47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:Πολλά υποσχόμενο για άλλη μια χρονιά το «Κόκκινο Αερόστατο»

Τρί, Αυγ 17, 2021
kokkino_aerostato

Το «κόκκινο Αερόστατο» θα είναι και φέτος ο χώρος συνάντησης των παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου στο Φεστιβάλ, ενώ αντίστοιχοι χώροι και δραστηριότητες προετοιμάζονται στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Με άξονα το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» θα διαμορφωθεί σε γωνιές δραστηριοτήτων όπου τα παιδιά θα συμμετέχουν εναλλάξ και κυκλικά παίζοντας, συζητώντας, λέγοντας τη γνώμη τους και αφήνοντας το στίγμα τους.

Αναζητώντας ένα μεγάλο κόκκινο Αερόστατο οι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ θα βρουν γύρω του καβαλέτα και μαγνητικούς πίνακες όπου θα μπορούν να πουν τη γνώμη τους για το περιοδικό, να συμπληρώσουν σχετικά ερωτηματολόγια, να εξασκηθούν σε υπολογιστές στήνοντας σελίδες του περιοδικού, φτιάχνοντας διαλόγους με φιγούρες και γραφικά που προτιμούν. Θα μπορούν να προτείνουν θέματα και αφιερώματα που θα ήθελαν να διαβάσουν στα προσεχή τεύχη του περιοδικού, να χρωματίζουν «ασπρόμαυρες» σελίδες του, να βαθμολογούν τα προηγούμενα εξώφυλλά του και φυσικά να προμηθευτούν παλιότερα τεύχη.

Είναι σίγουρο ότι εκεί θα συναντήσουν και φίλους, αφού θα υπάρχει και η γωνιά της παιδικής κατασκήνωσης, με φωτογραφίες και βιντεοπροβολή από στιγμιότυπα της κατασκήνωσης του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου και reunion όσων συμμετείχαν.

Η στήλη που αγαπήθηκε πολύ από μικρούς και μεγάλους στα φετινά τεύχη του περιοδικού, «Το ημερολόγιο ενός απορημένου», θα έχει τη δική της γωνιά σε αυτόν τον χώρο του Φεστιβάλ, όπου θα αναδεικνύονται οι αγώνες που αναπτύχθηκαν ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας, το περιεχόμενο και τα αιτήματά τους, με τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε αυτούς. Η έκθεση που θα στηθεί σε αυτήν τη γωνιά θα διατρέχει τις μαθητικές κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, την απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα και άλλες κινητοποιήσεις όπου οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» είχαν συχνά τη δική τους παρουσία, ενώ οι επισκέπτες του χώρου θα μπορούν να συμπληρώσουν το δικό τους ημερολόγιο, να διατυπώσουν τις δικές τους απορίες και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Αλλη μία από τις γωνιές του χώρου θα έχει ως άξονα το βιβλίο μας «Κι όμως, κινείται...», που ειδικά επεξεργασμένο γι' αυτές τις ηλικίες πραγματεύεται την εξέλιξη των κοινωνιών, αναδεικνύοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στις προκλήσεις της εποχής, σε όλα αυτά που ταλανίζουν τη σκέψη της νέας γενιάς. Στη γωνιά αυτή τα παιδιά θα... γκρεμίζουν τον σημερινό άδικο κόσμο και θα χτίζουν έναν άλλο κόσμο, όμορφο και δίκαιο για όλους!

«Θέλουμε να βλέπουμε τους γονείς μας κι όχι να δουλεύουν όλη μέρα», «οι γονείς μας δεν είναι παιχνίδια σας για να δουλεύουν μέχρι να χαλάσουν»... ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» τη φετινή Πρωτομαγιά. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν, να παίξουν και να προβληματιστούν γύρω από αυτά τα ζητήματα ξανά στην αντίστοιχη γωνιά του χώρου του Φεστιβάλ. Τι είναι εργασία; Γιατί οι μεγάλοι δουλεύουν; Πώς επηρέασε ο κορονοϊός τον χρόνο δουλειάς των γονιών και τον χρόνο που περνούν με τα παιδιά; Τι επάγγελμα θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις;... Αυτά και άλλα ερωτήματα θα δώσουν ευκαιρία για παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές και μια σειρά από δραστηριότητες σ' αυτήν τη γωνιά, που θα αναδεικνύει την ανάγκη του ελεύθερου χρόνου.

Παράλληλα, μέσα στο τριήμερο του Φεστιβάλ στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» θα δοθεί παράσταση stand up comedy και θα λειτουργήσει εργαστήρι για κρουστά, ενώ τη δική τους θέση θα έχουν και οι αθλητικές δραστηριότητες, αφού ο χώρος του «Αερόστατου» θα γειτνιάζει με αυτόν του Αθλητισμού.