Ένα τραγούδι - μια ιστορία:Τσε Γκεβάρα - Hasta siempre

Μουσική: Carlos Puebla Ελληνικοί στίχοι: Δέσποινα Φορτσερά Ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου κ.ά.
Τετ, Ιουλ 14, 2021
Thumb_Istoria_Che

Τον Απρίλη του 1965 ο Τσε Γκεβάρα παρέδωσε τις θέσεις ευθύνης του στην κουβανική κυβέρνηση και το Κόμμα και έφυγε από την Κούβα για να ηγηθεί μιας αποστολής ανταρτών στο Κονγκό, σε μια προσπάθεια να φουντώσει η επαναστατική πάλη και στην Αφρική.

Αργότερα θα βρισκόταν στη Βολιβία, ώστε να ηγηθεί και εκεί αντάρτικου κινήματος, όπου αιχμαλωτίστηκε και δολοφονήθηκε με εντολή της CIA.

Κατά την αποχώρησή του από την Κούβα, συνέγραψε μια σειρά αποχαιρετιστήρια γράμματα, ένα εκ των οποίων στον σύντροφό του Φιντέλ, καθώς και στα παιδιά του κλπ.

Οι στίχοι του τραγουδιού Hasta siempre, Comandante”, του Κουβανού συνθέτη Carlos Puebla, αποτελούν μια ανταπάντηση του κουβανικού λαού σε αυτά τα γράμματα, μια ανταπόδοση του αποχαιρετισμού προς τον μεγάλο σύντροφο.

O τίτλος του τραγουδιού σημαίνει σε πιστή μετάφραση "Μέχρι την αιωνιότητα, Διοικητή!", που ήταν ο βαθμός του Τσε στον κουβανικό επαναστατικό στρατό.

Στους στίχους του περιγράφεται η αγάπη του κουβανικού λαού απέναντι στον μεγάλο ηγέτη, τον οποίο αποκαλεί “θρύλο” και “μύθο”. Ο δημιουργός του κομματιού εμπνέεται από στιγμές της ηρωικής επαναστατικής πάλης του κουβανικού λαού που είναι πράγματι ως σήμερα "πυξίδα μέσα στον χρόνο"...

Το τραγούδι έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και υπάρχουν πάνω από 200 ερμηνείες που κυκλοφορούν. Την ελληνική εκδοχή του τραγουδιού ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, μαζί με άλλους καλλιτέχνες.

New media content

Πυξίδα μέσα στον χρόνο

Κι ο μύθος να σου ανήκει

Είναι των ματιών σου οι κύκλοι

Που αγκαλιάσανε τον κόσμο

 

Εδώ θα μείνει για πάντα

Το ζεστό το πέρασμά σου

Φωτιά που ανάβει η ματιά σου

Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα

 

Εσύ που ανάβεις τ’ αστέρια

Της μνήμης φτιάχνεις τον χάρτη

Και περνάς μέσα απ’ την στάχτη

Την ελπίδα σ’ άλλα χέρια

 

Σα θρύλος γύρω καλπάζεις

Σαν ευχή και σαν κατάρα

Στα στενά της Σάντα Κλάρα

Το όνειρό σου δοκιμάζεις

 

Μιλάς κοιτώντας μπροστά σου

Το ποτάμι της ευθύνης

Και στην ιστορία δίνεις

Τη φωνή και τ’ όνομά σου

 

Γελάς και γίνεται μέρα

Η νύχτα σε συλλαβίζει

Μυστικά σου ψιθυρίζει

Hasta siempre κομαντάντε

Πυξίδα μέσα στον χρόνο...

Τόσα χρόνια μετά, και παρά την δολοφονία του από τους ιμπεριαλιστές, η αστική τάξη δεν μπορεί να σπιλώσει τη “φλόγα” της κουβανικής επανάστασης και την πρωτοπόρα δράση του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τη μεγάλη συνεισφορά του στην πάλη για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, την κοινωνία που πραγματικά “αγκαλιάζει τον κόσμο”...

Ο Τσε μπήκε με τη ζωή και το παράδειγμά του επάξια στο “πάνθεον” όλων εκείνων των ηρώων του κομμουνιστικού κινήματος που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για να ξημερώσουν μέρες χωρίς την βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Όλη η επαναστατική πορεία του Τσε μας τροφοδοτεί με πολύτιμα συμπεράσματα στο σήμερα, για τη δράση του καθενός μας, για την ατομική μας στάση απέναντι στο σύστημα που ζούμε. Ειδικά τα μέλη της ΚΝΕ, θα κρατάμε πάντα στην καρδιά μας τα φλογερά του λόγια σε τελετή για τη δεύτερη επέτειο της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, το 1962:

"Πρέπει όλοι κι ο καθένας σας να συνειδητοποιήσετε βαθιά, ότι το να είσαι νέος κομμουνιστής, το να ανήκεις στην Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, δεν είναι χάρη που σας κάνει κάποιος. Πολύ περισσότερο δεν είναι χάρη που κάνετε εσείς στο Κράτος και την Επανάσταση. Το να ανήκει κανείς στην ‘Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη τιμή για έναν νέο της καινούργιας κοινωνίας (...) Το καθήκον του νέου κομμουνιστή είναι: να είναι ουσιαστικά ανθρώπινος, τόσο ανθρώπινος που να προσεγγίζει την καλύτερη ουσία του ανθρώπου, κι αυτό να το κάνει με την εργασία, με τη μελέτη, με τη διατήρηση της σταθερής αλληλεγγύης με τον λαό και τους λαούς όλου του κόσμου".