Ιδιωτικές Στρατιωτικές Εταιρείες:Στο βούρκο του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Δευ, Ιαν 17, 2022
Thumb_Politiki_Idiotikes_Stratiotikes_Etairies

Έφτασε και στην Αλεξανδρούπολη η «χάρη» της «DynCorp» παρέχοντας υπηρεσίες στους εκεί στρατοπεδευμένους ΝΑΤΟικούς. Η είδηση μόνο ανησυχία προκαλεί, αφού η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί σαν σύγχρονος μισθοφορικός στρατός και επιχειρεί στα «καυτά» μέτωπα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων ανά τον κόσμο. Η παρουσία της εδώ ξυπνά μαύρες μνήμες από τα τέλη του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα όταν οι ιμπεριαλιστές ξεσάλωσαν και επιδόθηκαν σε νέο γύρο επεμβάσεων από τη Λατινική Αμερική ως τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή με τις εστίες έντασης να πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Μέσα από τον βούρκο τέτοιων επεμβάσεων ξεπήδησαν τα προϊόντα του εκσυγχρονισμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, οι κάθε είδους ιδιωτικές στρατιωτικές ομάδες που τα τελευταία χρόνια μετατρέπονται σε καλά δομημένες καπιταλιστικές εταιρείες με de facto νόμιμη δράση και τζίρο δισεκατομμυρίων.

Νέα στοιχεία για τον τρόπο διεξαγωγής ιμπεριαλιστικών πολέμων

Οι σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές που αποκρυσταλλώνονται στην πολεμική βιομηχανία μεταβάλλουν σημαντικά τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου. Σε αυτές τις αλλαγές πρέπει να συμπεριλάβουμε και την σταδιακή αντικατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων με μισθοφορικό ιδιωτικό-επιχειρηματικό στρατό, ο οποίος είναι πιο «ελεύθερος» στις πολεμικές επιχειρήσεις, δεν δίνει τη δυνατότητα καθολικής αποτίμησης του αριθμού των θυμάτων και για τα πεπραγμένα του δεν λογοδοτεί το κράτος ή η κυβέρνηση που τον προσέλαβε. Αυτά και μόνο τα στοιχεία αρκούν για να καταλάβουμε το συμφέρον των ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών να αξιοποιούν τους ιδιωτικούς στρατούς.

Αν και το φαινόμενο των μισθοφορικών στρατών έχει ιστορικό βάθος ο 20ος αιώνας και το πέρασμα της ανθρωπότητας στον ιμπεριαλισμό του έδωσαν νέα χαρακτηριστικά. «Περιπλανώμενοι μισθοφόροι» χρησιμοποιήθηκαν στις ένοπλες συρράξεις στην Αφρική τις δεκαετίες 1960 και 1970, ενώ εμφανίζονται πάλι τη δεκαετία του 1990 κυρίως στα Βαλκάνια. Μάλιστα τα μισθοφορικά σώματα εκεί επιδόθηκαν σε σωματεμπορία με θύματα παιδιά στη Βοσνία στα τέλη του ’90, τα οποία κουκουλώθηκαν από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Περίοδος άνθισης για τις εταιρίες αυτές ήταν η εισβολή των Αμερικανών σε Ιράκ και Αφγανιστάν με νέες καταγγελίες για παραβίαση ακόμα και αυτής της αστικής «νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δοκιμασμένοι και πετυχημένοι στις βρώμικες αποστολές

Το 1996 ιδρύθηκε η διαβόητη «Blackwater» που διακρίθηκε στις επεμβάσεις των ΗΠΑ όπου γης και ήταν η πιο καλά οργανωμένη εταιρεία στο είδος της για χρόνια. Σήμερα έχουν εξελιχθεί μεγάλοι κολοσσοί στον τομέα των ιδιωτικών στρατών με τον σχετικό κατάλογο να έχει διευρυνθεί. Σε παγκόσμιο επίπεδο ξεχωρίζουν ακόμα η ρωσικών συμφερόντων «WagnerGroup», ενώ αξιοσημείωτη δραστηριότητα έχει και η τουρκική «SADAT». Η ταχεία ανάπτυξή τους είναι σύμφυτη με τον παρασαπισμένο καπιταλισμό. Σχετίζεται με τις αυξημένες ανάγκες μονοπωλιακών ομίλων για φύλαξη των εγκαταστάσεων τους σε περιοχές που εξελίσσεται ιμπεριαλιστικός πόλεμος, αλλά και με την περεταίρω ανάπτυξη από μεριάς αστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών της πολεμικής βιομηχανίας και των εξοπλιστικών-στρατιωτικών δαπανών που χρόνο με το χρόνο σπάνε όλα τα ρεκόρ.

Έτσι οι σκόρπιοι ημιπαράνομοι μισθοφόροι που κάποτε είχαν ρόλο εφεδρείας συνεχίζουν να κάνουν τις βρώμικες δουλειές αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πιο φανερά υπεύθυνες, αλλά πάντα εγκληματικές αποστολές. Ορισμένες εταιρίες όπως η «Triple Canopy» περηφανεύονται στις ιστοσελίδες τους για την διαχρονική καθοριστική τους συμβολή σε Ιράκ-Αφγανιστάν-Συρία, ενώ το 2020 καθοριστική για την έκβαση του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν η συμμετοχή μισθοφόρων στο πλευρό των Αζέρων με τις ευλογίες τις Τουρκίας.

Καμία επανάπαυση στα επικίνδυνα σχέδιά τους

Με βάση τα παραπάνω επιβεβαιώνεται πως η κατάσταση στον Έβρο γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Μόνο ως αστεία ακούγονται πια τα κλισέ του εφησυχασμού που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και ντόπιοι παράγοντες (βλ. Δημοτική Αρχή). Παράλληλα χρειάζεται να αγκαλιαστεί από ακόμα περισσότερους το κάλεσμα της Επιτροπής ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί και τα κουμάσια που περιφέρουν μαζί τους, για να γλιτώσει ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής από τα δολοφονικά τους σχέδια.

Ήξερες ότι...

  • Το 2017 η μετριοπαθής και φιλειρηνική ΕΕ υπερψήφισε έκθεση που ενέκρινε διευρυμένο ρόλο στις «ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες», για τις αποστολές των κρατών – μελών.
  • H «Triple Canopy» ιδρύθηκε από απόστρατους των ΗΠΑ και από το 2011 συνυπάρχει με άλλες παρομοίου φυράματος στον όμιλο «Constellis» ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη εταιρεία διαχείρισης μη χρηματοοικονομικών κινδύνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας λύσεις για την αντιμετώπιση των πιο περίπλοκων προκλήσεων σε όλο τον κόσμο». H «Triple Canopy» αξιοποιήθηκε από τον κολοσσό εξόρυξης Freeport-McMoRan για την προστασία του ορυχείου της στην Παπούα στο οποίο έχουν ξεσπάσει πολλές απεργίες.
  • Ιδρυτής της «Blackwater» ήταν ο μεγαλοκαπιταλιστής Eric Prince, αδελφός της Υπουργού Παδείας του Τράμπ Betsy DeVos και χρηματοδότης της εκστρατείας του πρώην αμερικανού προέδρου.