Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς το Σάββατο 10 Ιουλίου στις 8μμ. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚP). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
Πέμ, Ιουλ 1, 2021
Thumb_Diimero_2021

Το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Μυτιλήνη της Λέσβου, στις 9, 10 και 11 Ιουλίου, με σύνθημα: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!».

Η κατασκήνωση του 30ού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου θα γίνει στο Άλσος Τσαμάκια, έναν χώρο που συνδέεται με λαμπρές σελίδες του εργατικού - λαϊκού κινήματος στο νησί, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές την περίοδο 1940 - 1944.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Πέμπτη 8 Ιουλίου

8 μ.μ. Βράβευση των νικητών του Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού της Τομεακής Οργάνωσης Λέσβου της ΚΝΕ ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό, την προσφυγιά.

8.15 μ.μ. Συναυλία με το «Ξεκούρδιστο Μήλο».

9.30 μ.μ. Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους Γιάννη Κακκαρώνη και Στέλιο Σπυριδάκη.

10.30 μ.μ. Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Κεντρή, Κώστα Γκρανόπουλο, Γεωργία Χατζημπαλάση, Φραντζέσκο Βεντούρη, Αγγελική Βισβάρδη - Μπουγά.

Παρασκευή 9 Ιουλίου

8:30 π.μ. Εκδρομή – πεζοπορία στα Αμπριά του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου

12 μ. Aντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα παραδώσει είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες στη δομή προσφύγων στο Καρά Τεπέ. Αντίστοιχα, θα μοιράσει στα προσφυγόπουλα την έκδοση που έχει επιμεληθεί και αφορά σε ένα διήγημα για μικρές ηλικίες με θέμα το προσφυγικό.

5.30 μ.μ. Εκδήλωση στο Μαθητικό Στέκι του Διημέρου με θέμα: «Θέλουμε ένα σχολείο που να τα δίνει όλα σε όλους και όχι λίγα στους λίγους», με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατηγοριοποιεί σχολεία και εντείνει τους ταξικούς φραγμούς.

7.30 μ.μ. Eκδήλωση με τίτλο: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!». Συμμετέχουν στελέχη της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (ΤΚG), όπου θα μεταφέρουν ζωντανή πείρα από τη δράση των δύο Οργανώσεων και τους αγώνες που ανέπτυξαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι νέοι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές.

9 μ.μ. Μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια -ανέκδοτα και μη- της δεκαετίας του '40, στη σκηνή του Διημέρου.

9.15 μ.μ. Θεατρικό απόσπασμα «Το ΣΟΥΦΛΕΛ, η ανταρτομάνα της Αγιάσου» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Αϊβαλιώτου, στον συναυλιακό χώρο του Κάστρου της Μυτιλήνης.

10 μ.μ. Χαιρετισμός από την Τομεακή Οργάνωση Λέσβου της ΚΝΕ.

10.30 μ.μ. Συναυλία με τους «RAD MUSIC International»

12 π.μ. Νησιώτικο γλέντι με το σχήμα «La Muzica»

Σάββατο 10 Ιουλίου

10 π.μ. Ιστορικός περίπατος των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι μαθητές κατασκηνωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν σημεία με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο κέντρο της πόλης.

8 μ.μ. Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

 • Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
 • Κεμάλ Οκουγιάν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚP)

Θα μιλήσει ο:

 • Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

10 μ.μ. Μουσικό αφιέρωμα της ΚΝΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας στη μελοποιημένη ποίηση των κομμουνιστών ποιητών Ναζίμ Χικμέτ και Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο: «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό, απ' τη ζωή δεν είναι...».

Συμετέχουν: Δημήτρης Ανδρονιάδης: πιάνο, ακορντεόν, επιμέλεια αφιερώματος. Παύλος Παπαναστασάτος: κιθάρα, Περικλής Μαλακατές: μπάσο, Χρήστος Γκόντζος: μπουζούκι, Λίνα Ζάχαρη: σαξόφωνο, Παναγιώτης Βήτος: κρουστά

Ερμηνεία: Κώστας Τριανταφυλλίδης, Πολυξένη Καράκογλου

Και οι: Mevhibe Kardelen Pınar: Βιολί, Günselin Seda Çetinkaya: φωνή, Volkan Bora Uğur: κιθάρα, Güneş Yüzak: κλασσική κιθάρα.

11 μ.μ. Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

12 π.μ. Παραδοσιακό - λαϊκό γλέντι με τους Βασιλική Τσιφτσή, Παναγιώτη Κάιτατζη, Γιάννα Μαϊστρέλλη, Erdem Gureler.

Στο χώρο θα λειτουργούν:

 • Έκθεση φωτογραφίας για τα 30 χρόνια του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ με τίτλο «30 χρόνια - ένας προορισμός: Οι λαοί θα νικήσουν!»
 • Έκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την κατάσταση στην περιοχή
 • Έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής»
 • Μαθητικό Στέκι

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

Τη δική τους θέση θα έχουν, για άλλη μια χρονιά, στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, οι φίλοι του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο» από όλη τη χώρα. Για 9η χρονιά θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Διημέρου παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και παιδιά Γυμνασίου.

 • Την Πέμπτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράση εαισθητοποίησης για το Προσφυγικό, αθλητικές δραστηριότητες, πάρτι για τα 20 τεύχη του «Κόκκινου Αερόστατου» κ.ά.

 • Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στο Μανταμάδο, με επίσκεψη σε παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής τέχνης και συμμετοχή σε δραστηριότητες με πηλό. Ακόμα, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ο μικρός Π» από την ομάδα «πασπΑRΤού». Θα ακολουθήσουν πάρτι και συναυλία.

 • Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργικές δραστηριότητες, επίσκεψη στο μουσείο Terriade και στο μουσείο του Θεόφιλου, βόλτα στην πόλη της Μυτιλήνης, συμμετοχή στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, συναυλία και προβολή ταινίας.

 • Την Κυριακή τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια στο Μαθητικό Στέκι της ΚΝΕ και θα επισκεφτούν το κάστρο της Μυτιλήνης.