93 χρόνια από τη γέννηση του Τσε Γκεβάρα:Όνομα συνυφασμένο με την επανάσταση και την ανυπότακτη στάση ζωής

Δευ, Ιουν 14, 2021
Thumb_Istoria_Che

Σήμερα συμπληρώνονται 93 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου επαναστάτη-κομμουνιστή Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Το άκουσμα του ονόματός του είναι συνυφασμένο σε ολόκληρη τη γη με την επανάσταση, την ανυπότακτη στάσης ζωής, με την πάλη μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του για έναν δίκαιο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτοί είναι οι λόγοι, που έχουν κάνει τον Τσε να αποτελεί μέχρι σήμερα πηγή έμπνευσης για χιλιάδες επαναστάτες σε ολόκληρο τον κόσμο… Γιατί παραμένει αναγκαίος και ρεαλιστικός ο σκοπός για τον οποίο πάλεψε: ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός.

 

«Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, τότε είσαι σύντροφός μου…»

Ο Τσε δεν ένιωθε άνετα όταν δίπλα του υπήρχαν φτωχοί, αδικημένοι και εκμεταλλευόμενοι. Αναζήτησε την αλήθεια και επέλεξε τον αγώνα ενάντια στην ταξική αδικία. Κάθε άνθρωπο, που υπέφερε, που οργιζόταν, αντικρύζοντας την αδικία, που γεννά το σύστημα της εκμετάλλευσης, τον θεωρούσε κομμάτι του εαυτού του, ίδιο με εκείνον, σύντροφό του. Για τον Τσε κάθε άνθρωπος, που αντιδρούσε απέναντι στο άδικο ήταν αγωνιστής και τον ήθελε στο πλευρό του, για να τσακίσουν μαζί το εκμεταλλευτικό σύστημα και να χτίσουν έναν κόσμο δίκαιο, έναν κόσμο γι’ αυτούς που μοχθούν, παλεύουν και παράγουν. Γιατί δεν είναι μικρή υπόθεση ούτε απλό πράγμα ένας νέος άνθρωπος να συνειδητοποιεί την αδικία που μαίνεται γύρω του και να θέλει να την πολεμήσει. Ένας τέτοιος άνθρωπος έχει το πιο βασικό χαρακτηριστικό που ταιριάζει σε έναν επαναστάτη… Όμως, κανένας μόνος του δεν μπορεί να συγκρουστεί με το σύστημα της εκμετάλλευσης, και αυτό ήταν κάτι, που ο Τσε το γνώριζε καλά.

 

«Το να ανήκει κανείς στην Κομμουνιστική Νεολαία είναι η μεγαλύτερη τιμή…»

Ο Τσε δεν έγινε επαναστάτης ουρανοκατέβατα, όπως περίπου τον παρουσιάζουν σήμερα αρκετοί. Ο Τσε Γκεβάρα δεν μπορεί να ξεκοπεί από τις ιδέες που τον ανύψωσαν από Ερνέστο σε Τσε, από την επαναστατική του δράση που τον καταξίωσε στα μάτια των καταπιεσμένων σε κάθε μεριά της γης… Σε όλους αυτούς που “κακοποιούν” σήμερα τον Τσε έχει απαντήσει σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος:

«Η Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας πρέπει να ορίζεται με μία μόνη λέξη: Πρωτοπορία. Σεις, σύντροφοι, πρέπει να είστε η πρωτοπορία όλων των κινημάτων. Οι πρώτοι στις θυσίες που απαιτεί η επανάσταση, οποιαδήποτε κι αν είναι η φύση αυτών των θυσιών. Πρώτοι στη δουλειά και πρώτοι στη μελέτη. Χωρίς Οργάνωση οι ιδέες χάνουν την αποτελεσματικότητά τους… (…)

Ταυτόχρονα πρέπει όλοι κι ο καθένας σας να συνειδητοποιήσετε βαθιά, ότι το να είσαι νέος κομμουνιστής, το να ανήκεις στην Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, δεν είναι χάρη που σας κάνει κάποιος. Πολύ περισσότερο δεν είναι χάρη που κάνετε εσείς στο Κράτος και την επανάσταση. Το να ανήκει κανείς στην Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη τιμή για ένα νέο της καινούργιας κοινωνίας.

Πιστεύω ότι το πρώτο χαρακτηριστικό ενός νέου κομμουνιστή πρέπει να είναι η τιμή που νιώθει όντας νέος κομμουνιστής. Η τιμή που τον ωθεί να δείχνει σε όλο τον κόσμο την ιδιότητά του ως νέου κομμουνιστή, όχι να ζει στη παρανομία, ούτε να περιορίζει την ιδιότητά του αυτή σε φόρμουλες, αλλά να την εκδηλώνει κάθε στιγμή και να τη δείχνει με καμάρι. (…)

Το καθήκον του νέου κομμουνιστή είναι: να είναι ουσιαστικά ανθρώπινος, τόσο ανθρώπινος που να προσεγγίζει την καλύτερη ουσία του ανθρώπου κι αυτό να το κάνει με την εργασία, με τη μελέτη, με τη διατήρηση της σταθερής αλληλεγγύης με το λαό και τους λαούς όλου του κόσμου. Να αναπτύξει την ευαισθησία του σε σημείο που να νιώθει αγωνία όταν δολοφονείται ένας άνθρωπος κάπου στον κόσμο και να ενθουσιάζεται όταν ανυψώνεται κάπου μια καινούργια σημαία της λευτεριάς...».

 

«Κινδυνεύοντας να φανώ γελοίος, επιτρέψτε μου να πω ότι ο αληθινός επαναστάτης οδηγείται από ένα μεγάλο αίσθημα αγάπης. Είναι αδύνατο να σκεφτώ κάποιον πραγματικό επαναστάτη χωρίς αυτό το ιδανικό…»

Ο αληθινός επαναστάτης τρέφει βαθιά αγάπη για την τάξη του, για τους ανθρώπους του μόχθου, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που παράγουν όλο τον πλούτο, για τους ανθρώπους όλης της γης, που βιώνουν με πολλούς τρόπους τη σαπίλα του συστήματος των εκμεταλλευτών.

Ο αληθινός επαναστάτης αγωνίζεται για να συνειδητοποιηθεί απ’ τους ανθρώπους της τάξης του η ανάγκη να ανατρέψουμε το σημερινό σύστημα…

Παλεύει στο πλευρό κάθε ανθρώπου, που έχει συμφέρον απ’ την ανατροπή του καπιταλισμού ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία. Δεν ανέχεται να δηλητηριάζεται το μυαλό των νέων με την ιδεολογία του φασισμού. Δεν ανέχεται τον πόλεμο σε καμιά γωνιά της γης!

 

«Δεν είμαι απελευθερωτής. Δεν υπάρχουν τέτοιοι. Οι άνθρωποι μόνοι τους απελευθερώνουν τους εαυτούς τους…»

Ο Τσε αφιέρωσε τη ζωή του για να ζήσουν οι λαοί σε έναν καλύτερο κόσμο. Αφιέρωσε τη ζωή του για να πάρει ο λαός τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγει και την εξουσία στα χέρια του. Είχε τεράστια εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού. Είχε εμπιστοσύνη γιατί γνώριζε πολύ καλά, πως αν η εργατική τάξη συνειδητοποιήσει το ρόλο της και τη δύναμή της, μπορεί να τα βάλει με τον πιο ισχυρό αντίπαλο και να φέρει τα πάνω-κάτω! Η ιστορία, άλλωστε, το έχει αποδείξει…

Αντί επιλόγου…

Ο Φιντέλ Κάστρο στον επικήδειο στη μνήμη του, που εκφώνησε σε δημόσια συγκέντρωση στην Πλατεία της Επαναστάσης, στις 18 Οκτώβρη 1967, περιγράφει γλαφυρά: «Ο Τσε σαν επαναστάτης συγκέντρωνε εκείνες τις αρετές που μπορούν να οριστούν σαν η πιο τέλεια έκφραση των αρετών του επαναστάτη: άνθρωπος τέλειας ακεραιότητας, υπέρτατης τιμιότητας, απόλυτης ειλικρίνειας, άνθρωπος στωικού και σπαρτιατικού τρόπου ζωής, ένας άνθρωπος με μια συμπεριφορά στην οποία δεν μπορούσες να βρεις ούτε ένα ψεγάδι. Για τις αρετές του αποτέλεσε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ένα πραγματικό πρότυπο επαναστάτη».

Πράγματι, ο Τσε αποτελεί ακόμη πρότυπο επαναστάτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Τσε ανέπτυξε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή διαπαιδαγωγήθηκε σαν κομμουνιστής, γιατί ατσαλώθηκε μέσα στην οργανωμένη πάλη και τον οργανωμένο αγώνα…