Ούτε πρόστιμα και κανιβαλισμός, ούτε δώρα και εξαγορά!

Παρ, Δεκ 3, 2021
Sxolia_3-12-21_prostimo-02

Στη θέσπιση της «ατομικής ευθύνης», πλέον και με ποινή, προχώρησε η κυβέρνηση, με το μέτρο του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που ανακοίνωσε, χωρίς, φυσικά, για μια ακόμη φορά να ανακοινώσει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Βέβαια, σε όποιον «του περισσεύουν» και δεν έχει πρόβλημα να πληρώνει τα 100 ευρώ τον μήνα, δεν υπάρχει θέμα να μείνει ανεμβολίαστος, αρκεί να πληρώνει το «αντίτιμο υγείας», όπως το ονόμασε ο Μητσοτάκης, που θα κατευθύνεται στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, όλες τις προηγούμενες μέρες διάφοροι «λαγοί» της κυβέρνησης, έβγαιναν και έλεγαν ότι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να πληρώνουν για τις ΜΕΘ. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη λογική, που όμως «ταιριάζει γάντι» στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας και στη νέα μείωση που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2022 στις δαπάνες για την υγεία. Και επειδή ο «κατήφορος» και ο «κανιβαλισμός» δεν έχει τέλος, αναρωτιόμαστε πόσο απέχουν όλα αυτά από το να καλείται να πληρώσει από την τσέπη του για τη νοσηλεία του κάποιος που τραυματίστηκε οδηγώντας μηχανή χωρίς κράνος, ή ένας καρκινοπαθής που κάπνιζε κ.ό.κ..

Απάντηση στην παραπάνω λογική δεν μπορεί να αποτελέσει, βέβαια, η «ατομική ευθύνη από την ανάποδη» του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, που είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αντί να βάζεις πρόστιμα, θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνει ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση». Πρόκειται για το ίδιο κόμμα που πριν λίγους μήνες χαρακτήριζε -σωστά αλλά, όπως φαίνεται, υποκριτικά- ως «χυδαία εξαγορά» τα «χαρτζιλίκια» και τα megabyte που έδινε τότε η κυβέρνηση ως δήθεν κίνητρο στους νέους για να εμβολιαστούν, χωρίς, φυσικά, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέρα από την τροφοδότηση του ανορθολογισμού.

Είτε με τα πρόστιμα και τον κανιβαλισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είτε με τα δωράκια και την εξαγορά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Αυτό που απαιτείται είναι η ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση του λαού και της νεολαίας, η αποφασιστική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών.