Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΚΝΕ στο Υπουργείο Εργασίας

Παρ, Σεπ 10, 2021
kinhtopoihsh-kne-ypoyrgeio-ergasias-3

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΚΝΕ στο Υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην πρόθεσή του να προσφέρει ανήλικα παιδιά στους μεγαλοξενοδόχους προς εκμετάλλευση.

"Ανήλικη εργασία και κάτεργα παντού, αυτή είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού" έγραφε το πανό που αναρτήθηκε μπροστά στο Υπουργείο, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως "16 χρονών σε στέλνουν για δουλειά, όλα για τα κέρδη και τα αφεντικά" και "μόρφωση-εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, κανένας νέος στη σύγχρονη σκλαβιά".

Θυμίζουμε ότι, όπως ενημερώνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για «απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερων από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων». Αυτό «κανονίστηκε» ανάμεσα στο υπουργείο και τους μεγαλοξενοδόχους, αφού η ανακοίνωση βγήκε ως αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρο Βασιλικό.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

  • Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερων από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
  • Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας».
4 Εικόνες

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ

«Δεκαέξι χρόνων πας Α' Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!», σημειώνει η ΚΝΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, αναφορικά με την ανήλικη εργασία στον Τουρισμό, στην οποία αναλυτικά τονίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για "δωράκια" στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας! Μάλιστα, αυτό το ονομάζουν "κοινωνική προστασία". Δεν έχουν ίχνος ντροπής! Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!

Η λέξη "απασχόληση" που χρησιμοποιούν είναι γνωστό, χρόνια τώρα, πως μεταφράζεται στην πράξη σε τζάμπα ή σε "σχεδόν τζάμπα" εργασία. Ξέρουν από αυτήν οι χιλιάδες σπουδαστές και σπουδάστριες των ΙΕΚ που δουλεύουν ήλιο με ήλιο κάθε καλοκαίρι στα μεγαλοξενοδοχεία "για να μάθουν τη δουλειά", οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που σακατεύονται κάθε σεζόν σηκώνοντας στις πλάτες τους το "θαύμα του ελληνικού τουρισμού". Ξέρουν από αυτήν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που κάνουν "μαθητεία" δουλεύοντας 12ωρα!

Η υπόθεση "ανήλικη εργασία" έχει παρελθόν. Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, "θεωρήθηκε" ο αριθμός ρεκόρ των πάνω από 7.500 βιβλιάρια ανηλίκων. Φέτος θεσμοθετήθηκε, με νόμο του υπουργείου Παιδείας, να δουλεύουν από τα 15 και τα 16 τους χρόνια και οι μαθητές των "πρότυπων" ΕΠΑΛ, των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Αλλά αυτά μάλλον δεν αρκούν...

Αν τους νοιάζει τόσο πολύ η προστασία αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να τους έδιναν αναβαθμισμένη και εξειδικευμένη στήριξη για να ολοκληρώσουν το σχολείο, μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στη φοιτητική μέριμνα. Να έχουν ουσιαστική κοινωνική και κρατική στήριξη για όσο διάστημα την έχουν ανάγκη. Αλλά αυτά τα μέτρα... κοστίζουν, ενώ η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας βγάζει κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο. Και η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια φορά την επιλογή της.

Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Σκλάβος τον 21ο αιώνα δεν θα γίνει κανένας νέος, καμία νέα. Η αηδία και η οργή που νιώθουμε για τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης μπορούν και πρέπει να γίνουν δύναμη ανατροπής!»