Όλοι μας και Μόνοι τους! :Στις φοιτητικές εκλογές ψηφίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ!

Παρ, Απρ 29, 2022
Thumb_Foitites_Monoi_tous_Oloi_Mas

Τον επόμενο μήνα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σε όλη τη χώρα θα εκλέξουν, μέσα από τις φοιτητικές εκλογές, τους νέους εκπροσώπους τους στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων. Από τις προηγούμενες εκλογές, δεκάδες σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, στους οποίους το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, έκαναν ένα βήμα μπροστά, ξεχώρισαν για τη δράση τους! Εκατοντάδες εκλεγμένοι εκπρόσωποι σε όλη τη χώρα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα, μετέτρεψαν συλλόγους που δεν λειτουργούσαν σε αυτό που πρέπει να είναι: μαχητικά όργανα διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών. Πάλεψαν για να γίνει ο Σύλλογος το στήριγμα του κάθε φοιτητή, εκεί που θα απευθυνθεί για το πρόβλημά του, που θα αναπτύξει δραστηριότητα για καθετί που τον ενδιαφέρει.

Παρακάτω ξεχωρίζουμε ορισμένα φωτεινά παραδείγματα συλλόγων, σε αντιπαράθεση με την κατάσταση εκφυλισμού και διάλυσης σε συλλόγους όπου πλειοψηφούν οι παρατάξεις των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ.

Επιλέγουμε αγωνιστικούς συλλόγους που αντιπαλεύουν στην πράξη την πολιτική των κυβερνήσεων!

Το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές σε όλη τη χώρα αντιμετωπίσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με τις σχολές μας κλειστές, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, με πολλά διαφορετικά προβλήματα στις σπουδές και στη ζωή μας.

Σε Συλλόγους που η Πανσπουδαστική είναι 1η δύναμη:

  • Από την αρχή της πανδημίας οργανώθηκε η καθημερινή ενημέρωση των φοιτητών για όλα τα ζητήματα και πάρθηκε η πρωτοβουλία να οργανωθεί η εθελοντική βοήθεια 100 φοιτητών σε νοσοκομεία, όπως στο σύλλογο Ιατρικής ΑΠΘ.
  • Μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις υπήρχαν κατακτήσεις όπως στο Φυσικό του ΕΚΠΑ όπου τα μεταπτυχιακά του τμήματος είναι δωρεάν και οι φοιτητές πέτυχαν να κατοχυρωθεί στο πτυχίο η παιδαγωγική επάρκεια.
  • Συντονίστηκε η δράση με τους υπόλοιπους συλλόγους και τα εργατικά σωματεία κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης.  Μπήκαν μπροστά για να σπάσουν οι αυταρχικές απαγορεύσεις στο δρόμο και να μπλοκάρουν την είσοδο της αστυνομίας στις σχολές όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ που πρώτος κάλεσε σε συντονισμό των ΦΣ της Αθήνας.
  • Κρατήθηκαν ανοιχτές οι εστίες στο lockdown όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να τις κλείσει, όπως οι Σύλλογοι Οικότροφων Νέων Εστιών ΕΜΠ και ΑΠΘ.  Διοργανώθηκαν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπως στο Σύλλογο Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, που πέτυχε σημαντικές κατακτήσεις.

αντίθετα...

  • Στο Σύλλογο του ΠΑΠΕΙ, με αυτοδυναμία της ΔΑΠ, το ΔΣ δεν έχει συνεδριάσει από την αρχή της πανδημίας για κανένα θέμα, συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης καταδίκης για τη δολοφονία της Καρολάιν, φοιτήτριας μέλους του Συλλόγου!!
  • Στην ΑΣΟΕΕ, η ΠΑΣΠ έχει διαλύσει το φοιτητικό σύλλογο, οργανώνοντας νοθείες στις φοιτητικές εκλογές των οποίων το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίζει καμία άλλη δύναμη από το 2012!! Αυτός ο «σύλλογος» προφανώς αποδέχεται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά που ξεπερνούν τα 8000 ευρώ...
  • Σε πολλούς συλλόγους που κυριαρχούν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ οι φοιτητές έψαχναν τους εκπροσώπους τους και δεν τους έβρισκαν, αφού είτε βρίσκονταν στα σαλόνια του υπουργείου είτε κατήγγειλαν τους αγωνιζόμενους φοιτητές μέσω του πληκτρολογίου.
  • Στην Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών, με αυτοδυναμία των ΕΑΑΚ, το ΔΣ δεν συνεδριάζει και δεν πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση, ενώ την ίδια στιγμή οι εστιακοί τρώνε μουχλιασμένο φαγητό και δεν έχουν πόσιμο νερό.

Φοιτητικοί Σύλλογοι ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας!

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε και την ανησυχία χιλιάδων φοιτητών σε όλη τη χώρα. Βέβαια οι τοποθετήσεις και η δράση των Συλλόγων διαφέρει ανάλογα με το συσχετισμό που επικρατεί στο διοικητικό τους συμβούλιο. Το ίδιο ισχύει και για την στάση των συλλόγων απέναντι στην επανεμφάνιση ναζιστικών ομάδων και ταγμάτων εφόδου στην αρχή της χρονιάς και σήμερα μετά την έναρξη του πολέμου.

Σε Συλλόγους που η Πανσπουδαστική είναι 1η δύναμη:

  • Μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καταδικάστηκε η ρώσικη εισβολή, αλλά και η εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Οργάνωσαν συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, χωρίς διακρίσεις σε «λευκούς, χριστιανούς» ή «αλλόθρησκους Αφρικανούς».
  • Διοργανώθηκαν αντιπολεμικές δράσεις, όπως η αντιπολεμική συναυλία στο Σύνταγμα που προκάλεσε εγκεφαλικά σε φασιτες και ΝΑΤΟικα παπαγαλάκια, όπως το διήμερο ενάντια στον πόλεμο και στον ρατσισμό με μαζική συμμετοχή, που πραγματοποίησαν σύλλογοι του ΑΠΘ.
  • Πρωτοστάτησαν ενάντια στη δράση φασιστικών ομάδων και διοργάνωσαν αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα στις 7 Οκτώβρη 2021 με συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών, δίνοντας απάντηση στην επανεμφάνιση φασιστοειδών σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως οι φοιτητικοί σύλλογοι Παιδαγωγικού και Ιστορικού-Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ.

αντίθετα...

  • Οι σύλλογοι στους οποίους πλειοψηφεί η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ έκαναν μέρες να συνεδριάσουν, ενώ όταν το έκαναν, είτε στήριξαν την εμπλοκή της χώρας μας και τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, είτε υιοθέτησαν τα προσχήματα της ρώσικης εισβολής, είτε απέρριψαν ακόμα και τη συλλογή τροφίμων για τους πρόσφυγες.
  • Οι σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών και Οικονομικού ΑΠΘ, όπου πλειοψηφεί η ΔΑΠ, τοποθετούνται υπέρ της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
  • Ο σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, όπου έχει αυτοδυναμία η ΔΑΠ, τοποθετήθηκε με λευκό (!!!) στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια, που διοργάνωσαν εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης ενάντια στη δράση φασιστικών ταγμάτων εφόδου. Άλλωστε σε ψηφοδέλτια της ΔΑΠ συμμετέχουν γνωστά φασιστοειδή.

Σύλλογοι που οργανώνουν πολιτιστική, αθλητική και επιστημονική δραστηριότητα!

Σε Συλλόγους που η Πανσπουδαστική είναι 1η δύναμη:

Λειτουργούν αθλητικές ομάδες όπως στο σύλλογο Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πάτρας. Διοργανώθηκαν δια ζώσης μαθήματα όταν η κυβέρνηση κρατούσε τις σχολές κλειστές όπως στο Σύλλογο Δασκάλων ΕΚΠΑ. Στήθηκε ομάδα συζητήσεων πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο όπως στο σύλλογο Φυσικού του ΑΠΘ & του ΕΚΠΑ .

αντίθετα...

Στην πλειοψηφία των συλλόγων μια τέτοια δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη. Στο Σύλλογο του Γεωλογικού ΕΚΠΑ, με 1η δύναμη τα ΕΑΑΚ, η ίδρυση αθλητικών και πολιτιστικών ομάδων έχει καταψηφιστεί από το ΔΣ!

Περνάµε στην αντεπίθεση! Αλλάζουμε την κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα!

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς Συλλόγους σήμερα δεν είναι μονόδρομος! Συνδέεται όμως με το ποια είναι η γραμμή που κυριαρχεί σήμερα στο κίνημα, αν τα Διοικητικά Συμβούλια είναι οργανωτές της πάλης και της δράσης του Συλλόγου ή αν σε αυτά κυριαρχούν οι δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέσα και έξω από τις σχολές ή οι δυνάμεις του συμβιβασμού, της αναμονής.

Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθούν σε κάθε Σύλλογο τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής! Το ψηφοδέλτιο που εκφράζει τη σύγκρουση με την πολιτική των κυβερνήσεων που τσακίζει τις σπουδές και τα όνειρα μας! Να εκλεγούν σε κάθε Σύλλογο περισσότεροι αγωνιστές στα Διοικητικά Συμβούλια, που δε θα δεν συμβιβάζονται, δεν θα γίνονται χειροκροτητές και στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα βάζουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών.

Το Μάιο στις φοιτητικές εκλογές αλλάζουμε τους συσχετισμούς στους συλλόγους, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Ψηφίζουμε Πανσπουδαστική Κ.Σ.