Πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ:Σταθμός στον αγώνα για να γίνουμε ξανά φοιτητές για να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά!

Παρ, Απρ 2, 2021
Thumb_Foitites_Panelladiki_Synantisi

Τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες φοιτητές σε δεκάδες πόλεις πλημμύρισαν τους δρόμους όλης της χώρας, κόντρα σε περιορισμούς, απαγορεύσεις, κόντρα στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Δεκάδες σχολές «άνοιξαν» ξανά μετά από ένα χρόνο, για να φιλοξενήσουν δια ζώσης μαθήματα που οργάνωσαν οι ίδιοι οι φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους, γέμισαν με εκατοντάδες φοιτητές που τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις, συναυλίες και δρώμενα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η καταστολή και η τρομοκρατία της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό, ότι οι φοιτητές δεν παραιτούνται από τα δίκαια αιτήματά τους, να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές τους, να γίνουν ξανά φοιτητές!

Σταθμός στον αγώνα όλων όσοι αγανακτούν με την καταστολή, που αγωνιούν για τις σπουδές και τις ζωές τους, που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους είναι η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.

Η πλούσια δράση των τελευταίων μηνών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα

Φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικαλιστές, επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ αλλά και πολλοί ακόμα φοιτητές ήταν αυτοί που τσαλάκωσαν το σχέδιο της κυβέρνησης για καταστολή δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 

Ήταν αυτοί που με σύνθημα το #foitites_ksana που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες φοιτητές, άνοιξαν για πρώτη φορά τη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ εκφράζοντας την αγανάκτηση των φοιτητών που ένα χρόνο τώρα είναι έξω από τον φυσικό τους χώρο.

 

Έδειξαν για άλλη μια φορά ότι οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται, ματαιώνοντας στην πράξη την προσπάθεια της κυβέρνησης να εισβάλλει σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα στο ΑΠΘ για δεύτερη φορά, αψηφόντας απαγορεύσεις και περιορισμούς πραγματοποίησαν τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, ένωσαν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους, με το λαό της Ν. Σμύρνης.

 

Έκαναν πράξη αυτό που η κυβέρνηση τόσους μήνες προσπαθούσε να πείσει ότι είναι αδύνατο, πραγματοποιώντας το πρώτο δια ζώσης μάθημα με όλα τα απαραίτητα μέτρα στο Φυσικό, ενώ ακολούθησαν δεκάδες άλλα παραδείγματα. Πραγματοποίησαν δια ζώσης εργαστήρια σε σχολές όπως η Ιατρική, αποκαλύπτοντας ότι το μόνο που κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες των φοιτητών σαν κόστος, που κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια για τους φοιτητές αλλά ανοιχτά για τις επιχειρήσεις που δεν σταμάτησαν ούτε μέρα να αλωνίζουν στις σχολές μας, για τις δυνάμεις καταστολής που μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση να παγιώσει την παρουσία τους.

 

Με πολυμορφία συνέβαλλαν ώστε τα αιτήματα και ο αγώνας τους να γίνουν γνωστά, να αγκαλιαστούν από όλο τον λαό. Τέτοια παραδείγματα ήταν αυτά των φοιτητών που πραγματοποίησαν μουσικές διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις στο Mall και άλλους χώρους, με δράσεις σε γειτονιές που ενθουσίασαν και άνοιξαν τη συζήτηση γύρω από το «γιατί παλεύουν οι φοιτητές», κόντρα στην εκστρατεία συκοφάντησης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της μέσα και έξω από τις σχολές.

 

Όλη αυτή η δραστηριότητα δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα, χιλιάδων φοιτητών, μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και σε φοιτητικούς συλλόγους που οι δυσκολίες, το βάρος του αρνητικού συσχετισμού τους κρατά πίσω. Το παράδειγμα φοιτητών που παραμέρισαν συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα ΔΣ και έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα πρέπει να γενικευτεί. Η συζήτηση και η ανταλλαγή πείρας στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Να γίνει βήμα στο ζωντάνεμα των Συλλόγων, κόντρα στη διάλυση και τον εκφυλισμό

Η πείρα από τις πολύμορφες, μαζικές δράσεις των φοιτητών του προηγούμενου διαστήματος δείχνουν την τεράστια δύναμη του οργανωμένου αγώνα. Τώρα είναι η ώρα αυτή η πείρα να γίνει αφορμή ώστε να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα εμπόδια που βάζει στις ζωές και τις σπουδές μας διαχρονικά η πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ, ενάντια στην καταστολή που πάει χέρι χέρι με την επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, τις σπουδές και το μέλλον που ετοιμάζουν για τους φοιτητές.

Παράλληλα, πρέπει να δυναμώσουν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που κάνουν πιο μαζικό, πιο αποτελεσματικό τον αγώνα των φοιτητών:

  • Να δυναμώσουν και να γενικευτούν οι προσπάθειες να οργανωθεί η συζήτηση σε κάθε έτος και εργαστήριο, για να γίνεται ο αγώνας για τις σπουδές και τη ζωή μας υπόθεση ακόμα περισσότερων. Υπάρχει θετική πείρα από τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στις σχολές της Ιατρικής γύρω από το ζήτημα των κλινικών, από την προσπάθεια να παραμεριστεί η συμβιβασμένη πλειοψηφία σε Πανεπιστήμια όπως το Πάντειο, με τη συγκρότηση επιτροπής που μπήκε μπροστά στην οργάνωση πολύμορφων δράσεων και ζωντάνεψε τον χώρο του Πανεπιστημίου, κατήγγειλε την παρουσία της αστυνομίας αλλά και την εμφάνιση της νεολαίας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής νύχτα έξω από το Πάντειο.
  • Να γίνουν πιο πολλοί οι συνδικαλιστές και οι σύλλογοι που εμπνέουν με τη δράση τους, μπαίνουν μπροστά στη συζήτηση, την ενημέρωση και τη δράση για όλα όσα απασχολούν τους φοιτητές. Τέτοιος ήταν ο ρόλος των εκλεγμένων που άνοιξαν τη συζήτηση στα έτη, με παρεμβάσεις στα μαθήματα, δια ζώσης συσκέψεις με φοιτητές, που φρόντισαν ώστε οι πρωτοετείς φοιτητές να γνωριστούν με τον φοιτητικό τους σύλλογο, να μη μείνει κανείς μόνος του σε αυτές τις συνθήκες. Με όπλο την πείρα των τελευταίων μηνών, να γίνει αυτή η προσπάθεια υπόθεση όλων όσοι δεν συμβιβάζονται με την κατάσταση, που λένε ότι «κάτι πρέπει να γίνει».
  • Να ενισχυθεί η πολυμορφία στη δράση και η πλούσια συζήτηση για ό,τι επηρεάζει τις σπουδές, τη ζωή και την υγεία των φοιτητών. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις για την αναγκαία πρόσβαση όλων σε φοιτητική μέριμνα, πολιτισμό και αθλητισμό είναι ανάγκη να αγκαλιαστούν από πολλούς ακόμα φοιτητές. Η συζήτηση για όλα αυτά δεν μπορεί να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, όπως απέδειξε το παράδειγμα των ΦΣ της Θεσσαλονίκης που τίμησαν την ημέρα της γυναίκας κορυφώνοντας πολύμορφες δραστηριότητες στα γρασίδια της Φιλοσοφικής και αλλού, ενάντια στη βία και την καταπίεση των γυναικών, ανοίγοντας την συζήτηση για να γίνει το σπάσιμο της σιωπής συλλογική υπόθεση. Αντίστοιχα, τα μουσικά και θεατρικά δρώμενα σε πλατείες και σχολές, η προπόνηση των φοιτητών ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ έδειξαν ότι με ευφάνταστους τρόπους οι φοιτητές μπορούν να ανοίγουν τη συζήτηση για ό,τι τους αφορά.
  • Να δυναμώσει ο κοινός βηματισμός με σωματεία και φορείς των εργαζομένων, η κοινή δράση φοιτητικών συλλόγων με σωματεία του κλάδου, με εκδηλώσεις, ημερίδες, συζητήσεις. Μόνο έτσι μπορεί ο αγώνας των φοιτητών να αγκαλιαστεί από τους χιλιάδες μελλοντικούς συναδέλφους τους, να πάρει δύναμη και αντοχή, από τις μάχες που δίνει ο λαός απέναντι στην ίδια πολιτική που τσακίζει τις σπουδές και το μέλλον όλων. Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο εργαζομένων, μαθητών και φοιτητών στις 17 Μάρτη είναι εικόνα που πρεπει να γενικευτεί, με τη συμμετοχή χιλιάδων ακόμα φοιτητών, των συλλόγων τους σε δράσεις από κοινού με τους εργαζομένους και τον λαό.

Στις 24 Απρίλη οι αγωνιζόμενοι φοιτητές στέλνουν μήνυμα, δυναμώνουν τον αγώνα τους

Οι περισσότεροι από 80 φοιτητικοί σύλλογοι που τους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, που έχουν ζωντανέψει τις σχολές και τα αμφιθέατρά τους, οι χιλιάδες φοιτητές που έκαναν δική τους υπόθεση τον αγώνα κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να γίνουν πολύ περισσότεροι. Ο αγώνας των φοιτητών συνεχίζεται για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές, να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με σκοπό να κάνει τις σχολές αγνώριστες όσο οι φοιτητές αγωνιούν πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Σε αυτή την προσπάθεια είναι σταθμός η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απρίλη. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, οι 69 φοιτητικοί σύλλογοι που ήδη συσπειρώνονται σε αυτό, μαζί με δεκάδες επιτροπές αγώνα, συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα μπήκαν από την πρώτη στιγμή μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας. Όλη αυτή η πλούσια πείρα που συσσωρεύθηκε το προηγούμενο διάστημα, πρέπει να γίνει δύναμη για να συνεχιστεί ο αγώνας των φοιτητών για όσα έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναντικατάστατη η συμβολή της μοναδικής πανελλαδικής συνάντησης φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα για την ανταλλαγή πείρας, για να δυναμώσει ο κοινός βηματισμός των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα. Η φετινή συνάντηση του ΜΑΣ πρέπει να γίνει αφορμή ώστε να συναντηθούν ακόμα περισσότεροι φοιτητές, να συμμετέχουν με απόφασή τους ακόμα περισσότεροι σύλλογοι, να γίνουν πιο πολλοί αυτοί που παραμερίζοντας ενδοιασμούς που πιθανώς έχουν, μπαίνουν στον αγώνα για να πάρουν οι φοιτητές πίσω τις σπουδές και το μέλλον τους.

Στις 24 Απρίλη για μια ακόμα χρονιά, στη συνάντηση του ΜΑΣ θα χτυπά η καρδιά όλων των αγωνιζόμενων φοιτητών της χώρας!