93 χρόνια από τη γέννηση του Τσε Γκεβάρα:Το γράμμα του Τσε στα παιδιά του

Δευ, Ιουν 14, 2021
54-Che

«Αγαπημένα μου παιδιά, Ιλδίτα, Αλεϊδίτα, Καμίλο, Σέλια και Ερνέστο,

Αν μια μέρα χρειαστεί να διαβάσετε τούτο το γράμμα, θα πει πως πια δεν είμαι ανάμεσά σας.

Σχεδόν δε θα με θυμάστε πια και τα πιο μικρά θα μ’ έχουν ξεχάσει. Ο πατέρας σας ήταν ένας άνθρωπος που έπραττε όπως σκεφτόταν, και που σίγουρα ήταν πιστός στις πεποιθήσεις του.

Να μεγαλώσετε σαν καλοί επαναστάτες.

Να μελετάτε πολύ, για να μπορέσετε να κυριαρχήσετε στην τεχνική, που θα σας επιτρέψει να κυριαρχήσετε στη φύση. Να θυμάστε πως είναι η Επανάσταση που είναι σημαντική και ότι ο καθένας μας, από μόνος του, δεν αξίζει τίποτα.

Να ‘στε κυρίως ικανά να αισθάνεστε, όσο πιο βαθιά μπορείτε, κάθε αδικία που γίνεται απέναντι σ’ οποιονδήποτε, σ’ οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Είναι το πιο ωραίο χάρισμα ενός επαναστάτη.

Πάντα, παιδιά μου, θα ελπίζω να σας ξαναδώ. Ένα μεγάλο και δυνατό φιλί απ’ τον Μπαμπά».

 

«Να μεγαλώσετε σαν καλοί επαναστάτες…»

Τι σημαίνει όμως να είσαι καλός επαναστάτης; Σημαίνει να νιώθεις δικιά σου την αδικία που υφίστανται οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Σημαίνει να μην απογοητεύεσαι, να παλεύεις, να μαθαίνεις όσα περισσότερα μπορείς για τη φύση, τη λειτουργία του κόσμου. Να μαθαίνεις πώς λειτουργεί, αλλά και πώς μπορεί να ανατραπεί το σύστημα που ζούμε σήμερα, να κατακτάς τα εργαλεία που σου αποκαλύπτουν ότι ο σημερινός κόσμος μπορεί να αλλάξει, και ότι η νίκη του λαού κατά των εκμεταλλευτών του είναι ρεαλιστική, αναγκαία και μόνη διέξοδος προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας…

 «Κανένας μόνος του δεν αξίζει τίποτα…»

Το να παλέψεις να ανατρέψεις το άδικο και σάπιο αυτό σύστημα δεν είναι “προσωπική υπόθεση”. Απαιτεί οργάνωση και σχέδιο για να κερδίσεις. Απαιτεί αποφασιστικότητα, γνώση και εμπειρία, που τα κατακτάς μόνο στα πλαίσια του οργανωμένου αγώνα. Απέναντι σε έναν αντίπαλο οργανωμένο, που σχεδιάζει με λεπτομέρεια το κάθε χτύπημα ενάντια στο λαό, που διαθέτει άπειρα “τεχνάσματα” για να παραπλανεί, μόνο η οργανωμένη ζωή και πάλη μπορεί να γίνει “αντίπαλο δέος” και η επιλογή της από όλο και περισσότερους, φοβίζει και τρομοκρατεί το σύστημα…

 

«Είναι η επανάσταση που είναι σημαντική…»

Γιατί η επανάσταση για την οποία μιλούν οι κομμουνιστές, είναι αυτή, που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι αυτή, που συμφέρει την πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας.