Όλοι στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»! Για μια ακόμα πιο μαχητική και αγωνιστική χρονιά

Σάβ, Σεπ 3, 2022
Thumb_arthro_grammhs_3__1101

Ο πήχης μπροστά στις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα ανεβαίνει, για όλες τις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Μετράμε αντίστροφα για την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου πολιτικού και πολιτιστικού νεολαιίστικου θεσμού στη χώρα. Το σύνθημά του, «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ, “για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό”, σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα», αποτελεί οδηγό για τη στάση ενός νέου σήμερα. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ με ανυπομονησία και αίσθημα ευθύνης θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε οι φετινές εκδηλώσεις να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της περιόδου.

Επιδιώκουμε το μήνυμα του Φεστιβάλ να φτάσει παντού. Να συζητήσουμε με χιλιάδες νέους, να φτάσει η πολιτική πρόταση του Κόμματος, ότι υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός της σύγκρουσης και της ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης σε όλες τις παρέες, στα σχολεία και στις σχολές, στους χώρους δουλειάς. Ακόμη και σε όσους δεν συμφωνούν σε όλα με τις θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Συζητάμε με όλους όσους έχουμε κοινό συμφέρον, θέλουμε να πείσουμε περισσότερους να παλέψουν μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

 

Η δική μας απάντηση στους «δύσκολους χειμώνες» που μας ετοιμάζουν

Απέναντι στην υποκριτική παραδοχή των αστικών επιτελείων ότι ακολουθούν δύσκολες μέρες, προβάλλουμε μαχητικά και αγωνιστικά την προοπτική του σοσιαλισμού. Στραπατσάρουμε τη λογική τους, ότι τάχα η νεολαία θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις, τον «μαύρο χειμώνα» που όλοι ομολογούν ότι θα έρθει για εμάς, αναμένοντας μια κυβερνητική εναλλαγή.

Στα Φεστιβάλ θέλουμε να δώσουμε έμπρακτη απάντηση ότι η νέα γενιά επιλέγει να ζήσει, να παλέψει, ότι η οργή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, η αγανάκτηση για το σύστημα μπορεί να γίνει υλική δύναμη στον αγώνα, στη συμπόρευση με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ.

Αυτή η στάση εκ των πραγμάτων τη θέτει στη θέση του πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Τα νέα δεδομένα σήμερα, εμπεριέχουν μια δυναμική που, στο βαθμό που πάρει προβάδισμα η πάλη της νέας γενιάς για τις σύγχρονες ανάγκες, η νεολαία μπορεί να γράψει νέα σελίδα. Τα όνειρα δε γίνεται να σταματήσουν, ούτε ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή.

Αντλούμε δύναμη από την πρόσφατη πείρα των κινητοποιήσεων, των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων που επιβεβαιώνουν ότι η συμβολή της ΚΝΕ είναι καθοριστική για να συνεχίσει να πορεύεται με το κεφάλι ψηλά ο κάθε νέος.

Δρούμε πρωτοπόρα για το πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη ο φοιτητής που διάλεξε τη σχολή του για να σπουδάσει ολοκληρωμένα στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και να είναι το πτυχίο του βασική προϋπόθεση για δουλειά. Τη φετινή χρονιά θα φανεί στην πράξη τι σημαίνει η ανάδειξη της Πανσπουδαστικής σε 1η δύναμη στους φοιτητικούς συλλόγους. Με πλατιά ενημέρωση για τις εξελίξεις, με δημιουργία δομών οργάνωσης της πάλης, αθλητισμού, πολιτισμού, με ενθάρρυνση της συζήτησης, της συμμετοχής στη συνέλευση. Για τη διαμόρφωση διεκδικήσεων για ζητήματα της επιστήμης, της επαγγελματικής προοπτικής. Για να υποδεχθεί ο κάθε σύλλογος τα νέα του μέλη, ως πραγματικά ελπιδοφόρο τμήμα του συλλόγου για το δυνάμωμα της πάλης. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι πρωτοπόροι συνδικαλιστές θα δώσουν το παράδειγμα με ανιδιοτέλεια και μαχητικότητα. Θα οργανώσουν ξεναγήσεις στα ιδρύματα, ενημέρωση για τα δικαιώματα των συμφοιτητών τους.

Δρούμε πρωτοπόρα για να πληθύνουν οι αγωνιστές στα μαθητικά συμβούλια, που θα αποτελέσουν την ελπίδα για τις διεκδικήσεις του μαθητικού κινήματος. Το άγχος για το πώς θα τα βγάλει πέρα ένας μαθητής τη φετινή χρονιά, να γίνει διεκδίκηση για την εξασφάλιση πραγματικής γνώσης, για να μην παρατήσει κανένας τα όνειρά του για σπουδές, επειδή δεν έχει η οικογένειά του να πληρώσει φροντιστήριο.

Να μείνουν στο περιθώριο φωνές ρατσισμού, μίσους, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη ναρκωκουλτούρα. Η σκληρή και συχνά βαρετή καθημερινότητα να πάρει έμπρακτη απάντηση από τη δράση των μαθητικών συμβουλίων, των συντονιστικών επιτροπών.

Στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν για τη λειτουργία και δράση των συλλόγων, να δημιουργηθούν μορφές οργάνωσης εκεί που δεν υπάρχουν, για τα δικαιώματα στις σπουδές και στην πρακτική άσκηση. Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης με το κλείσιμο τμημάτων, την απαξίωση εργαστηρίων, την υποβάθμιση του πτυχίου. Για να συζητιέται η πείρα από τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων, για να δυναμώσει η κοινή δράση με σωματεία, συλλόγους γυναικών. Πρώτο αγωνιστικό ραντεβού για όλους θα είναι το Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» σε κάθε πόλη.

Ο καθένας μας να δώσει τον καλύτερό του εαυτό

Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, με επιστολή του προς τις ΟΒ, απευθύνεται σε όλα τα μέλη της Οργάνωσης, για να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ. Ήδη οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών μας γεμίζουν αισιοδοξία καθώς η Οργάνωσή μας «μεγαλώνει». Μπροστά σε αυτό το γεγονός στεκόμαστε με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, τόσο για να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης των οργανωμένων μας δυνάμεων, όσο και η προσπάθεια για να δυναμώσουν οι αγώνες της νεολαίας, να συναντηθούν περισσότεροι νέοι με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Η ΚΝΕ σήμερα έχει εφόδια να ανταποκριθεί στα σύνθετα καθήκοντα της περιόδου. Γιατί δίνει ρεαλιστική απάντηση σε όλα τα ζητήματα που προβληματίζουν τους νέους. Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η πάλη για την κοινωνία που δε θα γεννά πολέμους και κρίσεις, είναι η πάλη για το σοσιαλισμό. Τα όνειρα για ζωή με δικαιώματα μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά μέσα από την οργανωμένη ζωή και δράση, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Το κατά πόσο θα δυναμώσει αυτή η προσπάθεια εξαρτάται από τη μαχητικότητα και τη στήριξη που θα λάβει το κάθε μέλος της ΚΝΕ. Εξαρτάται από το αν θα βοηθήσουμε ώστε ξεπεραστούν δισταγμοί από νέους πρωτοπόρους, ώστε και να κάνουν το βήμα και να δυναμώσουν την ΚΝΕ. Έχουμε συναίσθηση, ότι γενικά, ο συσχετισμός δύναμης δεν είναι υπέρ μας. Όμως, ένας πυρήνας αγωνιστών σε κάθε χώρο, μπορεί να κάνει τη διαφορά, είναι στο χέρι της να τον αλλάξει, εάν δυναμώνει, ισχυροποιείται, συναντιέται με τις θέσεις και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Ιφιγένεια Αθανασούλα,

μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ