Φοιτητικές εκλογές 2022 :Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουμε φωνή!

Δευ, Μαρ 21, 2022
Thumb_Foitites_ExounFoni

Φέτος θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων μετά από τρία χρόνια. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με χιλιάδες ακόμα φοιτητές, που δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση στις σπουδές, συμμετέχουμε στις εκλογές και θέτουμε υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας σε κάθε σύλλογο.

 Οι περισσότεροι πληρώνουμε για να σπουδάσουμε και βλέπουμε πως παρά τις θυσίες των οικογενειών μας, παρά το ότι πολλοί δουλεύουμε ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να «βγάλουμε» το μήνα! Ειδικά οι επαρχιώτες φοιτητές πληρώνουν ένα μηνιάτικο στο νοίκι και αν είναι τυχεροί μένουν σε μια από τις ελάχιστες και εγκαταλελειμμένες εστίες. Την ίδια ώρα που η υποχρηματοδότηση των φοιτητικών αναγκών χτυπάει κόκκινο και τα ιδρύματα απειλούνται με περικοπή του 20% της χρηματοδότησης βάσει «αξιολόγησης» με τα κριτήρια του Υπουργείου και της αγοράς, «λεφτά υπάρχουν» για την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, όπου κατευθύνονται 604 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης!

Όλοι και όλες περνάμε τα καλύτερά μας χρόνια μέσα στο άγχος, την ανασφάλεια! Μαζί αντιμετωπίσαμε την περίοδο της καραντίνας, απαιτήσαμε να γίνουμε «φοιτητές ξανά» όταν η κυβέρνηση αποφάσιζε να κρατήσει κλειστές τις σχολές γιατί θεωρούσε και θεωρεί τα μέτρα προστασίας της υγείας μας «περιττό κόστος». Ειδικά οι πρωτοετείς φοιτητές πέρασαν διπλή δοκιμασία αφού κατάφεραν να εισαχθούν στο τμήμα τους μέσα από τις «συμπληγάδες» του webex, του εξεταστικού μαραθώνιου και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής! Μαζί αντιμετωπίζουμε και αυτή τη χρονιά τα μεγάλα εκπαιδευτικά κενά της πανδημίας, σε εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις, κλινικές...

Παίρνουμε ένα πτυχίο που δεν μας εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη γνώση της επιστήμης μας!

Η προσπάθειά μας σκοντάφτει σε υποβαθμισμένες υποδομές, ελλείψεις καθηγητών, λίστες αναμονής για εργαστήρια, μαθήματα σε ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα, παρωχημένα συγγράμματα. Εκατοντάδες φοιτητές έμειναν στον αέρα με τις «πανεπιστημιοποιήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι τόσοι τώρα αγωνιούν για το μέλλον των σπουδών τους, ακούγοντας για τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τμημάτων που ετοιμάζει η ΝΔ.

Σκεφτόμαστε το μέλλον μας μετά τη σχολή πώς θα κάνουμε τις «σωστές επιλογές», αν θα διαλέξουμε την κατεύθυνση που μας ενδιαφέρει ή αυτή που έχει μεγαλύτερη «πέραση» στην αγορά, αναρωτιόμαστε: «θα έχει άραγε την ίδια ζήτηση όταν αποφοιτήσουμε;» Ήδη υπολογίζουμε το κόστος του μεταπτυχιακού, των σεμιναρίων, αφού το πτυχίο θεωρείται ένα ακόμα «προσόν», ανάμεσα στα πολλά που χρειάζεται να συγκεντρώσει ένας νέος, για να μπορεί να ελπίζει σε μια θέση εργασίας, στην αγορά-ζούγκλα που όλες οι κυβερνήσεις ενίσχυσαν. Τα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα σε πολλά τμήματα που πανεπιστημιοποιήθηκαν», το «προσοντολόγιο» για το διορισμό των εκπαιδευτικών, η υποβάθμιση των πτυχίων ΤΕΦΑΑ, η διαβαθμισμένη πρόσβαση στο επάγγελμα των μηχανικών, η συζήτηση για foundation year και εξετάσεις πριν την έναρξη ειδικότητας των γιατρών είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Οι φοιτητές των καθηγητικών σχολών έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη νέα απόπειρα της κυβέρνησης να αποσπάσει την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία μας, όπως προσπάθησε και η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 χωρίς επιτυχία! Και βέβαια, όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να διανθίσουν την αγορά πιστοποιήσεων, μεταπτυχιακών, τίτλων σπουδών, με παχυλά δίδακτρα, να εξισώσουν τα πτυχία μας με αυτά των κολεγίων!

Θέλουμε τα πανεπιστήμια μας να είναι χώροι ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας και συζήτησης και όχι καταστολής και αυταρχισμού! Με τους αγώνες μας πέρσι καθυστερήσαμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας και φέτος συνεχίζουμε για να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε αντίστοιχη απόπειρα! Από τις σχολές δε λείπει η αστυνομία αλλά καθηγητές, υποδομές, φοιτητική μέριμνα! Άλλωστε η πραγματική ανομία, που φυτρώνει στο έδαφος της επιχειρηματικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων με την διαπλοκή, τον ανταγωνισμό για τη διαχείριση κονδυλίων, τα κυκλώματα εκβιασμών και τις παρατάξεις του ρουσφετιού (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ), όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται με την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά αντίθετα ακριβώς αυτό το πανεπιστήμιο «επιχείρηση» έρχεται να «προστατέψει» από τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι υπάρχουν για να τα βγάλουμε πέρα όλοι μαζί!

Ο Φοιτητικός Σύλλογος είναι η ένωση όλων των φοιτητών μιας σχολής ή ενός τμήματος για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Είναι στο χέρι μας, με τη συμμετοχή και την ψήφο μας στην Πανσπουδαστική να μαζικοποιήσουμε και να ζωντανέψουμε τους Συλλόγους μας για να ακούγεται η φωνή μας, να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Για να ερχόμαστε σε επαφή με τα σωματεία του κλάδου μας και να μαθαίνουμε για το εργασιακό μας μέλλον. Για να διοργανώνουμε τις δικές μας επιστημονικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, αθλητικές δραστηριότητες.

Για να γίνουν αυτά χρειαζόμαστε στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων πραγματικούς εκπροσώπους των φοιτητών και όχι χειροκροτητές των κυβερνήσεων! Οι φοιτητές έχουμε πείρα! Τα δύο χρόνια κλειστών σχολών, οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν για να ανοίξουν οι σχολές, να ακυρωθεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Σήμερα πρωτοστατούν σε κάθε διεκδίκηση των φοιτητών για σχολές ανοιχτές και ασφαλείς, σπουδές δωρεάν και αναβαθμισμένες, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

Η εκλογή περισσότερων αγωνιστών στα Διοικητικά Συμβούλια μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, να δώσει νέα πνοή στη λειτουργία και δράση των Φοιτητικών Συλλόγων! Και αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε φοιτητή που ενδιαφέρεται για τις σπουδές και τη σχολή του, θέλει να είναι ενημερωμένος και ενεργός για ό, τι συμβαίνει!

 Μέσα από τους Συλλόγους μας, οι φοιτητές που μοιραζόμαστε κοινά όνειρα και φιλοδοξίες, μπορούμε να μοιραστούμε και τον αγώνα για να τα καταφέρουμε! Αυτό τον αγώνα φοβούνται όσοι μας θέλουν χωρίς δικαιώματα. Γι’ αυτό εντείνουν την καταστολή, συκοφαντούν τους αγώνες, περιορίζουν το δικαίωμά μας στη συνέλευση και τη διαμαρτυρία, ελπίζουν να βάλουν εμπόδια ακόμα και στη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών!

Οι φοιτητές μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Με ένα φοιτητικό κίνημα που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες των φοιτητών για:

‣ Πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας.

‣ Κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας στο ύψος των αναγκών μας.

‣ Δωρεάν σπουδές, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις. Με αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας, μετακίνησης, σίτισης, στέγασης, συγγραμμάτων, εκπαιδευτικής στήριξης. Μέτρα διευκόλυνσης των φοιτητών ΑμεΑ, των εργαζόμενων φοιτητών, των μετεγγραφέντων. Κατάργηση των διδάκτρων σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία.

‣ Ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση μέσα στο πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματός μας. Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσα στο πτυχίο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Τμήματα, τα πτυχία, τους αποφοίτους. Όχι

στην εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με των πανεπιστημίων.

‣ Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, με αυξήσεις στους μισθούς!

‣ Ισοτιμία και καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, των ΑμεΑ, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

‣ Πανεπιστήμια φιλικά στο περιβάλλον, ανοιχτά στις κοινωνικές ανάγκες, κλειστά στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, στους φασίστες, στους ρατσιστές.

Αυτό επιδιώκουν οι δεκάδες σύλλογοι που συμμετέχουν στη μοναδική πανελλαδική συσπείρωση Φοιτητικών Συλλόγων, στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που ξεχωρίζουν για τις προσπάθειές τους να δράσουν και να λειτουργήσουν κόντρα στην απραξία και τη διάλυση.

Στέλνουμε μήνυμα: Τώρα μιλάμε εμείς!

Διαχρονικά, η προσπάθεια των φοιτητών για μόρφωση συναντά τα εμπόδια της πολιτικής των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής! Όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν το ίδιο «λυσάρι»: τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων για ένα Πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους με τους φοιτητές-πελάτες και τη γνώση- εμπόρευμα. Αυτή η πολιτική βάζει τη σφραγίδα της στη ζωή και το μέλλον των φοιτητών, γι’ αυτό κανένας φοιτητής δεν πρέπει να τους χαριστεί, να μείνει αμέτοχος!

  • Η αποχή από τις φοιτητικές εκλογές είναι λευκή επιταγή, θα μεταφραστεί από την κυβέρνηση σαν έγκριση ή έστω ανοχή της πολιτικής της. Δεν έχει φωνή για να υπερασπιστεί τις σπουδές μας από την αντιλαϊκή επίθεση! Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, να της κόψει τη φόρα!
  • Αποδυναμώνουμε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Δεν είναι εκπρόσωποι των φοιτητών αλλά των κυβερνήσεων. Μαζί έχουν δια- λύσει τους συλλόγους για να μην μπορούν οι φοιτητές να αντιδράσουν. Συναγωνίζονται στη διαπλοκή και τη νοθεία. Η ΔΑΠ πρωτοστατεί και η ΠΑΣΠ στηρίζει τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, τα δίδακτρα, την εξίσωση των πτυχίων με αυτά των κολεγίων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Η ΔΑΠ κέρδισε επάξια των τίτλο της παράταξης των «κλειστών σχολών» και των διαγραφών!
  • Αφήνουμε στην ανυπαρξία του το Bloco που έχει αναλάβει να ξεπλύνει τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Παιδεία.
  • Δεν σκορπάμε την ψήφο μας σε διάφορες αυτοαποκαλούμενες «ανεξάρτητες» παρατάξεις που είναι 100% εξαρτημένες από την κυβέρνηση, τις διοικήσεις, μερίδα καθηγητών, αλλά ντρέπονται να το παραδεχτούν ή συνειδητά το κρύβουν για να εξαπατήσουν.
  • Η ψήφος στις σκόρπιες ομάδες των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ είναι «άσφαιρη»! Η κυβέρνηση δεν τους υπολογίζει, δεν μπορούν να τα βάλουν με την κυρίαρχη πολιτική! Εγκλωβίζουν την νεανική δυσαρέσκεια στο αδιέξοδο δρόμο της κυβερνητικής εναλλαγής, που ποτέ δεν οδήγησε σε αλλαγή πολιτικής αλλά σε αναμονή της «λύσης από τα πάνω», με μια ψήφο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Είναι πρώτοι στον τυχοδιωκτισμό και στην –επί της ουσίας- διάλυση των συλλόγων

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Με την ενίσχυση του συλλογικού αγώνα για να σπουδάσουμε και να ζήσουμε με δικαιώματα! Με την συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ! Με την εκλογή περισσότερων αγωνιστών στo Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας.

Χρύσα Λεμπέση-Πάκου,

φοιτήτρια Φιλοσοφικής Αθήνας, στέλεχος της ΚΝΕ