Ολυμπιακοί Αγώνες:Ο μεγαλύτερος αγώνας δίνεται όταν πέσει η αυλαία

Κυρ, Ιουλ 25, 2021
Thumb_Athlitismos_OlympiakoiAgones

Η αυλαία άνοιξε, οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο είναι γεγονός. Τα στοιχεία μιλάνε για τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς Αγώνες με το κόστος ανεπίσημα να φτάνει μέχρι και τα 25δισ. Οι τίτλοι στα ΜΜΕ βαρύγδουποι, οι κινήσεις συμβολισμού από τους διοργανωτές μεγάλες, η ανάγκη να πουληθεί το προϊόν ξεπερνάει κάθε εμπόδιο ακόμα και αυτό της πανδημίας. Η εκτιμήσεις δείχνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή ελάχιστα μέτρα έχουν παρθεί. Το ποσοστό των έστω και με μία δόση εμβολιασμένων κατοίκων είναι στο 1/3, ενώ μόλις την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε η απουσία θεατών. Για να είμαστε και στο... πνεύμα της εποχής έχουμε να κάνουμε με τους πιο “πράσινους Ολυμπιακούς Αγώνες”, το ολυμπιακό χωριό χτίστηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα μετάλλια από ανακυκλωμένα κινητά τηλέφωνα.

Τι δεν μας λένε;

  • Ότι αγώνες θα διεξαχθούν ακόμα και στην περιοχή της Φουκοσίμα για την οποία περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για μεγάλη επικινδυνότητα από την έκθεση στην ακτινοβολία. Ένα μεγάλο πρόβλημα παραμένει και το νερό που έχει μολυνθεί από την ακτινοβολία και τα πυρηνικά απόβλητα που βρίσκονται στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να αποβάλει το ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα στη θάλασσα.
  • Ότι σε αυτούς του Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει κόσμος που αντιδρά, που ξέρει ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Τα πανό και τα συνθήματα των διαδηλωτών την ημέρα της τελετής έναρξης τα λένε όλα: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες σκοτώνουν τους φτωχούς». Η δική μας πείρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 τα λέει επίσης όλα...
  • Ότι σε αυτή τη φιέστα υπάρχει κόσμος που προσπαθεί, με όποιον τρόπο το καταλαβαίνει, να αντισταθεί στο άδικο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμβολική κίνηση του Αλγερινού τζουντόκα να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον λαό της Παλαιστίνης που αγωνίζεται.

Τι γίνεται όταν σβήνουν τα φώτα;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν κι άλλη μια πλευρά. Είναι ο αγώνας που κάνουν όλο το χρόνο αθλητές, προπονητές και σωματεία για να μπορούν να βρίσκονται σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Ένας αγώνας με πείσμα, που δίνεται όταν τα φώτα σβήνουν. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές είναι τεράστιες. Πολλά παραδείγματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για τις συνθήκες προπόνησης, τους μισθούς αθλητών και προπονητών, την υποχρηματοδότηση των ομοσπονδιών, τις ελλείψεις υποδομών. Χαρακτηριστικά μόνο είναι τα λόγια του προπονητή του παγκόσμιου πρωταθλητή και χρυσού ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια, Δημήτρη Ράφτη, για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Μεταξύ άλλων αναφέρει για τα περιττώματα ποντικιών στο σκάμμα, τα κομμένα οδοιπορικά, για τα όργανα που δεν ελέγχονται από κανέναν! Στο ίδιο πνεύμα και ο Γιώργος Πομάσκι, προπονητής πολλών πρωταθλητών του στίβου, αναφέρεται στα 300€ και 400€ που παίρνουν ως μισθό οι προπονητές, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΕΓΑΣ και την απουσία χώρων προετοιμασίας. Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του, τον Αύγουστο του 2020, για τον πρωταθλητή Μίλτο Τεντόγλου που βρίσκεται και αυτός στο Τόκιο. Τα παραδείγματα είναι πολλά σε όλα τα αθλήματα.

Η μεγαλύτερη μάχη, λοιπόν, δίνεται μόλις σβήσουν τα φώτα και πέσει η αυλαία. Είναι η μάχη που δίνουν οι αθλητές και τα αθλητικά σωματεία για να υπερνικούν τα εμπόδια και να καταφέρνουν να βρίσκονται σε ένα τόσο υψηλό αθλητικό επίπεδο. Η μάχη αυτή δεν προβάλλεται. Οι ευθύνες, διαχρονικά, των κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Με την υποχρηματοδότηση των ομοσπονδιών έχουν φέρει τα αθλήματα σε τραγική κατάσταση. Το ενδιαφέρον για τα προβλήματα περιστρέφεται γύρω από τις μεγάλες αθλητικές οργανώσεις και εξαντλείται μετά από αυτές. Κανείς δεν κάνει λόγο για την ουσιαστική αντιμετώπισή τους και όλοι καλούν μία …κάποια πολιτεία να πάρει θέση. Την ίδια στιγμή που τέτοια προβλήματα σε καιρούς Ολυμπιακών Αγώνων αναδεικνύονται με μία ευκολία από μέσα ενημέρωσης και αστικά κόμματα, την ίδια στιγμή αποκρύπτονται οι προσπάθειες των αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών, διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων, χρηματοδότησης, βελτίωσης των υποδομών και εγκαταστάσεων. Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από τις κινητοποιήσεις των σωματείων για ουσιαστικά μέτρα στήριξης την περίοδο της πανδημίας. Μόλις ένας χρόνος έχει περάσει από την προσπάθεια κυβέρνησης και υπουργείου με πρόσχημα το “Αθλητικό Μητρώο” να βάλουν χέρι σε διοικήσεις σωματείων-ομοσπονδιών και να στραγγαλίσουν οικονομικά ακόμα περισσότερο το χώρο. Υπάρχει όμως κόσμος που αντιστέκεται, υπάρχουν αθλητές που αγωνίζονται και με τη στάση τους διδάσκουν.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίζουν τους αθλητές σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Έμπρακτα στηρίζουν τις διεκδικήσεις των Ομοσπονδιών και των Αθλητικών Σωματείων για χρηματοδότηση, υποδομές, οδοιπορικά, μισθούς προπονητών και αθλητών, για να αντιστοιχηθούν στις σύγχρονες ανάγκες αθλητών και αθλημάτων. Ο αγώνας, λοιπόν, συνεχίζεται με σταθερότητα και πείσμα ενάντια σε όλα τα προβλήματα στη ζωή των αθλητών.

Μία διαφορετική, αγωνιστική καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές!