Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιούνη; - Οι μόνες έγκυρες πληροφορίες

Τρί, Ιουν 6, 2023
Thumb_Politiki_Egkyres_Odigies_Ekloges

Οι εκλογές της 25ης Ιούνη είναι μια νέα εκλογική μάχη, που θα διαμορφώσει εκ νέου τα αποτελέσματα για όλα τα κόμματα. Τα διάφορα κόμματα του συστήματος, καθώς και οι πολιτικές τους τσόντες, θέτουν τα εκβιαστικά τους διλήμματα που συμπληρώνονται και από τη διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον χαρακτήρα των νέων εκλογών δημιουργώντας σύγχυση στον λαό και τη νεολαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλειοψηφία των ΜΜΕ οι εκλογές χαρακτηρίζονται ως «επαναληπτικές», «δεύτερος γύρος» κ.λπ.

Ο «Οδηγητής» επιτελεί το χρέος του προς τους αναγνώστες του και συνολικά προς τον λαό και τη νεολαία. Αποτυπώνουμε την πραγματικότητα για «διαδικαστικά» ζητήματα των νέων εκλογών και καθιστούμε σαφές αυτό που πραγματικά κρίνεται στις 25 Ιουνίου.


1. Πρόκειται για βουλευτικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν όσα κόμματα εκ νέου καταθέσουν αίτηση για συμμετοχή στις εκλογές στον Άρειο Πάγο και αυτή εγκριθεί. Δεν παίζει κανέναν ρόλο, λοιπόν, το ποσοστό που πήραν τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές.

Επισημάνσεις:

Στις νέες εκλογές, όπως ήδη αναφέραμε, δε θα συμμετέχουν μόνο τα 2 πρώτα κόμματα των προηγούμενων εκλογών. Αυτό που κρίνεται, όμως, αφορά όντως μόνο 2 ζητήματα. Αν θα είναι ισχυρή η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ ή το ΚΚΕ. Το μόνο Κόμμα που μπορεί να οδηγήσει σε ήττες την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολίτική που θα ακολουθήσει. Το αν θα βγουν ενισχυμένοι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αφορά τον Πορτοσάλτε και διάφορες άλλες «φωνές» του συστήματος που αγωνιούν για το αν θα έχουμε μια «αξιόπιστη, συστημική αντιπολίτευση». Άρα, ειδικά η νεολαία μπορεί να εκλέξει την μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση ενισχύοντας το ΚΚΕ. Και να αφήσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να ανταγωνίζονται για το αν στην επόμενη βουλή ψηφίσουν ξανά το 70% και το 50% αντίστοιχα των νομοσχεδίων της ΝΔ.

eklogosimo

2. Οι νέες εκλογές διεξάγονται με νέα ψηφοδέλτια για κάθε κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε τα παλιά (της 21ης Μάη), γιατί θα βγουν άκυρα.

Επισημάνσεις:

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι αυτό με το σήμα που απεικονίζεται δίπλα. Αυτό το ψηφοδέλτιο, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια για την οποία ψηφίζει κάποιος, πρέπει να φτάσει σε όσους ψήφισαν ΚΚΕ στις προηγούμενες εκλογές και σε ακόμα παραπάνω. Είναι μια απαραίτητη διαδικασία ώστε να συζητήσουμε με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ταυτόχρονα, επιτελούμε και ένα ακόμα σημαντικό καθήκον. Επιτρέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους να ψηφίσουν το Κόμμα και όχι κάτι διαφορετικό επειδή πιθανά μπερδεύονται με τα σύμβολα και τις ονομασίες που χρησιμοποιούν κόμματα-οργανώσεις-μορφωμάτα που ουδεμία σχέση έχουν με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.


3. Δεν βάζουμε σταυρό, γιατί η εκλογή των βουλευτών γίνεται με τη διαδικασία της λίστας, λόγω της μικρής χρονικής απόστασης από τις προηγούμενες εκλογές. Τη λίστα καταρτίζει το κάθε κόμμα, κατά πάγια τακτική με βάση τους σταυρούς που πήρε ο κάθε βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές.

Επισημάνσεις:

Διάφοροι «σωτήρες» του λαού, προερχόμενοι από διάφορα κόμματα του συστήματος, έχουν αποδεχθεί ότι δε θα εκλεγούν βουλευτές και με διάφορους τρόπους δηλώνουν «παραίτηση». Ο κ. Βαϊόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ λογικά δε θα μπορέσει να ξαναεξαγοράσει ψήφους στην Καρδίτσα, αφού πιάστηκε με 197 πλαστές ταυτότητες και 6.000 ευρώ προς εξαγορά ψήφων. Διάφοροι βουλευτές της ΝΔ που έκαναν διαγωνισμό «ταξίματος» και εκβιασμών σε ψηφοφόρους, για να υπερνικήσουν τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους, φαίνεται ότι δε θα ξεμαλλιάζονται μεταξύ τους στα εκλογικά κέντρα. Επειδή, λοιπόν, όλοι οι άνθρωποι του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τη σειρά που θα βρίσκονται στο νέο ψηφοδέλτιο του Κόμματος, θα είναι ξανά στο πλευρό του λαού και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη αγώνων, υπάρχει ένας ακόμα λόγος να πείσουμε ακόμα περισσότερους.


4. Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη ψηφίζουν όσοι έχουν εκλογικό δικαίωμα, είτε συμμετείχαν στις εκλογές της 21ης Μάη είτε όχι.

Επισημάνσεις:

Άρα δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι μαθητές και φοιτητές, που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις προηγούμενες εκλογές, έχουν άλλη μια ευκαιρία να καταδικάσουν στις κάλπες την ΝΔ (που πανηγυρίζει τρομάρα της πως η νέα γενιά την στηρίζει) και τα κόμματα –όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- που της λένε «να λουστεί τον Μητσοτάκη», αφού δεν ψήφισε αυτούς που υλοποιούν την ίδια πολιτική. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να εξασφαλιστεί η ψήφος νέων εργαζομένων που δουλεύουν σεζόν και η ΝΔ δεν τους επέτρεψε να ψηφίσουν εκεί που δουλεύουν.

5. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη διεξάγονται με άλλο εκλογικό νόμο από αυτές της 21ης Μάη. Συγκεκριμένα, διεξάγονται με τον νόμο της «ενισχυμένης αναλογικής», που προβλέπει «μπόνους» μέχρι 50 έδρες για το πρώτο κόμμα, σε μία ακόμα καλπονοθευτική διαδικασία, που στερεί έδρες από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Επισημάνσεις:

Επειδή, οι νέες εκλογές γίνονται με αυτόν τον απαράδεκτο νόμο, υπάρχουν κόμματα που διακινούν σκόπιμα ανακρίβειες και ψέματα. Κάνουμε ειδική αναφορά –όσον αφορά σε αποκλειστικά «αριθμητικά» και όχι πολιτικά δεδομένα– στο ζήτημα «πώς θα γίνει να μην πάρει πολλές έδρες η ΝΔ». Έχουμε και λέμε:

  1. Το ΚΚΕ πρέπει να αυξήσει το ποσοστό του για να καταφέρει να διατηρήσει τους 26 βουλευτές που εξέλεξε. Γιατί, με το νέο καλπονοθευτικό σύστημα, με το ίδιο ποσοστό τού αφαιρούνται άδικα έδρες. Άρα, κάθε ψήφος στο ΚΚΕ μετράει!
  2. Ο αριθμός των εδρών που θα «χαριστούν» στη Νέα Δημοκρατία, με τον νέο νόμο (μπορεί να είναι από 20 έως 50 αναλόγως το ποσοστό της) εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που θα καταγράψει ως πρώτο κόμμα. Το μπόνους δηλαδή θα το πάρει ανεξάρτητα με το αν ο Βαρουφάκης μπει στη Βουλή ή τελικά πάει στην Αυστραλία ή την Αίγινα, αφού όπως δήλωσε τελικά οι Έλληνες δεν τον καταλαβαίνουν.
  3. Οι υπόλοιπες έδρες που θα λάβει η ΝΔ –πέρα από το «μπόνους» δηλαδή- όπως και για όλα τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, καθορίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνει εκτός Βουλής τόσο πιο πολλές έδρες θα πάρει η ΝΔ.
  4. Τέλος, διαδίδεται το σενάριο πως τελικά το μόνο που μπορεί να «κόψει» έδρες από τη ΝΔ είναι να μπουν στη Βουλή, κόμματα όπως η «Πλεύση Ελευθερίας», το ΜέΡΑ25 κ.λπ. Αυτά τα κόμματα, αν μπουν στη Βουλή , δεν κόβουν έδρες αποκλειστικά από την ΝΔ. Κόβουν, αναλογικά, ελάχιστες έδρες από τη ΝΔ και περισσότερες από το ΚΚΕ!

* Όσον αφορά στην «Πλεύση Ελευθερίας» με απόλυτη υπευθυνότητα επισημαίνουμε: Χιλιάδες χρυσαυγίτες, που την ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, μπορεί να αλλάξουν γνώμη για τις επόμενες και να ψηφίσουν τελικά κάποιο άλλο κόμμα που τους έχει απευθύνει κάλεσμα (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ) αυξάνοντας κατά πολύ τις ψήφους που θα χρειαστεί για να περάσει το 3%. Έτσι, αν κάποιος άνθρωπος, που αισθάνεται προοδευτικός, επιλέξει να την ψηφίσει για να «κόψει» έδρες από τη ΝΔ, τελικά, άθελά του προφανώς, θα κατεφέρει η ΝΔ να πάρει περισσότερες έδρες.