Οι συζητήσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στην Αθήνα

Δευ, Σεπ 20, 2021
45-festival-kne-odhghth-11

Το ανατρεπτικό κάλεσμα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για τη σύγχρονη πάλη της νεολαίας για όλα όσα δικαιούται, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό, αντανακλάται και μέσα από τις πολλές οργανωμένες συζητήσεις που θα γίνουν στο κεντρικό τριήμερο των εκδηλώσεων της Αθήνας, στο Πάρκο Τρίτση.

Την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη

  • Στις 19.30, στη Διεθνούπολη θα γίνει συζήτηση με τίτλο: «Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά, μια συζήτηση που πρέπει να γίνει!».

Εισαγωγική ομιλία θα γίνει από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από: Τον Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., βουλευτή του ΚΚΕ, την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, τη Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια. 

Πρόκειται για μια πολιτική παρέμβαση στις σοβαρές διεθνείς εξελίξεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως η πρόσφατη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η αναρρίχηση στη διακυβέρνηση της χώρας των Ταλιμπάν.

  • Στις 20.00, στο Φοιτητικό Στέκι θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Δύο χρόνια πανδημίας: Χάθηκε η εμπιστοσύνη στην επιστήμη;».

Θα μιλήσουν: Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, και Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ και ειδικευόμενος γιατρός στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Παρέμβαση θα κάνει στέλεχος της Οργάνωσης Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία).

Η συγκυρία της πανδημίας, η συζήτηση που γίνεται γύρω από τον εμβολιασμό και η αναπροσαρμογή των διαφόρων πρωτοκόλλων, στον τουρισμό, στα σχολεία κ.ο.κ., εγείρουν προβληματισμούς και ερωτήματα. Είναι τελικά όμως που χάνεται η εμπιστοσύνη στην επιστήμη ή στους επιστήμονες εκείνους που υποτάσσουν τις γνώσεις τους σε ανορθολογικές κυβερνητικές αποφάσεις διαχείρισης της πανδημίας; Γιατί, σε τελική ανάλυση, επιστήμη σημαίνει ορθολογική σκέψη και η εμπιστοσύνη προς αυτήν στηρίζεται στο ότι μπορούμε να γνωρίσουμε τους νόμους κίνησης της φύσης και της κοινωνίας, στο ότι υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, που στηρίζεται σε πλέρια ιστορικά και επιστημονικά παραδείγματα. Αυτό όμως τελικά που πρέπει να αμφισβητήσουμε είναι το κεφάλαιο, που έχει τα κλειδιά της οικονομίας άρα και της επιστημονικής γνώσης και θέτει εμπόδια στην ανάπτυξή της.

  • Στις 20.00, στο Στέκι Νέων Εργαζομένων θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Με την οργάνωσή μας μπλοκάρουμε τον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς». 

Θα μιλήσουν: Γεωργία Γεωργιάδου, μέλος ΔΣ Σωματείου Μετάλλου Αττικής, Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος ΕΝΕΔΕΠ (COSCO), Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Συντονίζει ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Μπολάκης.

Η πείρα που αποκτήθηκε φέτος μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς από χιλιάδες νέους εργαζόμενους, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, από τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, το θάρρος και η τόλμη που έδειξαν απέναντι στα κυβερνητικά νομοσχέδια, στην κρατική καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία, δίνουν τον τόνο και τη νέα αφετηρία για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας τη νέα χρονιά. Οι συνέπειες της αύξησης και της ελαστικοποίησης του εργάσιμου χρόνου στην ένταση της εκμετάλλευσης, αλλά και οι αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να μειωθεί το ωράριο και να υπάρχει σταθερή - μόνιμη εργασία, φωτίζουν την αναγκαιότητα της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Και αυτά τα στοιχεία θα αναδειχθούν από τη συζήτηση, την έκθεση, τις εκδόσεις που θα πλαισιώνουν το Στέκι των Νέων Εργαζομένων.

  • Στις 19.30, στον χώρο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής», η Σεμίνα Διγενή θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο «Αποδελτίωση», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Το βιβλίο ανασκαλεύει και ξυπνά μνήμες, δίνει ευκαιρία για σύγχρονους προβληματισμούς, ανοίγει τη συζήτηση για πρωτοποριακές ιδέες, ιδανικά, αξίες και σχέδια για ένα ευτυχισμένο αύριο. Περιέχει πολλά κείμενα, άρθρα, δημοσιογραφικές έρευνες και συνεντεύξεις σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Τάνια Τσανακλίδου, Κωστής Βαρώτσος, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Λεξ, Ράνια Οικονομίδου, Γιώργος Σκούρτης, Λυδία Φωτοπούλου, Ελένη Ράντου, Δήμητρα Γαλάνη, Νίκος Πορτοκάλογλου, Πάνος Κοκκινόπουλος, Πότα Κακκαβά, Αλέιδα και Καμίλο Γκεβάρα, Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέκα Παπαρήγα και άλλοι.

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη

  • Στις 20.00, στη Λαϊκή Σκηνή, θα γίνει η κεντρική συζήτηση του Φεστιβάλ με θέμα: «150 χρόνια από την πρώτη έφοδο στον ουρανό... Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας». 

Θα μιλήσουν: Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Από τους Βερσαλλιέρους την εποχή της Κομμούνας μέχρι το επιτελικό αστικό κράτος σήμερα, ο αντίπαλος της κοινωνικής απελευθέρωσης έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο: Δικτατορία του κεφαλαίου. Η συζήτηση έχει στόχο να φωτίσει τόσο τα ιστορικά διδάγματα όσο και τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, στην αναμέτρηση με αυτόν τον σκληρό αντίπαλο που διαθέτει σύγχρονα μέσα για την καταστολή και την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Να φωτίσει τον δρόμο της ανατροπής σε κάθε νέο και νέα που ασφυκτιά στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, που προβληματίζεται για το πώς θα ζήσει καλύτερα με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες που υπάρχουν.

  • Στις 19.30, στη Διεθνούπολη, θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «Η Κούβα δεν είναι μόνη της!».

Θα μιλήσουν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Ζέλμις Μαρία Κορτίνα Ντομίνγκες, και ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Με αφορμή το ξετύλιγμα ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού σχεδίου ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, τον περασμένο Ιούλη, θα εκφραστεί η αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό, που άλλωστε θα διαπνέει το Φεστιβάλ, καθώς κατά τη διάρκεια όλου του τριήμερου θα λειτουργήσει και στέκι για την έκφραση αλληλεγγύης στην Κούβα.

  • Στις 20.30, στο Μαθητικό Στέκι, θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο, με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε!».

Η συζήτηση θα είναι διαδραστική με αξιοποίηση βίντεο και με τη συμμετοχή μαθητών του κοινού. Μελετώντας την εξέλιξη των κοινωνιών, τον κόσμο γύρω μας που αλλάζει, βλέπουμε την αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές και στις δυνατότητες της εποχής, ότι ο χαρακτήρας του εκμεταλλευτικού συστήματος εμποδίζει να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες. Μέσα από αυτό το πλαίσιο βλέπουμε και τον ρόλο του αστικού σχολείου σήμερα, το γιατί υποβαθμίζεται η ποιότητα της μόρφωσης κ.λπ. Η ΚΝΕ με τον πρωτοπόρο ρόλο της σε όλους τους χώρους στοχεύει να δυναμώσει η πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, για να γίνουν πράξη όσα είναι σήμερα δυνατά αλλά δεν τα ζούμε. Ετσι και στο σχολείο δίνει τη μάχη για να δυναμώσει το μαθητικό κίνημα, αντιπαλεύει τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν στη δράση των μαθητικών συμβουλίων, προτάσσει τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, για τα δικαιώματα των μαθητών στη μόρφωση, για μια αταλάντευτη στάση ζωής.

  • Στις 20.00, στο Στέκι Πολιτισμού, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «"Η τέχνη τον καιρό των κερασιών"... Η καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Η εκδήλωση θα συνοδευτεί με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας.

Ένα τέτοιο κοσμοϊστορικό γεγονός, που κλόνισε τα θεμέλια της άρχουσας τάξης και εφοδίασε την εργατική τάξη με πολύτιμα συμπεράσματα για τη νικηφόρα έκβαση της επανάστασης, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους διανοούμενους, ανθρώπους του πνεύματος και πρωτοπόρες φυσιογνωμίες των Γραμμάτων. Πλήθος μουσικών και καλλιτεχνών από τις πρώτες μέρες βγήκαν στους δρόμους και τα οδοφράγματα τραγουδώντας τη νίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομμούνα, μέσα στη σύντομη διάρκεια ζωής της, εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για την Τέχνη, την οποία επισφράγισε και με ειδικά άρθρα στα Διατάγματά της.

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη

  • Στις 19.00, στον χώρο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής», θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση «Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου». Θα μιλήσουν: Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Στέλλα Παπαοικονόμου, μέλος του Τμήματος.

Στη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» φωτίζεται ο πραγματικός χαρακτήρας και ρόλος του αστικού Συντάγματος και γενικά του αστικού Δικαίου, μέσα και από τις συνεχείς προσαρμογές του στις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως φάνηκε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και στη συνέχεια, με τη συζήτηση την περίοδο της νέας διεθνούς κρίσης και της πανδημίας.

Η συγκεκριμένη έκδοση «εγκαινιάζει» μία νέα σειρά της «Σύγχρονης Εποχής» για το Αστικό και το Σοσιαλιστικό Δίκαιο, η οποία φιλοδοξεί να θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα του Δικαίου και του κράτους της εργατικής εξουσίας, συμβάλλοντας στη διερεύνηση της αλληλεπίδρασης των αλλαγών στο εποικοδόμημα και την οικονομία κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα.