«Συνεταιράκια» στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής η κυβέρνηση ΝΔ με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Τρί, Μαΐ 16, 2023
Thumb_Politiki_Synetairakia

Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται η κοινή βάση της πολιτικής τους, που επιτρέπει συγκλίσεις μέχρι και στο επίπεδο της διακυβέρνησης

Στο 45,21% ανέρχεται, σύμφωνα με έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η κοινοβουλευτική συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019 - 2023, με την πρώτη διετία να αγγίζει το 48,42%. Για το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο ποσοστό φτάνει στο 68,88%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που επαναλαμβάνει το ΚΚΕ σε όλη την προεκλογική περίοδο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει τα μισά και το ΠΑΣΟΚ το 70% των νομοσχεδίων στη Βουλή.

Κι αυτό δεν γίνεται βέβαια τυχαία, αφού παρόμοια στοιχεία επαναλαμβάνονται σε όλες τις κοινοβουλευτικές περιόδους, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, ο δείκτης της «κοινοβουλευτικής συναίνεσης» κατέγραψε ιστορικό υψηλό την περίοδο 2015 - 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 64,7% των νομοσχεδίων, το Ποτάμι το 64,6% και η ΝΔ το 52,3%.

Να λοιπόν πώς δικαιώνεται το σύνθημα του ΚΚΕ «Μόνοι τους και όλοι μας»! Να πώς προκύπτει όμως και το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, που δεν είναι βέβαια το ποιος θα ηγηθεί της αντιλαϊκής κλιμάκωσης στην επόμενη κυβερνητική θητεία, αλλά πόσο δυνατός θα είναι ο λαός απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Τετραετία «παραγωγική» για το κεφάλαιο

Η κυβερνητική τετραετία που πέρασε ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, με πάνω από 400 αντιλαϊκά νομοσχέδια να ψηφίζονται στη Βουλή. Ανάμεσα σ' αυτά που νομοθετήθηκαν, όλα εμβληματικά για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, ήταν και πάνω από 200 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ άλλα 350 περιμένουν στην ουρά για την επόμενη κυβέρνηση. Από τα προαπαιτούμενα πολλά έχουν την ψήφο και των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Η κοινοβουλευτική τους συναίνεση είναι απόδειξη του κοινού τους προγράμματος, της ίδιας στρατηγικής κατεύθυνσης που υπηρετεί η πολιτική τους, των ίδιων συμφερόντων και σχεδιασμών στους οποίους δεσμεύονται. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει πάντα το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις, αν οι ανάγκες του κεφαλαίου το επιβάλλουν, μέχρι και για συγκυβέρνηση με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Το ίδιο ισχύει άλλωστε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου πίσω από τα φώτα της εγχώριας δημοσιότητας, ψηφίζουν από κοινού αβέρτα αντιλαϊκές Οδηγίες και κατευθύνσεις, που στη συνέχεια γίνονται νόμοι στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο με τις ψήφους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την αύξηση των «ίδιων πόρων», δηλαδή για νέα χαράτσια στους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα τα δάνεια που συνάπτει η ΕΕ με τις αγορές, για να τροφοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα από αυτό τους ομίλους.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της τετραετίας που έκλεισε, ο «Ριζοσπάστης» καταγράφει πιο κάτω σε ενότητες τα πιο σημαντικά νομοσχέδια και ρυθμίσεις που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στην οικονομία και τα Εργασιακά

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση υπερψήφισαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τη συνέχιση της άγριας φοροληστείας του λαού.

Στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης ΝΔ, τον νόμο Χατζηδάκη, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πάνω από τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου.

Ψήφισαν τη διαμόρφωση δικαστηρίων - ελίτ, στην υπηρεσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, τα οποία με ειδικά τμήματα στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα διευκολύνουν με διαδικασίες fast track τις επενδύσεις στους τομείς της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών και των Δεδομένων.

Τις ψήφους όλων τους έχει η τροπολογία για την απαλλαγή «από ποινική ευθύνη των μελών νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ασχολούνται με τον πολιτισμό σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους». Μάλιστα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος σχολίασε ότι η απληρωσιά σε βάρος των εργαζομένων δεν είναι ποινικό αδίκημα, αλλά «μία αστική διαφορά, που καιρός είναι να πάρει τον δρόμο της αστικής Δικαιοσύνης»...

Ψήφισαν νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δίνει το «οκ» σε επιχειρηματικούς ομίλους (από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μέχρι και ναυτιλιακές εταιρείες) να συστήσουν ανώνυμες εταιρείες που θα παίζουν έναν ρόλο επίσημου τοκογλύφου, αναλαμβάνοντας να χορηγούν μικροδάνεια σε απελπισμένους που θα τους ξεζουμίζουν.

Ψήφισαν από κοινού τη μεταβίβαση του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στους «επενδυτές», εν προκειμένω στη «Lamda» του ομίλου Λάτση.

Χάρισαν στην εταιρεία «Fraport» 177,9 εκατ. ευρώ ως ...αποζημίωση για τα μειωμένα κέρδη που είχε την περίοδο της πανδημίας!

Ψήφισαν την παραπέρα απλούστευση των διαδικασιών για fast track επενδύσεις σε όλους τους τομείς, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», αυξάνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Ψήφισαν την παραπέρα «απελευθέρωση» της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων από «γραφειοκρατικούς ελέγχους», που αφορούν από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι ακόμα και τη δημόσια υγεία.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν από κοινού το νομοσχέδιο για την ...«εξυγίανση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Δηλαδή τη μετατροπή του ναυπηγείου σε «Ειδική Οικονομική Ζώνη» και σε μία ακόμα υποστηρικτική βάση για τον στόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Ψήφισαν τροπολογία για νέες ενισχύσεις με «ζεστό» χρήμα και ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους (εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες) που έχουν στα χέρια τους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ρυθμίζονται τα ποσά που οφείλουν από το 2017 έως το 2021 στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τον ΕΔΟΕΑΠ.

Ψήφισαν την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θωρακίζοντας το καθεστώς των επιδοτήσεων, των φοροαπαλλαγών, των συνεχών αυξήσεων στα εισιτήρια, τα δρομολόγια «οδύσσειες» με πλοία υποσυντήρητα και γέρικα, τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, τον εφιάλτη της απομόνωσης για νησιά μη επικερδή χειμώνα - καλοκαίρι κ.λπ.

Μπούκωσαν την κοινοπραξία που κατασκευάζει το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης με επιπλέον 104 εκατ. ευρώ, ως «συμπληρωματική σύμβαση».

Τροποποίησαν τη σύμβαση παραχώρησης του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου στα μονοπώλια, που άλλωστε είχε κυρωθεί το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραδίδοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους ακίνητο 588 περίπου στρεμμάτων που βρίσκεται μέσα σε μία έκταση 2.200 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στη ΓΑΙΟΣΕ και όπου περιλαμβάνεται και μία έκταση 1.450 περίπου στρεμμάτων (το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε).

Στις διεθνείς σχέσεις και την ιμπεριαλιστική εμπλοκή

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση με συνοπτικές διαδικασίες ψήφισαν τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου «East Med».

Με θαυμαστή «ομοψυχία», ψήφισαν την αγορά των 18 αεροσκαφών «Rafale» από τη Γαλλία, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στους εξοπλισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή.

Τον Αύγουστο του 2020, η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, όπου καταγράφονταν παραχωρήσεις σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων (τουλάχιστον για τα ζητήματα της αλιείας με την Ιταλία), ενώ αναγνώρισε και μειωμένη επήρεια των νησιών. Στη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που μπλοκάρει τον θαλάσσιο δρόμο Ελλάδας - Κύπρου, εξαιρεί το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «ναι» στην πρώτη και «παρών» στη δεύτερη.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν δύο ακόμα κυρώσεις συμφωνιών με τις ΗΠΑ, για τον «αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων» σε πλωτά και εναέρια μέσα που «ενισχύουν τον λειτουργικό και επιχειρησιακό βραχίονα της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Ψήφισαν τα πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαδικασία που συνιστά ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας των πολέμων, των επεμβάσεων και των μεγάλων κινδύνων για τους λαούς.

Ψήφισαν τη Στρατιωτική Συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προβλέπει ρήτρα αμοιβαιότητας στη συνδρομή αντιμετώπισης επίθεσης και την προκλητική παροχή του δικαιώματος η μία χώρα να στέλνει και να εγκαθιστά στρατεύματα στην επικράτεια της άλλης! Η Συμφωνία μάλιστα έχει συνταγματική ισχύ, αφού ψηφίστηκε σύμφωνα με το απαράδεκτο άρθρο 27 του Συντάγματος,

Ψήφισαν μαζί τη διμερή συμφωνία με Μπαγκλαντές «για τη μετανάστευση και την κινητικότητα», που με βάση τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τη λεγόμενη «εύτακτη μετανάστευση», προωθεί ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, αφού νομιμοποιεί τις απαράδεκτες, απάνθρωπες και σοκαριστικές συνθήκες εργασίας χιλιάδων μεταναστών εργατών γης στην Ελλάδα.

Ψήφισαν τη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ, τα κράτη - μέλη της και το Κατάρ με φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια στους ομίλους, κυρίως τις αεροπορικές εταιρείες.

Ενσωμάτωση Οδηγιών - κατευθύνσεων της ΕΕ

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το λεγόμενο «4ο πακέτο» Οδηγιών της ΕΕ (2016/797, 2016/798 και 2016/2370) για τους σιδηρόδρομους, το οποίο προώθησε την πλήρη «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών και την παράδοσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα όπως το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη.

Ψήφισαν Οδηγίες της ΕΕ που αφορούσαν το γενικευμένο φακέλωμα των πάντων και μάλιστα στο όνομα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Με το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε το ν/σ για την «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (ΙΕΣΠ)» με ρυθμίσεις για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα του Ασφαλιστικού, αυτού δηλαδή που αφορά στα επαγγελματικά ταμεία και τις «επενδυτικές τους δραστηριότητες», όπως χαρακτηρίζει το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπερψηφίσει το κείμενο αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ, που προβλέπει την επικαιροποίηση και ενίσχυση του καθεστώτος επιβολής των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που μαζί με τα χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ. εκτινάσσουν «στον θεό» την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Αλλα νομοσχέδια

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τους «χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών», δείχνοντας τη σύμπνοιά τους και στη διάλυση της πρόληψης και της θεραπείας από την τοξικοεξάρτηση, που θέλει το σάπιο σύστημά τους. Ψήφισαν, τέλος, μαζί με την Ελληνική Λύση, το νομοσχέδιο για τα πολιτικά δικαιώματα «των καταδικασμένων για εγκληματικές πράξεις», με το οποίο η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως πρόσχημα την αντιμετώπιση των καταδικασθέντων της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, άνοιξε επικίνδυνους δρόμους για τον έλεγχο των καταστατικών των κομμάτων, των οικονομικών τους, του τρόπου οργάνωσης και εκλογής της ηγεσίας τους, και μάλιστα στο διηνεκές.

(Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη 13-14 Μαΐου 2023)