Τα όνειρα δεν κλείνονται μέσα στην καραντίνα… Παίρνουνε εκδίκηση κόντρα στη ρουτίνα!

Παρ, Απρ 2, 2021
Thumb_Mathites_Karantina_Routina

Η αγανάκτηση, η οργή και ο θυμός των μαθητών ξεχειλίζει πια! Οι μαθητές σε όλη τη χώρα ψάχνουν μια διέξοδο στο πώς μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες θα συνεχίσουν να ζουν όπως «αρμόζει στην ηλικία τους» που… σφύζει από ζωή! Να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να δημιουργούν, να περνάν τον χρόνο τους πιο ξέγνοιαστα με την παρέα τους, να ανακαλύπτουν τι τους γεμίζει, να κάνουν όνειρα για τη ζωή.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι το 91% των μαθητών επηρεάστηκε αρνητικά από το κλείσιμο των σχολείων και τον συνεχή εγκλεισμό στο σπίτι, ενώ αύξηση παρουσιάζει και η χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών χαπιών.

 

«Μείναμε σπίτι», αλλά…

Το θέμα είναι πως όσο και να μένουν σπίτι δε βλέπουν να διορθώνονται και πολύ τα πράγματα: Τα σχολεία, όταν και αν ανοίξουν, θα ‘ναι στα ίδια χάλια, η τηλεκπαίδευση σέρνεται. Το δικαίωμα στη μόρφωση μέρα με τη μέρα χτυπιέται όλο και περισσότερο. Οι ίδιοι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς διαπιστώνουν πια πως οι μαθητές όλων των τάξεων έχουν τεράστια κενά στο τι έχουν μάθει. Το κυριότερο, όσο και να μένουν σπίτι οι μαθητές συνεχίζουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές αφού έναν χρόνο μετά, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταρρέει μπροστά στα κέρδη των μεγαλοκλινικαρχών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, στα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, στην επιλογή των κρατών σε όλο τον κόσμο να μην παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, αλλά όλα να αφήνονται στην «ατομική ευθύνη».

Τελικά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν λεφτά;

Τώρα, μετά την μάσκα και το παγουρίνο, η κυβέρνηση βρήκε τη νέα λύση για να ανοίξουν -μάλλον- τα σχολεία: αυτή των self test που θα κάνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μια φορά τη βδομάδα. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει γιατί τον Οκτώβρη το αίτημα των μαθητών για μαζικά, δωρεάν τεστ ήταν ανεδαφικό ή ακόμα και εκεί που υπήρχαν διαπιστωμένα κρούσματα επικρατούσε παραλογισμός για το ποια τάξη, τμήμα πρέπει να πάρει μέτρα. Τότε υποτίθεται πως δεν υπήρχαν λεφτά. Βέβαια, βρήκαν και έτρεξαν να δώσουν 2 εκατ. ευρώ στην εταιρία Cisco για το Webex (ναι, αυτό που «έπεφτε» κάθε εβδομάδα και μας έλεγαν πως είναι δωρεάν), χωρίς καν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν μια δημόσια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που θα σχετίζεται με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ή να δώσουν τα ίδια εκατομμύρια για στήριξη του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω και μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση, η Υπ. Παιδείας δήλωσε πως: «Οι μαθητές θα δώσουν ενδοσχολικές εξετάσεις. Διαφορετικά η κυβέρνηση είναι σαν να παραδέχεται πως η τηλεκπαίδευση 7 μήνες απέτυχε». Δηλαδή, αντί το Υπ. Παιδείας να το απασχολήσει πώς θα στηριχτεί η διά ζώσης μορφωτική διαδικασία με σχέδιο κάλυψης της ύλης, ασχολείται με το να μη χαλάσει η εικόνα της πετυχημένης διαχείρισης της πανδημίας από μεριάς κυβέρνησης.

 

Οι μαθητές που αγανακτούν, πρέπει να ακουστούν, μπορούν να εκφραστούν!

Με τη δραστηριότητα που θα ανοίξει οργανωμένα όλο το επόμενο διάστημα και ήδη έχει ξεκινήσει σε πλατείες, πάρκα, στέκια μαθητών, η ΚΝΕ επιδιώκει να δώσει βήμα στους χιλιάδες μαθητές που έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να ξεσκάσουν, να αισθανθούν όμορφα και αισιόδοξα. Να στείλουν το πιο δυνατό μήνυμα πως τα όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους δε σταμάτησαν πίσω από μια οθόνη τόσο καιρό τώρα, αλλά είναι εδώ και θα τα κατακτήσουν με τους αγώνες τους. Πως σηκώνουμε κεφάλι, βρίσκουμε δύναμη και δίνουμε «τρόπο» στην οργή που νιώθουμε. Όσοι αισθάνονται πως «δεν τους χωρά ο τόπος», πως δεν μπορούν να κάτσουν στα αυγά τους, έχουν επιλογή. Έναν χρόνο μετά την πανδημία του κορονοϊού είμαστε όλοι μας πιο δυνατοί. Η οργανωμένη απειθαρχία στο άδικο δείχνει το δρόμο και αυτό θα κάνουμε και τώρα στα σχολεία που θα ανοίξουν χωρίς μέτρα προστασίας, αλλά με απανωτές εξετάσεις!

Δε περπατάμε σε μονόδρομο που βγάζει σε αδιέξοδο. Υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες σήμερα σε όλο τον κόσμο στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στο τι σκέφτεται, φτιάχνει η ανθρωπότητα που συνεχώς προοδεύει. Μπορούμε να ζήσουμε πραγματικά ελεύθεροι ως σύγχρονοι άνθρωποι στον 21ο αιώνα. Πρέπει όμως να ανατραπεί αυτό που μας κρατά πραγματικά φυλακισμένους, το άδικο σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός και να χτίσουμε τον δικό μας κόσμο, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό!

Τι ετοιμάζει η ΚΝΕ για όλα αυτά;

Αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα, οι μαθητικές ΟΒ έχουν βάλει μπρος τις μηχανές για να βρεθούνε ξανά με τους συμμαθητές τους, να συζητήσουν όλα όσα έχουν συμβεί αλλά και να οργανώσουν την δική τους αντεπίθεση!

Για αυτό άλλωστε και ήδη γίνονται:

  • Συνεδριάσεις Συντονιστικών Επιτροπών και μαθητικών συμβουλίων, με καθοριστική τη συμβολή των μαθητών μελών της ΚΝΕ και νέες μαθητικές πορείες και άλλες δράσεις για να δοθεί ζωντάνια στις γειτονιές και να ακουστεί ξανά η φωνή των μαθητών.
  • Μαθητικά spot σε στέκια και πλατείες της ΚΝΕ με πλούσιο διαδραστικό πρόγραμμα: προβολές βίντεο, ταινίας, συζητήσεις, διαγωνισμούς γκράφιτι, τραγουδιού, καραόκε, καλλιτεχνικά δρώμενα, παιχνίδια γνώσεων, γρίφων, διαγωνισμούς ρίμας, skate, hip hop χορών που προετοιμάζουν το έδαφος για τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έρχονται!