Περί στεγάσεως... το ανάγνωσμα

Τρί, Σεπ 13, 2022
Thumb_1101_stegash

Εδώ και αρκετούς μήνες, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαφημίζουν τις κοινωνικές τους ευαισθησίες γύρω από το πρόβλημα της πολύ ακριβής στέγασης. Αναλύσεις επί αναλύσεων που εξηγούν το πρόβλημα, παρουσίαση παραδειγμάτων από μητροπόλεις του εξωτερικού που έχουν διαμορφώσει «κοινωνική» πολιτική για το συγκεκριμένο ζήτημα, δημοσιεύματα για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τους αντιάξονες των προτάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Και τι δεν έχουμε ακούσει. Πράσινες και καινοτόμες λύσεις, τράπεζες στέγης και ψηφιακή καταγραφή κτηριακού αποθέματος, επιδοτήσεις ενοικίου και άτοκα δάνεια, ειδική μέριμνα για τους νέους, αξιοποίηση πόρων από προγράμματα και προφανώς περιορισμό της ασυδοσίας του real estate. Περί στεγάσεως το ανάγνωσμα δηλαδή...

Στο άκουσμα όλων αυτών των ειδήσεων, οι οικογένειες όσων πέρασαν φέτος στα πανεπιστήμια σταμάτησαν να λιώνουν τα παπούτσια τους στα αστικά κέντρα ψάχνο- ντας γκαρσονιέρες των 500 ευρώ. Όσοι φοιτητές έχουν δωμάτιο σε εστία με ενθουσιασμό περιμένουν να εγκατασταθούν ηλιακά πάνελ που πέρα από ζεστό νερό θα εξασφαλίζουν και έξτρα παροχή ρεύματος για τα ασαν- σέρ που δεν λειτουργούν. Επίσης, φημολογείται πως νέα ζευγάρια εκτός από τη δρομολόγηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σε στιγμές χαλάρωσης των πολυ- ήμερων διακοπών σχεδίασαν την επίπλωση των νέων τους κατοικιών, αφού μελετώντας τις προτάσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σιγουρευτήκαν πως οι στεγαστικές τους ανάγκες θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οποιασδήποτε κυβέρνησης και αν προκύψει. Κοροϊδία τέλος. Ούτως η άλλως δεν επιδιώκουμε να γράψουμε κάποιον μήνα για τον «Καζαμία» του «Οδηγητή». Στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί το μέγεθος της υποκρισίας των αστικών κομμάτων όσον αφορά τις εξαγγελίες και τις προτάσεις τους για «φθηνή στέγη ειδικά για τους νέους».

«Ο διάβολος κρύβεται στις…» προτάσεις τους

Όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο με το κόστος της στέγασης αλλά ακόμα και με τη δυνατότητα εργατικών λαϊκών οικογενειών, ειδικά των νέων ανθρώπων, να βρουν έστω προς ενοικίαση ένα σπίτι. Τα αστικά ΜΜΕ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αναπαράγουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2020, με βάση τα οποία το 40% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δίνουν πάνω από το 50% των εσόδων τους για στεγαστικές δαπάνες. Ακόμα και το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο της ΕΕ με έκθεση-ψήφισμα του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους «κινδύνους διατάραξης της κοινωνικής συνοχής». Ορισμένα μέτρα σίγουρα θα παρθούν. Πρώτα και κύρια γιατί, όπως θα αναφερθούμε παρακάτω, από τα διάφορα μέτρα για την στέγαση άμεσα ωφελημένοι θα είναι κυρίως οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας δομικών υλικών. Επιπρόσθετα, μόνιμος στόχος όλων των αστικών δυνάμεων στην Ελλάδα και παντού είναι με την φοροαφαίμαξη της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων να διαμορφώνεται μια επιδοματική πολιτική που θα αντιμετωπίζει τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας. Με λίγα λόγια όπως θα δούμε, όταν ακούμε για «κοινωνική πολιτική» από διάφορους «σωτήρες», να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που μας παίρνουν από τη μία τσέπη θα τα «επιστρέφουν» λιγότερα με τη μορφή διάφορων μέτρων σε όσους έχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες, ενώ και πάλι αυτά τα χρήματα θα τα «μασουλάνε» οι τραπεζικοί, κατασκευαστικοί και κτηματομεσιτικοί όμιλοι.

Ας δούμε το γιατί με βάση τα όσα σχεδόν πανομοιότυπα προτείνουν τα αστικά κόμματα:

Η συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων που έχει ανακοινωθεί ότι θα διαθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως λέει ύψους 1,5 δισ. είναι από αποθεματικά του πρώην ΟΑΕΔ και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που είχε στην ευθύνη του. Ο ΟΕΚ, που το 2012 έπαψε να υπάρχει, είχε να εκπονήσει νέο στεγαστικό πρόγραμμα από το 2009. Όμως από το 2009 έως και τουλάχιστον το 2020 οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να πληρώνουν κάθε μήνα από τον μισθό τους εισφορά υπέρ αυτού του οργανισμού! Και πάλι όμως αυτά τα χρήματα θα διατεθούν ως επί το πλείστον όπως λέγεται για την ανέγερση νέων κατοικιών ή επισκευών σε πα- λιότερα κτήρια σε σύμπραξη με ιδιώτες ή θα δοθούν, με εισοδηματικά κριτήρια-«κόφτες» για τμήμα μόνο δανείου που θα υποχρεωθούν να πάρουν οι όποιο δικαιούχοι, ή τέλος θα είναι μέρος μιας επιδότησης ενοικίου. Δηλαδή, πέρα από το ότι αυτά τα προγράμματα, όπως φαίνεται, θα αφορούν μια μειοψηφία σχετικά με το πόσοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα, και οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα «ταϊστούν» με χρήματα των εργαζομένων, χωρίς να αποσαφηνίζεται τι άλλα οφέλη θα αποκομίσουν από τις «αγαθοεργίες» τους, και οι «δικαιούχοι» θα υποχρεωθούν σε νέες δανειοδοτήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι άθλια. Το μόνο που δεν έχουν κάνει, είναι να βάλουν τον ρήτορα κ. Α. Γεωργιάδη να δηλώσει στον Γιώργο Αυτιά πως η κυβέρνηση δρομολογεί την μεγαλύτερη κοινωνική στεγαστική πολιτική στον κόσμο. Μιλάμε για την κυβέρνηση που έχει βάλει τους κρατικούς μηχανισμούς σε σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές να αλλάζουν «χρώματα» στα κτίσματα που έχουν υποστεί καταστροφές (αυτά που έχουν κριθεί «κόκκινα» σε «κίτρινα» για παράδειγμα) ώστε να μειώνονται ή να μην παίρνουν καθόλου οι πληγέντες αποζημιώσεις. Τους προηγούμενους μήνες είχαν εξαγγείλει μέχρι και εξώσεις στους πυρόπληκτους από το Μάτι που διέμεναν σε κατασκήνωση της Αεροπορίας. Στην Εύβοια, πέρα από κάτι τύπους που δίνουν συμβουλές σε κτηνοτρόφους να βάλουν τσιπάκι στα ζώα τους για να μην βοσκούν στις καμένες εκτάσεις υπάρχουν καταγγελίες ότι καλέστηκαν να πληρώσουν μέχρι και ΕΝΦΙΑ για τα καμένα σπίτια!

Untitled

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είναι λες και έχουν εξορκιστεί προσφάτως στη πλατεία Αριστοτέλους από τον πάτερ Χαράλαμπο. Σαν να μην έχουν κυβερνήσει ποτέ, λένε πως αυτοί κατέχουν τη λύση στο στεγαστικό πρόγραμμα. Κάνουν κριτική για την λειτουργία του airBnB και λένε ότι θα βάλουν φραγμούς στο πόσα σπίτια θα μπορεί να διαχειρίζεται ένα νομικό πρόσωπο. Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Θα πάει δηλαδή η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει απαλλοτριώσεις στις ιδιοκτησίες που διαχειρίζονται κτηματομεσιτικά fund στο κέντρο της Αθήνας; Σύμφωνοι, αλλά γιατί δεν τις έκανε όταν κυβερνούσαν; Επί δικών τους ημερών είχε δημοσιευτεί το στοιχείο πως πάνω από το 30% των κατοικιών που βρίσκονταν προς μίσθωση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα άνηκε σε Ανώνυμες Εταιρίες. Ισχυρίζεται πως η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις γιατί πάσχει από την φιλελεύθερη αντίληψη που θέλει την «κατοικία να είναι η καρδιά της οικονομικής ανάκαμψης». Ποιοι τα λένε αυτά; Το κόμμα που σαν αντιπολίτευση στην ΝΔ ψήφισε μαζί της την επένδυση στο Ελληνικό. Που για το χατίρι της προστασίας της λαϊκής στέγης θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς! Στη στεγαστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Α.Τσίπρας προτείνεται ο διπλασιασμός των επιδομάτων για ενοίκια (από 70 στα 140 ευρώ για ένα άτομο) και διάφορα άλλα ωραία, που ούτως η άλλως δεν λύνουν το πρόβλημα όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. Από πού θα τα βρούνε αυτά τα χρήματα; Μα με διαπραγμάτευση για το πού θα διατεθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Και τολμάνε να τα λένε αυτά όταν ένα από τα προαπαιτούμενα του συγκεκριμένου ταμείου είναι να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Με ποιον τρόπο; Με το να μετατρέπουν στην καλύτερη περίπτωση τους ανθρώπους που ήδη έχουν δώσει μια περιουσία στις τράπεζες και μια σειρά από «κοράκια» σε νοικάρηδες στο σπίτι τους!

Τι δεν μας λένε:

Μια σημαντική λεπτομέρεια που κρύβουν όλα τα κόμματα όταν μιλάνε για στεγαστικά ζητήματα είναι μια πρόσφατη οδηγία της ΕΕ που αφορά τι άλλο; Τις «πράσινες κατοικίες». Έχει αξία να δούμε πραγματικά ορισμένα ζητήματα σε σχέση με αυτό το νέο χα- ράτσι στις λαϊκές κατοικίες. Σε βάθος τετραετίας, ετοιμάζουν ένα πακέτο μεγέθους 1 τρισ. ευρώ για την «ενεργειακή αναβάθμιση» όλων των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Μέχρι το 2035 έχουν θέσει τον στόχο όλα τα κτήρια που θα μεταβιβάζονται ή θα γίνονται αντικείμενο συναλλαγής να συνοδεύονται από «ενεργειακά πιστοποιητικά». Ποια είναι ουσία; Πως τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν οι όμιλοι των κατασκευών, της εμπορίας των πανάκριβων «πράσινων» οικοδομικών υλικών κλπ, θα προέλθουν από «ίδιο πόρο» της ΕΕ. Και εξηγούνται, από ένα νέο χαράτσι, κάτι σαν «πράσινο» ΕΝΦΙΑ δηλαδή, που θα πληρώνει ο λαός. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και αυτό το διάστημα μας φέρνει τρόμο. Είναι τα πανάκριβα χαράτσια που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος για τις ΑΠΕ στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» κλπ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αποδέχονται όλοι, των «πράσινων» αρπακτικών αλλά και του ότι η στέγη και η γη θα είναι εμπόρευμα οποιοδήποτε μέτρο και αν πάρουν, ακόμα και για την αντιμετώπιση πολύ οξυμμένων προβλημάτων, ουσιαστικά θα οδηγεί εκ νέου σε αυξή- σεις στα ενοίκια, στο κόστος ανακαίνισης ή απόκτησης κατοικίας.

Οι διεκδικήσεις των φοιτητών δείχνουν το δρόμο

Αυτές τις μέρες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποκαλύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την υποκρισία και τις ευθύνες της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, το πλαίσιο των διεκδικήσεων τους επιβεβαιώνει πως μπορεί να επιτευχθεί εδώ και τώρα ανακούφιση για την πλειοψηφία των φοιτητών και έχουν ανακοινώσει μια σειρά από δράσεις. Την ώρα λοιπόν που μας λένε ξανά για επιδόματα που θα αυξηθούν, ας απαντήσουν γιατί το επίδομα μόλις 80 ευρώ για όσους νοικιάζουν σπίτι το δικαιούνται ελάχιστοι και αυτοί το παίρνουν με μεγάλη καθυστέρηση. Πριν ανακοινώσουν σύσσωμοι ότι θα κάνουν ψηφιακές καταγραφές των κτηρίων για να τα διαθέσουν υποτίθεται για κάλυψη στεγαστικών αναγκών να προχωρήσουν εδώ και τώρα στην κατασκευή-επισκευή με σκοπό την στέγαση των φοιτητών των 77 κτηρίων που διαθέτει το ΕΚΠΑ αλλά διατίθενται για εμπορική χρήση… Πριν προχωρήσουν στην κατασκευή εστιών με ΣΔΙΤ που τελικά θα χαρατσώνουν τους φοιτητές, να κάνουν εστία το «Σπίτι της Άρσης Βαρών» στη Νίκαια που έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για αυτόν τον λόγο και πρόσφατα, αντί για αυτό, τελικά αξιοποιήθηκε για να στεγάσει τα πανάκριβα μεταπτυχιακά του ιδρύματος. Η αλληλεγγύη και η οργάνωση του αγώνα μέσα από τους συλλόγους είναι το όπλο των φοιτητών και όλων των νέων ανθρώπων. Οι Σύλλογοι τους για παράδειγμα, ενδεικτικά, διεκδικούν 300€ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν με διεύρυνση των δικαιούχων. Προτείνουν άμεσα να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές που το επιθυμούν, που ούτε αυτό δεν έχουν αξιωθεί να κάνουν ακόμα. Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη και να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Και μια σειρά από άλλα αιτήματα που μπορούν να εξασφαλίζουν μια ανακούφιση. Στο περί στέγασης ανάγνωσμα των αστικών κομμάτων, το ΚΚΕ και σε αυτή τη περίπτωση, η δράση των δυνάμεων του μέσα στους φορείς του κινήματος και οι πολιτικές του θέσεις αποτελούν τη μόνη ασπίδα για το σήμερα, τη μόνη ελπίδα για το αύριο.