεκιών πανελλαδικά. Η έναρξη αυτής της προσπάθειας σηματοδοτήθηκε το 2015 όταν δημιουργήθηκε το πρώτο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στην Αθήνα, παίρνοντας υπόψη την ανάγκη της νέας γενιάς για έκφραση, για ενασχόληση με την τέχνη και τον πολιτισμό, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Τα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας είναι καθρέφτης της ΚΝΕ στις περιοχές που φιλοξενούνται

Βεβαίως, η ενασχόληση της ΚΝΕ με τον πολιτισμό δεν ξεκίνησε τώρα. Η ΚΝΕ, από την ίδρυσή της, ως πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ, είχε πάντα στον προσανατολισμό της την καλλιέργεια μορφωτικού – πολιτιστικού ρεύματος στις γραμμές της, συνολικά στη νεολαία. Αυτό αποδεικνύεται στην πορεία των Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχοντας αποκτήσει πλέον τη δική τους ιστορία, ιστορία σχεδόν μισού αιώνα, έχοντας κατοχυρωθεί ως πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται από την ισχυρή αλληλεπίδραση του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας με την τέχνη. Οι πιο λαμπρές στιγμές του σύγχρονου πολιτισμού της Ελλάδας συνδέθηκαν, εμπνεύστηκαν, ταυτίστηκαν με κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης του ελληνικού λαού.

Πλέον, 7 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, η Οργάνωσή μας μετράει πανελλαδικά 6 Στέκια! Γενικεύσαμε τη θετική πείρα της Αθήνας, ιδρύοντας Στέκια τόσο σε άλλες περιοχές της Αττικής, στον Πειραιά, το Μενίδι, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Καλαμάτα. Η πορεία τους μέχρι σήμερα δείχνει ότι πράξαμε σωστά. Η ΚΝΕ, τολμώντας να αναλάβει σημαντική ευθύ- νη, όπως αυτή της ύπαρξης και λειτουργίας Στεκιών Πολιτισμού της Οργάνωσής μας, τα καταφέρνει! Χωρίς αίσθηση αυτάρκειας, με την κομμουνιστική ανησυχία που πρέπει να διακρίνει διαρκώς τη δουλειά μας, κάνουμε τώρα το «επόμενο βήμα». Συγκεντρώνουμε την εμπειρία μας, την εκτιμάμε συλλογικά, μαθαίνουμε από αυτήν, για να γίνουμε καλύτεροι. Σε αυτό το πνεύμα βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα από το μέχρι τώρα ταξίδι των Στεκιών Πολιτισμού της ΚΝΕ.

Κάθε στοιχείο της λειτουργίας των Στεκιών είναι σημαντικό για την εδραίωσή τους, για το «δέσιμό» τους με τη νεολαία

Προσδιορίζουμε την απαίτηση για κατάλληλες ομάδες λειτουργίας, ομάδες που έχουν στην επίβλεψή τους το σύνολο των αναγκών σε κάθε Στέκι, για να ξεκινάει και να παραμένει ένας όμορφος, καθαρός, λειτουργικός χώρος, να μπορεί να παίζει τον ρόλο του, ως σημείο συνάντησης της ΚΝΕ με τη νεολαία της κάθε περιοχής. Κάθε «λεπτομέρεια» είναι σημαντική: Η καθαριότητα του χώρου με την οργανωμένη και εθελοντική προσφορά των μελών της ΚΝΕ. Ο εξοπλισμός των Στεκιών με τα κατάλληλα μέσα και η φροντίδα αυτού του εξοπλισμού, ώστε να αξιοποιείται και να συντηρείται. Η διακόσμηση και η αισθητική των χώρων ως χώρος της ΚΝΕ. Η σταθερή λειτουργία των κυλικείων τους. Η δημιουργία και ανανέωση της βιβλιοθήκης τους. Η διαρκής παρουσία των υλικών της ΚΝΕ στον χώρο, του «Οδηγητή», του «Ριζοσπάστη». Συνολικά, ο συλλογικά σχεδιασμένος τρόπος λειτουργίας των Στεκιών βρίσκεται διαρκώς στην επίβλεψη των ομάδων τους, των Οργανώσεων που έχουν την ευθύνη τους. Η ίδια η δημιουργία των Στεκιών, με αυτοθυσία και με την ανιδιοτελή προσφορά μελών και φίλων της ΚΝΕ, θέτει τις προδιαγραφές για την πορεία τους.

Κάθε Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ έχει στον προσανατολισμό του να «δένεται» όλο και περισσότερο με τη νεολαία της περιοχής, να κατοχυρώνεται

Για να κατορθώσουμε στην πράξη αυτό τον στόχο απαιτείται η διαρκής προβολή του κάθε Στεκιού. Η δημιουργία λογότυπου μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Η πρόσφατη πείρα από την ίδρυση του «Τραβέρσο», του Στεκιού της ΚΝΕ στον Πειραιά, με τον διαγωνισμό λογότυπου έχοντας πανελλαδική απήχηση είναι σημαντική για το πώς αξιοποιούμε κάθε πλευρά των Στεκιών ως αφορμή και μέσο διάδοσης της ύπαρξής τους. Η παρουσία των Στεκιών σε κάθε περιοχή και η «δικτύωσή» τους με τη νεολαία είναι μία ζωντανή διαδικασία. Η προβολή του προγράμματός του, η αφίσα του, η κάρτα εγγραφής στα μαθήματα που λειτουργεί, μπορεί να απασχολεί κάθε γειτονιά, σχολείο, Πανεπιστήμιο. Σημαντική ώθηση δίνει η γνωριμία του Στεκιού με πολιτιστικούς συλλόγους και ομάδες, που συγκεντρώνουν ανθρώπους με ενδιαφέροντα και γνώσεις και μπορεί να στεγάζει και τέτοια δραστηριότητα.

Επιδιώκουμε κάθε Στέκι με την έναρξη της χρονιάς να καταρτίζει ένα πρόγραμμα μαθημάτων παίρνοντας υπόψη τις δυνατότητες σε δυναμικό δασκάλων, αλλά και τα ενδιαφέροντα των υποψήφιων μαθητών του

Σε αυτό συγκεντρώνεται πλούσια εμπειρία απ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόγραμμά μαθημάτων κάθε Στεκιού μπορεί να προσφέρει ουσιαστική γνώση των αντικειμένων που περιλαμβάνει στους μαθητές τους. Μπορεί να δημιουργεί ομάδες και τμήματα που δουλεύουν με σταθερότητα, πρόγραμμα και περιεχόμενο μέσα στη χρονιά. Κάθε μάθημα και ομάδα έχει τις δικές της απαιτήσεις. Για παράδειγμα, τα μαθήματα μουσικών οργάνων, που περιλαμβάνουν τα Στέκια μας, αντικειμενικά απαιτούν μικρά τμήματα, συγκεκριμένη αναλογία δασκάλων - μαθητών. Διαφορετικά λειτουργούν οι ομάδες, όπως μία ομάδα χορού, μία θεατρική ομάδα, ένα συγκρότημα. Απαιτούν συντονισμό περισσότερων ανθρώπων, δουλειά πάνω σε ένα θέμα με στόχο την παρουσίασή του.

Έχουμε πλέον την εμπειρία για ακόμα καλύτερη κατάρτιση των προγραμμάτων σε κάθε Στέκι

Να φροντίσουμε και να σκεφτούμε τους τρόπους παρουσίασης της δουλειάς των μαθητών του, σε καλά διοργανωμένες εκδηλώσεις, με τον δικό τους «χώρο» στα Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας φανερώνει τη σημαντική δυνατότητα που έχει η ΚΝΕ να προσφέρει σε δεκάδες νέους την ευκαιρία να μάθουν κάτι, που, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, σήμερα γίνεται «πολυτέλεια». Η ΚΝΕ έχει τη δυνατότητα της δημιουργικής αξιοποίησης ταλαντούχων ανθρώπων, με γνώση των αντικειμένων τους, που αγωνιούν για τη μετάδοση της τέχνης τους, που αγωνιούν για να μεταλαμπαδεύσουν ό, τι οι ίδιοι ξέρουν. Συγκεντρώνοντας τα μαθήματα που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια στα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ επιβεβαιώνεται ότι έχουν περάσει δεκάδες δάσκαλοι και εκατοντάδες μαθητές από αυτά.

Επιδιώκουμε τα Στέκια Πολιτισμού να στεγάζουν εκδηλώσεις, συσκέψεις, δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Δίνουν ώθηση ξεπερνώντας πρακτικά εμπόδια στον διαρκή στόχο της ΚΝΕ να συγκεντρώνει, να συζητάει, να κινητοποιεί όσους περισσότερους νέους και νέες μπορεί στην επαναστατική σκέψη και δράση. Κάθε Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ μπορεί να αποκτά ένα αυτοτελές πρόγραμμα πολιτικής - πολιτιστικής δραστηριότητας, πρόγραμμα που συμβάλλει στη γνωριμία της νεολαίας με όλες τις μορφές της τέχνης, στη διεύρυνση του μορφωτικού - πολιτιστικού ρεύματος στις γραμμές μας. Επιδιώκουμε τα Στέκια να κατοχυρώνονται ως ζωντανά και δημιουργικά «πολιτιστικά εργαστήρια». Διάφορες καλλιτεχνικές ομάδες βρίσκουν έναν φιλόξενο χώρο για τις πρόβες τους, μπορούν να λειτουργούν κινηματογραφικές λέσχες, ομάδες ανάγνωσης, αλλά και οι Πολιτιστικές Ομάδες της ΚΝΕ. Αξιοποιώντας την αξιόλογη υποδομή των Στεκιών μπορούν από καλύτερη θέση να τολμούν προσεγμένες και αναβαθμισμένες καλλιτεχνικές παραγωγές, προετοιμάζοντας θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα και άλλα πολλά!

Τα παραπάνω είναι θεμέλια για κάθε Στέκι. Στη βάση ύπαρξης και φροντίδας αυτών γίνονται κυψέλες νεανικής δημιουργίας, «ανάσα» νεανικής έκφρασης.

Ο πολιτισμός δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο…

Η αντίληψη του ΚΚΕ για τον ρόλο της τέχνης στην κοινωνία μας καθοδηγεί. Η τέχνη αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα. Κάποιες φορές ως παραμορφωτικός φακός, άλλες με ουσιαστικό και διεισδυτικό τρόπο. Η τέχνη επιδρά και διαμορφώνει αντιλήψεις, πρότυπα, ηθική. Έχει διαπλαστικό χαρακτήρα στη συνείδηση, την προσωπικότητα, τον συναισθηματικό κόσμο. Μας ενδιαφέρει η προβολή της πρωτοποριακής τέχνης κάθε εποχής, ιδιαίτερα της εποχής που το πιο πρωτοποριακό είναι η πάλη για την ανατροπή του σάπιου, εκμεταλλευτικού συστήματος. Καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα που να μορφώνει, αλλά και να εμπνέει τις σημερινές επιλογές και αποφάσεις νέων ανθρώπων. Για παράδειγμα, σημαντικές στιγμές της ιστορίας του ΚΚΕ, της ιστορίας της πάλης του λαού μας “ζουν” ακόμη μέσα στην τέχνη. Αυτήν την τέχνη πρέπει να τη γνωρίσουμε, να την προβάλλουμε, να την διαδώσουμε. Δεν είναι τεχνητή η συγκίνηση και η έμπνευση που μπορεί να προσφέρει, είναι πραγματική, φτιαγμένη από πραγματικά υλικά, τα υλικά της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας, της αταλάντευτης και ηρωικής δράσης των κομμουνιστών και αγωνιστών, της δύναμης και της θέλησης ενός λαού.

Το επόμενο βήμα για τα Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ είναι εδώ και είναι μπροστά μας! Βελτιώνουμε τη λειτουργία και το περιεχόμενό τους. Τα αναδεικνύουμε σε σημείο αναφοράς σε κάθε περιοχή, προγραμματίζουμε τη δημιουργία περισσότερων και σ’ άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Χτίζουμε εστίες μόρφωσης, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας παντού. Τολμήσαμε την ίδρυσή τους, γιατί έχουμε τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε!

Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ