47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»:“Οι γειτονιές του κόσμου” του Γιάννη Ρίτσου “ανεβαίνουν” στη Θεσσαλονίκη

Πέμ, Ιουλ 15, 2021
Thumb_Politismos_Geitonies_Kosmou

Το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» φέρνει στη Θεσσαλονίκη την επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Νάντιας Δαλκυριάδου. Η παράσταση θα “ανέβει” τη Δευτέρα 26/7, στις 21:00, στο ανοιχτό θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».

Η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» γράφτηκε από το 1949 ως το 1951 κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Εκδόθηκε το 1957, είναι αφιερωμένη στον Μάρκο Αυγέρη και περιλαμβάνεται στον Τόμο Ε’ των απάντων του Γ. Ρίτσου, "Τα Επικαιρικά".

Ακολουθεί το τρέιλερ της παράστασης:

 

New media content

 

Στις "γειτονιές του κόσμου" ο Γιάννης Ρίτσος ανασυνθέτει μια ολόκληρη δεκαετία (1941-1951) που “σφραγίστηκε” και στη χώρα μας από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του καπιταλισμού, αλλά και τους ηρωικούς αγώνες των λαού, με μπροστάρη το ΚΚΕ. Η κατοχή, η αντίσταση, η απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος είναι τα θέματα για αυτό το «τραγούδι», όπως το χαρακτηρίζει ο ποιητής.

 

Στον πρόλογο του ποιήματος ο Γιάννης Ρίτσος σημειώνει:

“Η ποίηση πρέπει να ‘ναι

ένας οδηγός μάχης κι ευτυχίας

ένα όπλο στα χέρια του λαϊκού αγωνιστή

μια σημαία στα χέρια της ελευθερίας”

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ξένια Αλεξίου, Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης

 

Η ώρα προσέλευσης είναι 20:00. Η είσοδος στο θέατρο θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται στο βιβλιοπωλείο “Σύγχρονη Εποχή”, στην οδό Πλάτωνος 7 και από τις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6947270144 και στο e-mail: stekiknethess@gmail.com.