Άρθρο του Νίκου Αμπατιέλου στο "Documento":Χιλιάδες δυνατά, χαμογελαστά, αληθινά νεανικά πρόσωπα!

Δευ, Σεπ 20, 2021
Thumb_Festival_Documento

O κ. Μητσοτάκης επέλεξε για ντεκόρ στη συνέντευξη τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, πλάνα από γυρίσματα με χαμογελαστά πρόσωπα νέων. Είπε ότι η νεολαία έχει «την πρώτη θέση στην καρδιά και στο μυαλό» της κυβέρνησης και μίλησε για μια νέα γενιά «που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα»… Ξέχασε, βέβαια, να πει ότι η κυβέρνησή του ήταν αυτή που έβαζε τις δοκιμασίες: Kλειστά σχολεία και Πανεπιστήμια, επειδή δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, ελάχιστη βάση εισαγωγής, που άφησε εκτός Πανεπιστήμιων 40.000 νέους, νόμος για 10ωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών των νέων για να δοθούν στους «επενδυτές», επέκταση των προγραμμάτων ανήλικης εργασίας, καταστολή κ.λπ.

Τελικά, τα νεανικά πρόσωπα έγιναν «ντεκόρ» για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ότι ετοιμάζεται να τα δώσει όλα στους λίγους. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για το «πρώτο ένσημο» δεν είναι ουσιαστικά παροχή προς τους νέους εργαζόμενους, αλλά προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο φθηνή εργατική δύναμη με επιδότηση του κράτους.

Φυσικά, δεν πρόκειται για καμιά καινοτομία… Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ θα δει ότι ανά πάσα στιγμή «τρέχουν» πολλά τέτοια προγράμματα, ενώ -δικαιολογημένα ίσως από την πλευρά της- η πρώην υπουργός εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε υπενθυμίζοντας ότι επί των ημερών της αυτά τα προγράμματα έδιναν περισσότερα στους εργοδότες…

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά τη συνέντευξη, κάποιοι είπαν ότι ο κ. Μητσοτάκης «τορπίλισε τη συναίνεση»... Ο καθένας με τον καημό του… Εμείς καλούμε τη νεολαία να μη δώσει καμία συναίνεση στην πολιτική της κυβέρνησης που αποδεικνύεται εγκληματική σε όλους τους τομείς. Να οργανώσουν από τώρα την απάντησή τους μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία.

Τα όνειρα της νέας γενιάς δε χωράνε σε φιλοδωρήματα, αμοιβές με ρεπό και Gigabytes, που έχουν στόχο να κρύψουν την επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των νέων ανθρώπων. Για να πάψουν επιτέλους τα όνειρα των νέων να «στριμώχνονται» στα στενά πλαίσια αυτού του βάρβαρου συστήματος, χρειάζεται «να κοκκινίσουν», όπως έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τέτοιοι στίχοι πρέπει να συνοδεύουν τους αγώνες της νέας γενιάς, να τους δίνουν προοπτική, δυνατά και μεγάλα οράματα, να μείνουν ζωντανοί, να δίνουν ώθηση για να αναπτυχθούν νέοι, ακόμα πιο μαζικοί και δυναμικοί αγώνες. Εμείς, οι νέοι κομμουνιστές, δηλώνουμε ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε το τεράστιο έργο του Μίκη να γίνει ακόμα πιο γνωστό στη σημερινή νέα γενιά, αλλά και στις επόμενες.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στις 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να τιμήσουμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και να πάρουμε την «ανάσα», που όλοι έχουμε ανάγκη, με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που η ΚΝΕ έχει διαμορφώσει. Θα είναι, όμως, και μια μεγάλη διαδήλωση, μια ευκαιρία να συζητήσουμε όλοι μαζί τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει, για να μπορέσουμε τελικά να ζήσουμε στην «κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας», όπως λέει και το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ.

Δεκάδες χιλιάδες δυνατά, χαμογελαστά, αληθινά νεανικά πρόσωπα θα είναι εκεί!