To 21o Συνέδριο του Κόμματός μας είναι υπόθεση και των μαθητών!

Δευ, Μαρ 1, 2021
Thumb_Mathites_Synedrio_Ypothesi_Mathiton

Το Κόμμα μας αυτή την περίοδο, με τη δημοσίευση των κειμένων των Θέσεων της Κεντρικής του Επιτροπής, διανύει την πορεία προς το 21ο Συνέδριο του. Κάθε 4 χρόνια άλλωστε, βάσει του επαναστατικού του καταστατικού, συλλογικά εξετάζουμε πού βρισκόμαστε, μέχρι πού έχουμε προχωρήσει τους στόχους που θέσαμε την προηγούμενη φορά. Aξιολογούμε τη θετική ή αρνητική πείρα που συγκεντρώθηκε και θέτουμε τους επόμενους στόχους. Και λέμε συλλογικά μιας και όλοι έχουμε λόγο στα παραπάνω, μπορούμε να συμβάλουμε με γνώμη και παρατηρήσεις, ανάλογα φυσικά και με την πείρα, τη γνώση και την ευθύνη καθενός από εμάς μέσα στο Κόμμα και την ΚΝΕ! Το Συνέδριο του Κόμματός μας είναι κάθε φορά κορυφαία εσωοργανωτική διαδικασία για τους κομμουνιστές και τους υπόλοιπους αγωνιστές που στέκονται στο πλευρό του Κόμματος. 

 

Αλλά ποιος είναι το Κόμμα;
Είμαστε μεις.
Εσύ κι εγώ κι εσείς - εμείς όλοι.

Μπ. Μπρεχτ

Η πορεία των τελευταίων Συνεδρίων του Κόμματός μας δείχνει πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία. Στο 18ο Συνέδριο, το 2009, εκτιμήσαμε συλλογικά τις αιτίες των ανατροπών στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο, στη Σοβιετική Ένωση. Το 2013 ψηφίστηκε το νέο Πρόγραμμα και Καταστατικό του Κόμματός μας, ενώ πριν τέσσερα χρόνια στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε -ανάμεσα στα άλλα- η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής της χώρας μας σε πόλεμο και τι θα κάνουμε σαν κομμουνιστές μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.  
Και μόνο να σκεφτεί κανείς αυτή τη διαδικασία του ΚΚΕ δίπλα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα της χώρας μας καταλαβαίνει...την άβυσσο  που μας χωρίζει. Από τους δημόσιους και μη τσακωμούς σε όλα τα αστικά κόμματα για...τις καρέκλες που συνοδεύονται και από το ανάλογο χρηματικό ποσό έως τον iSYRIZA που τα μέλη του πια είναι followers συμμετέχοντας στην οργανωμένη ζωή μέσω like.

Να κάνουμε ταχτικά την αυτοκριτική μας μέσα στην αγάπη,
όχι για να ξενοιάσουμε και να επαναλάβουμε τα ίδια σφάλματα
μα για να καλυτερέψουμε τη δουλειά μας. 
Γιατί το να καλυτερέψουμε τη δουλειά μας σημαίνει
να καλυτερέψουμε τον κόσμο, σύντροφοι.

Γιάννης Ρίτσος

Έτσι είναι. Αυτό μας απασχολεί. Πώς θα καλυτερέψει η δουλειά μας. Προς ποια κατεύθυνση είναι το ερώτημα θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι;

Η περίοδος που διανύουμε, πέρα από δύσκολη, είναι ταυτόχρονα τόσο ενδιαφέρουσα. Τα «γιατί» αυξάνονται συνεχώς και όλο και περισσότεροι συμμαθητές μας προβληματίζονται για τις καταστάσεις που βιώνουμε. Ακούμε καθημερινά για την πανδημία, οικονομικές κρίσεις, εντάσεις μεταξύ ισχυρών κρατών στο Αιγαίο, τον κίνδυνο του φασισμού και αναρωτιόμαστε όλοι «πού πάνε τα πράγματα;». Βλέπουμε όλοι μας να αυξάνεται η δυσαρέσκεια του λαού και της νεολαίας απέναντι σε μια σειρά θεσμούς που πιο παλιά θεωρούνταν δεδομένοι. Αυξάνεται ο κόσμος που αμφισβητεί την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Η έντονη αγανάκτηση δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχει αδικία, φτώχεια και αβεβαιότητα, όσο υπάρχει εκμετάλλευση. Άλλες φορές θα είναι πιο έντονη και άλλες φορές μπορεί να είναι πιο «βουβή». Το σίγουρο είναι ότι δεν φτάνει για να αλλάξουν τα πράγματα.

Γιατί, δεν απαντάνε στους προβληματισμούς που έχουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Πολλοί λένε «δεν αλλάζουν τα πράγματα», άλλοι λένε «δεν έχει νόημα να αγωνιστούμε», άλλοι πως «ο καθένας μόνος του μπορεί να καταφέρει να ζήσει όπως θέλει». Πολλοί κατηγορούν τη μοίρα μας για ό,τι μας συμβαίνει, κάποιοι άλλοι βλέπουν μόνο αν είναι ανίκανη ή μη η κυβέρνηση κάθε φορά. Χιλιάδες συμμαθητές μας πήραν φέτος μέρος στις μεγαλύτερες μαθητικές κινητοποιήσεις, κατέβηκαν στον δρόμο αλλά και άλλοι τόσοι, όμως, βλέπουν ανίκητο τον αντίπαλο, δεν βλέπουν πέρα από τα όρια που τους επιβάλλει το σύστημα.

Ένα είναι το σίγουρο, ο καπιταλισμός δε θέλει να αφήσει ποτέ καμία συνείδηση πραγματικά ελεύθερη να δει πως έχουμε τη δύναμη να ζήσουμε έτσι όπως ονειρεύομαστε και μπορούμε στον 21ο αιώνα, να δούμε τι μπαίνει εμπόδιο σε αυτό. Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, κάθε είδους οργανώσεις τους θα κάνουν τα πάντα, και έχουν και τα μέσα, ώστε κάθε αντίδραση και αμφισβήτηση να οδηγείται σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια.

Η ιστορία έχει επιβεβαιώσει ότι συνολική αλλαγή της κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εργατική τάξη οργανωμένη, με την πρωτοπορία της επίσης οργανωμένη με επαναστατικό τρόπο, δηλαδή συγκροτώντας το δικό της Κόμμα. Η ύπαρξη Κομμουνιστικού Κόμματος και Κομμουνιστικής νεολαίας σε κάθε χώρο που εργάζεται και ζει η εργατική τάξη και η νεολαία είναι όχι μόνο εγγύηση ότι δεν θα «χαριστεί τίποτα σε κανέναν», αλλά είναι και προϋπόθεση για να γινόμαστε περισσότεροι, οι ιδέες μας να αγγίζουν πιο πολλούς. Σε τελική ανάλυση, παίζει ρόλο στον ίδιο μας τον σκοπό. Ας σκεφτούμε όλοι αν θα ήταν ίδια η κατάσταση στα σχολεία μας, αν σε κάθε τάξη υπήρχε ΟΒ της ΚΝΕ! Ας σκεφτούμε αν θα ήταν ίδια η κατάσταση εκεί που εργάζονται οι γονείς μας, αν υπήρχε ισχυρός πυρήνας του ΚΚΕ, οργανωμένο σωματείο. Ακούμε συχνά και, πολλές φορές σκεφτόμαστε και εμείς οι ίδιοι, ότι «ο κόσμος δεν καταλαβαίνει». Κι όμως, η ίδια μας η πείρα το αναιρεί αυτό! Γιατί πώς γίνεται ο κόσμος να μην καταλαβαίνει, αλλά χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα να βγήκαν στους δρόμους ακόμα και μέσα στην πανδημία;

Να λοιπόν σε τι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι!

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου τίθεται το ζήτημα:

Τί προσπάθεια χρειάζεται σήμερα από τους Κομμουνιστές, και ειδικά από τους νέους Κομμουνιστές, ώστε το Κόμμα και η ΚΝΕ να καταφέρουν περισσότερα χτυπήματα στο σύστημα, να κερδίζουν συνεχώς νέες συνειδήσεις και να κατοχυρωνόμαστε σαν καθοδηγητές και οργανωτές νέων αγώνων; Αγώνων για όλες μας τις ανάγκες, αγώνων για το τώρα αλλά με το μάτι στραμμένο στη συνολική υπόθεσή μας, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας πραγματικά δίκαιης κοινωνίας, της Σοσιαλιστικής- Κομμουνιστικής.

Ο Λένιν έγραψε ότι χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα. Γι αυτό σήμερα το κύριο γνώρισμα κάθε κομμουνιστή επαναστάτη, κάθε πρωτοπόρου είναι, καταρχάς, να αμφισβητεί τις έτοιμες αλήθειες, τις «αλήθειες» που πλασάρει το σύστημα και να έρχεται συνεχώς σε καλύτερη επαφή με την επαναστατική θεωρία μας.

Έτσι θαρρώ, μονάχα θα καλυτερέψουμε, σύντροφοι,
και τότες τ’ ακατόρθωτα
θα τα καταφέρουμε τόσο φυσικά
και τόσο σίγουρα!

Γιάννης Ρίτσος

 

Η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας πρέπει να ορίζεται με μία μόνη λέξη: Πρωτοπορία. Σεις σύντροφοι πρέπει να είστε η πρωτοπορία όλων των κινημάτων. Πρώτοι στη δουλειά και πρώτοι στη μελέτη. Χωρίς οργάνωση οι ιδέες χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά τον ενθουσιασμό της πρώτης στιγμής και πέφτουν σιγά-σιγά στη ρουτίνα...

Τσε Γκεβάρα

Ας σκεφτούμε..

Θα μπορούσε η ΚΝΕ να παρέμβει στα σχολεία και γενικότερα στην εκπαίδευση, αν δεν είχε συνολική πρόταση για το τί σχολείο, τί εκπαιδευτικό σύστημα έχουμε ανάγκη σήμερα και αν είναι εφικτό αυτό; Θα μπορούσαμε να προβληματίζουμε παιδιά γύρω μας για το ότι υπάρχει διέξοδος από τη ζωή που ζούμε με τις συνεχόμενες κρίσεις και πολέμους αν δεν είχε μελετήσει προσεκτικά τί είναι κρίση, τί γεννά τις κρίσεις και τους πολέμους; Αν το ΚΚΕ δεν μελετούσε σταθερά τις εξελίξεις στην οικονομία, τις διεθνείς εξελίξεις θα μπορούσε να οργανώσει σχέδιο παρέμβασης τέτοιο που να συσπειρώνει, να καλλιεργεί την αμφισβήτηση;

Γι αυτό και στο επίκεντρο των Θέσεων του Συνεδρίου τίθεται το πώς θα γίνουμε πιο ικανοί στο να κατακτάμε τη θεωρία μας, να συνεχίσουμε να μελετάμε, να εξελίσουμε τη θεωρία μας, να βλέπουμε νέα ζητήματα που προκύπτουν, να σχεδιάζουμε με γνώμονα τη θεωρία μας, να γίνουμε πιο ικανοί στο να πείθουμε. Ατομικά και συλλογικά ταυτόχρονα. Η ΟΒ που ανήκει ο καθένας από εμάς πρέπει να προσπάθησουμε όλοι μας να λειτουργεί σαν ένα κομμουνιστικό σχολείο, να μαθαίνουμε σε αυτή, αλλά και να σχεδιάζουμε συλλογικά τη δράση του καθένα από εμάς, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον στα παραπάνω!

Τι σημαίνει όμως να είσαι πρωτοπόρος σήμερα;

Πρωτοπόρος είναι όποιος σήμερα αμφισβητεί την «κανονικότητα» που το σύστημα θέλει να μας επιβάλλει. Όποιος αντιλαμβάνεται ότι αυτά που ζούμε δεν είναι «φυσιολογικά» για την ανθρώπινη κοινωνία του 21ου αιώνα. Όποιος σηκώνει το ανάστημά του ενάντια σε κάθε αδικία, σε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά. Όποιος απεχθάνεται το φασισμό και καταλαβαίνει τον τρόπο που μπορεί να νικηθεί οριστικά. Όποιος έχει μέτωπο ενάντια στους πολέμους, στον τζόγο ανθρώπινων ζωών με αντάλλαγμα περισσότερες μετοχές και πλούτη.

Πρωτοπόροι είναι πολλοί συμμαθητές μας. Μπορούν να γίνουν και ακόμα περισσότεροι! Μέσα από τη δική μας συμβολή πολλοί από αυτούς μπορούν να γίνουν επαναστάτες! Γιατί το καθοριστικό δεν είναι να είμαστε πολλοί αυτοί που δεν αντέχουμε την αδικία. Αλλά να οργανωθούμε, να παλέψουμε ενάντια στη μήτρα που γεννά την αδικία, το καπιταλιστικό σύστημα. Το να είσαι επαναστάτης είναι μια καθημερινή μάχη, κρίνεται κάθε μέρα!

Επειδή είμαστε επαναστάτες δεν «κάτσαμε στα αυγά» μας μόλις αντικρίσαμε την άθλια κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία μας. Οργανωθήκαμε, πείσαμε τους συμμαθητές μας, συζητήσαμε για τα προβλήματά μας με συλλογικό τρόπο. Γι αυτό και είμαστε κάθε φορά «στα κάγκελα» όταν η κάθε κυβέρνηση με τις πλάτες της ΕΕ έφερναν αντιλαϊκά μέρα, είμαστε μπροστά για κάθε μεγάλο και μικρό πρόβλημα που βασανίζει εμάς, τους φίλους μας, τη νεολαία, τον λαό μας. Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται, νιώθουμε την ανάγκη να υπάρχει αλληλεγγύη, να βγαίνουμε πιο δυνατοί μετά από κάθε αγώνα.

 

Στις Θέσεις της ΚΕ για το Συνεδρίο αποτυπώνεται αυτή η ανησυχία μας να γίνουμε περισσότεροι και καλύτεροι σαν σύνολο, για να είμαστε ο νους, η καρδία, ο οργανωτής της πάλης για τον Σοσιαλισμό! Οι μαθητικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν την ανάγκη η οργανωμένη πρωτοπορία να βρίσκεται «στις επάλξεις». Γιατί δεν ήταν δεδομένο ότι θα κυριαρχήσουν τόσο αγωνιστικά αιτήματα, δεν ήταν δεδομένο ότι οι μαθητές θα αποφασίζαμε με συλλογικές διαδικασίες, ότι θα τα βάζαμε με την κυβέρνηση, τα Υπουργεία και τα ΜΑΤ και δεν θα μας φόβιζαν. Ας σκεφτούμε πόσο περισσότερο θα μας φοβόντουσαν αν η ΚΝΕ είχε ΟΒ σε κάθε σχολείο; Αν ήταν περισσότεροι οι μαθητές που θέλουν να δώσουν ζωή στο σχολείο τους, να οργανώνουν τον αγώνα των μαθητών, να αντιπαλεύουν το φασισμό, το ρατσισμό, την εξάπλωση των ναρκωτικών, να προσπαθούν να είναι «ένας για όλους και όλοι για έναν»;

Είμαστε σίγουροι πως το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης για πολλούς από εμάς εσωοργανωτικής διαδικασίας θα μας βρει πιο δυνατούς, πιο σίγουρους αλλά και πιο πολλούς!