Πανδημία:Όταν η εγκληματική πολιτική παρουσιάζεται ως φάρμακο

Σάβ, Δεκ 4, 2021
Thumb_Embolia

Μπορεί να συμπληρώνονται σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας όμως για μία ακόμα φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα αναζωπύρωση με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, εκτόξευση των διασωληνωμένων, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωράει ακόμα και σήμερα με πολύ αργούς ρυθμούς. Όλα αυτά, ενώ πλέον έχει αυξηθεί σημαντικά η αναγκαία επιστημονική γνώση και εμπειρία γύρω από το ζήτημα και η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της πολύτιμα όπλα, προκειμένου να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Για μία ακόμα φορά ο λαός και η νεολαία βρίσκονται εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι, τη στιγμή μάλιστα που μία νέα μετάλλαξη προκαλεί πρόσθετη αγωνία και ανασφάλεια.

Ολόκληρη η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης δεν προτάσσει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας, αλλά τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε νοσοκομειακή γιατρό που έθεσε το επείγον αίτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα λέγοντας ότι «κομμουνισμό στην Ελλάδα δεν έχουμε», παραδεχόμενος χωρίς να το καταλαβαίνει ότι το σύστημα, που ο συγκεκριμένος με γραφικό και κυνικό τρόπο υπερασπίζεται, εγκληματεί κατά της ανθρώπινης ζωής.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα που δείχνουν ότι τα κυβερνητικά επιχειρήματα συγκρούονται με την πραγματικότητα…

«Πανδημία ανεμβολίαστων»

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αξιοποιεί με προκλητικό τρόπο τον αδιέξοδο διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ως βολικό άλλοθι για την απουσία μέτρων στήριξης του ΕΣΥ, την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας της  υγείας σε κρίσιμους χώρους διασποράς του ιού, όπως είναι τα μέσα μεταφοράς, οι χώροι εκπαίδευσης και  δουλειάς. Επιμένει να διαχειρίζεται την πανδημία επικεντρώνοντας σε ένα μόνο μέτρο, εκείνο του εμβολιασμού, προχωρώντας σε επιβολή «lockdown» στους ανεμβολίαστους αλλά και χρηματικού προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60.  Αυτά, τη στιγμή που:

Ακόμα και αυτό το βασικό όπλο απέναντι στον ιό, δεν μπορεί να αποδώσει πλήρως, όταν δεν εντάσσεται σε ένα καθολικό σύστημα δωρεάν εμβολιασμού, με στενή παρακολούθηση της πορείας των εμβολιασμένων, εξατομικευμένη και εξαντλητική ενημέρωση για να αντιμετωπιστεί ο δισταγμός, αλλά και η επίδραση σκοταδιστικών αντιλήψεων σε τμήμα του πληθυσμού. 

Προκύπτει ανάγκη για τρίτη αναμνηστική δόση στον εμβολιασμένο πληθυσμό, ενώ έχει προηγηθεί το κλείσιμο των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων.

Χιλιάδες άνθρωποι, εργάτες γης ζουν σε άθλιες συνθήκες με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους πόσο μάλλον για τη διασπορά του κορονοϊού. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι χωρίς χαρτιά, ανασφάλιστοι, χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι ίδιοι ζητούν επίμονα να εμβολιαστούν και οι κρατικές αρχές αδιαφορούν.

Η πρόσφατη μετάλλαξη «Όμικρον» έφερε στο φως τις τραγικές συνέπειες της εμπορευματοποίησης του εμβολίου, αφού μόλις το 6% του πληθυσμού των πιο φτωχών χωρών έχει εμβολιαστεί, αλλά για αυτή την παγκόσμια «πανδημία ανεμβολίαστων» δεν μιλούν.

«Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι όλα τα κάνουν καλά το «τερμάτισαν». Δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν ως ανακρίβειες τις καταγγελίες των σωματείων των υγειονομικών για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπως έκανε πρόσφατα ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ.

Αντίθετα από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε χειρότερη θέση απ' ό,τι βρισκόταν πριν την έναρξη της πανδημίας. Το υγειονομικό προσωπικό είναι υπό κατάρρευση από την εξουθένωση και τις συνεχείς προσπάθειες να περιθάλψει όλους τους ασθενείς λόγω των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία που διατηρούνται στο ακέραιο μέχρι σήμερα. Κενά, που αντί να καλυφθούν για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας μπροστά στις αυξανόμενες ανάγκες της προστασίας της υγείας του λαού σε περίοδο πανδημίας, ενισχύθηκαν με τις αναστολές που επέβαλε η κυβέρνηση σε υγειονομικούς.

Για μία ακόμα φορά, η κυβέρνηση για να εξοικονομήσει υγειονομικό προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ δίνει εντολή για περικοπή έως 80% για τακτικά χειρουργεία, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στη ζωή και την υγεία του λαού.

Το παράδειγμα του νοσοκομείου ΚΑΤ είναι χαρακτηριστικό. Στη λίστα αναμονής στα χειρουργεία του νοσοκομείου βρίσκονται πλέον πάνω από 16.000 ασθενείς, μία τεράστια δεξαμενή, δηλαδή, από την οποία αντλούν πελατεία οι ιδιωτικές κλινικές.

Την ώρα που οι αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας δοκιμάζονται, η κυβέρνηση προκλητικά προχωράει σε παραπέρα μείωση του ήδη ελλιπούς κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία περιορίζοντας στο μισό τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κόβοντας 139 εκατομμύρια από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το 2022. Οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής επιβεβαιώνονται στην πράξη με τη διάθεση 7,5 δις ευρώ για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς το ίδιο έτος.

 

Η αγανάκτηση να γίνει δύναμη αγώνα

Σήμερα η ανασφάλεια που βιώνει ο λαός και η νεολαία για την προστασία της υγείας και της ζωής του, η πορεία εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, υποδεικνύουν ότι χρειάζεται να αποβληθεί κάθε εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πολιτική. Η αγανάκτηση της νεολαίας, που «φουντώνει», πρέπει να μετατραπεί σε αγωνιστική στάση και συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση και πάλη, για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας, να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματα που έχουν διατυπώσει από την πρώτη στιγμή υγειονομικοί, σωματεία εργαζομένων και μαζικοί φορείς και παραμένουν ανεκπλήρωτα μέχρι σήμερα.