«Θα αναγκαστούν να μας ακούσουν, ακόμα και με κλειστά αυτιά!»

Κυρ, Μαΐ 16, 2021
Thumb_Epaggelmatiki_Ekpedeusi_Tha_Anagkastoun_Na_Akousoun

Εδώ και μήνες οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό και κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα την κατάργηση του απαράδεκτου νόμου της κυβέρνησης για την επαγγελματική εκπαίδευση που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας και υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους από το «επίπεδο προσόντων 4» στο «επίπεδο 3».

Ο «Οδηγητής» συζήτησε με τον Αιμίλιο, σπουδαστή της 1ης ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης και τη Φωτεινή από την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ρέντη, που ανέδειξαν πολύ ζωντανά τους λόγους που κινητοποιούνται, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους και στη μαθητεία, την εμπειρία τους από τον αγώνα που δίνουν αυτό το διάστημα, αλλά και το πώς σκοπεύουν να συνεχίσουν.

 

«Ο νόμος της κυβέρνησης υποβαθμίζει το πτυχίο μας»

«Κινητοποιούμαστε ενάντια στο νόμο της κυβέρνησης που υποβαθμίζει το πτυχίο μας», λένε οι σπουδαστές. Συγκεκριμένα ο Αιμίλιος αναδεικνύει ότι «ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε εν μέσω μιας σχολικής χρονιάς με πάρα πολλές σχολές κλειστές και μας κατατάσσει σε ένα πλαίσιο προσόντων με ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα», ενώ η Φωτεινή επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι αναβαθμίζει τις σχολές μας, αλλά αυτό που τελικά κάνει είναι να υποβαθμίζει το ίδιο μας το μέλλον, ακυρώνοντας παράλληλα με τρόπο εξοργιστικό τον προγραμματισμό που είχαμε για τη ζωή μας».

 

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στις σπουδές μας»

Οι σπουδαστές κινητοποιούνται με σκοπό να αναδειχθούν και άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους και με σκοπό να αντιμετωπιστούν. Ορισμένα παραδείγματα που αναφέρει η Φωτεινή είναι «η έλλειψη απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, τον οποίο πολλές φορές πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά η εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ οι κτηριακές εγκαταστάσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι παλιές. Όλα αυτά δυσχεραίνουν τις σπουδές μας και τις υποβαθμίζουν κι άλλο», ενώ και ο Αιμίλιος σημειώνει ότι «και οι καθηγητές και το προσωπικό καθαριότητας δεν έχουν μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας».

 

Με σημαντική καθυστέρηση η πληρωμή της μαθητείας

Παράλληλα, μεταφέρουν ότι σημαντικό πρόβλημα είναι η μαθητεία που είναι σε αναστολή, παρότι θα μπορούσε να ξεκινήσει με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κι ότι υπάρχει για μεγάλο διάστημα καθυστέρηση στην πληρωμή. Επίσης υπάρχουν και σπουδαστές που δεν πρόλαβαν καν να ξεκινήσουν με αποτέλεσμα να μην έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα όλο αυτό το διάστημα. Σημαντικό θέμα, όπως λέει ο Αιμίλιος, είναι ότι «οι σπουδαστές του προγράμματος σίτισης και στέγασης δεν λαμβάνουν τη σίτιση με τη δικαιολογία από τους αρμόδιους ότι δεν δίνουν παρουσία στη σχολή».

 

Κυβέρνηση, υπουργεία και διοικήσεις αδιαφορούν

Σοβαρό εμπόδιο στον αγώνα που δίνουν οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, είναι η πλήρης αδιαφορία από τους αρμόδιους, δηλαδή την κυβέρνηση, το υπουργείο, τις διοικήσεις. Στις περισσότερες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν λαμβάνουν καμία απάντηση με σκοπό τη λύση των προβλημάτων τους, ενώ συχνά το ένα υπουργείο πετάει το μπαλάκι στο άλλο, ο ένας αρμόδιος στον άλλο.

 

Οι σπουδαστές/στριες των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ δεν είναι μόνοι/ες!

Όπως λέει ο Αιμίλιος: «Όλο αυτό το διάστημα τα σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, ο ΣΥΣΔΙΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν αυτοί που μας στήριξαν και μας βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν και ακόμα συνεχίζουν δίπλα μας σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα». Ακόμη, η Φωτεινή μας μεταφέρει ότι «στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε ο ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής που παράλληλα δίνει κι αυτός τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του. Επίσης, την έμπρακτη στήριξη του στον αγώνα μας έδωσε και το ΚΚΕ, όπως και η ομοσπονδία των καθηγητών μας».

 

«Δε σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε πιο δυναμικά!»

Όπως μας μεταφέρουν οι σπουδαστές το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουν! Γιατί, όπως λέει ο Αιμίλιος, «μας παροτρύνει να συνεχίσουμε το γεγονός ότι θέλουμε να δούμε μια ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών», ενώ η Φωτεινή τονίζει ότι «αντλούμε δύναμη από το σκοπό που αγωνιζόμαστε και γιατί έχουμε όνειρα για το επαγγελματικό μας μέλλον! Ο αγώνας είναι μεγάλος και κουραστικός, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε το μέλλον μας μετέωρο στα χέρια της κυβέρνησης και των νομοσχεδίων που ετοιμάζει και ψηφίζει! Κι αυτό είναι κάτι που έχει φανεί από την επιμονή μας!».

Συγκεκριμένα, ο Αιμίλιος μας μεταφέρει πως: «θα συνεχίσουμε δυναμικά τις επόμενες μέρες με πολύμορφες δράσεις και πιο μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι να καταλάβουν ότι έχουμε βαρεθεί την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, ότι οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ δεν κάνουμε πίσω ούτε σκύβουμε το κεφάλι!», ενώ και η Φωτεινή συμπληρώνει ότι «θα υπάρξουν και άλλες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας! Θα αναγκαστούν να μας ακούσουν ακόμη και με κλειστά αυτιά!».