10 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Παρ, Δεκ 10, 2021
Thumb_Politiki_Antrhopina_Dikaiomata

Δεν είναι απλώς μια λέξη...

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους τους ανθρώπους, πρέπει να είναι καθολικά για όλη την κοινωνία, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, το χρώμα δέρματος του καθενός και της καθεμιάς.

Τα δικαιώματά μας εξελίσσονται όσο εξελίσσεται η ανθρωπότητα, όσο γεννιούνται νέες δυνατότητες με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και μαζί γεννιούνται νέες ανάγκες των ανθρώπων.

Όταν οι παππούδες μας ήταν στη δική μας ηλικία δεν ήξεραν καν τι σημαίνει ίντερνετ, στη σημερινή όμως εποχή είναι ανάγκη αυτό να αξιοποιείται στην καθημερινή ζωή για να τη διευκολύνει: να ενισχύει την εκπαίδευση, να απαλλάξει στην εργασία, τον εργαζόμενο από άχαρες δουλειές, όπως για παράδειγμα αυτή της αρχειοθέτησης με στυλό και χαρτί.

Σήμερα εκτός από το δικαίωμα στην υγιεινή διατροφή, στο νερό, στη στέγη, στην ένδυση κλπ, όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά αποτελούν προϋπόθεση για να έχουμε ελευθερία επιλογών και έκφρασης. Για να ζούμε με αξιοπρέπεια, να αναπτύσσουμε ολόπλευρα την προσωπικότητά μας.

Προστατεύονται πραγματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας τους, ψηφίζονται νόμοι με τον τίτλο: «Για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…» από τις κυβερνήσεις της χώρας μας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση... Κι όμως, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική...

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας φάνηκε πόσο απροστάτευτος είναι ο άνθρωπος και το δικαίωμά του στην υγεία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, τα δυο τελευταία χρόνια, δεν έχουν πρόσβαση σε νοσηλεία, σε φροντίδα της υγείας τους. Ακόμα και τώρα στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας το εμβόλιο δεν έχει φτάσει...

Το δικαίωμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής δεν ήταν δεδομένο για χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευσαν είτε από τις φωτιές του καλοκαιριού είτε από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Η ΕΕ που «γιορτάζει» την Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει σφραγίσει σε συμφωνίες τον εγκλωβισμό προσφύγων σε απαράδεκτες συνθήκες στερώντας τους το δικαίωμα να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους.

Το δικαίωμα σε “δημόσια και δωρεάν Παιδεία” δεν έχει καμία βάση όταν για να βγάλει ένας μαθητής πέρα το σχολείο, πόσο μάλλον να περάσει σε μια σχολή, πρέπει να κάνει φροντιστήρια και ιδιαίτερα.

Τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα για όλους;

Η σημερινή κοινωνία λειτουργεί μόνο για να βγαίνει όλο και περισσότερο κέρδος για κάποιους λίγους βιομηχάνους, μετόχους, εφοπλιστές από την εκμετάλλευση της εργασίας των πολλών. Δε βρίσκονται στο επίκεντρο οι ανθρώπινες ανάγκες και τι χρειάζεται να παραχθεί ή να αναπτυχθεί για να τις καλύψει.

Κέρδος και ανθρώπινη ζωή με δικαιώματα δε συμβαδίζουν.

Το κριτήριο του κέρδους που ορίζει το πώς θα ζούμε μας στερεί τελικά τα δικαιώματα και αφήνει ακάλυπτες τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Μια σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις δεν εφαρμόζονται γιατί δεν συμφέρει τους καπιταλιστές (π.χ. φαρμακευτική βιομηχανία κ.ά.) ή δεν γίνονται επενδύσεις παρόλο που είναι απαραίτητες γιατί δεν βγαίνει κέρδος (π.χ. αντισεισμική θωράκιση).

Μπαίνουμε στον αγώνα για να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας!

Ο καθένας μας μπορεί και πρέπει να αγωνίζεται για να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του! Να μη συμβιβάζεται ούτε να παραιτείται. Ξέρουμε, όμως, πως αυτό δεν αρκεί! Αυτή η προσπάθεια και ο αγώνας δεν μας προστατεύει ούτε είναι εγγύηση ότι θα ικανοποιήσουμε τα όνειρά μας, αν δεν γίνει προσπάθεια και αγώνας των πολλών!

Αυτός ο αγώνας τους χωρά όλους, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, χρώματος δέρματος, σεξουαλικού προσανατολισμού.  Αυτός μετατρέπει σε δύναμη τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των μαθητών. Αυτός ο αγώνας είναι το πιο σημαντικό μας όπλο!

Σκέψου!

Η ατομική ευθύνη να προσέχουμε εν μέσω πανδημίας θα γίνει πιο αποτελεσματική αν συνδυαστεί με ενίσχυση των Νοσοκομείων, με προσλήψεις γιατρών, με περισσότερα ΜΜΜ και λιγότερους μαθητές στις τάξεις!

Η προσπάθειά μας να μορφωθούμε θα είναι πιο εύκολη αν καταφέρουμε συλλογικά με τους αγώνες μας να μπλοκάρουμε την Τράπεζα Θεμάτων και την ΕΒΕ, τα σχέδιά τους για διαχωρισμό των σχολείων σε “πλουσίων και φτωχών”!

Η ανάγκη μας να αθλούμαστε δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε για να υπάρχουν στις γειτονιές μας χώροι άθλησης, σύγχρονοι και δωρεάν για όλους!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για να γίνει πραγματικότητα η κοινωνία, στην οποία: «... η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων» (Κ. Μαρξ, Φ. Ένγκελς, Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος)