Ο “Οδηγητής”  προτείνει...

Σάβ, Ιουλ 31, 2021
Thumbs_Protaseis_O_Odigitis_Proteinei_summer2021

Το καλοκαίρι πέρα από ευκαιρία για ξεκούραση, αποτελεί και ιδανική ευκαιρία για το διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Ενός βιβλίου που το χειμώνα, μπορεί να μην βρήκαμε ευκαιρία να διαβάσουμε. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τις διακοπές μας, πλουτίζοντας τις γνώσεις και τη βιβλιοθήκη μας, δωρίζοντας ένα βιβλίο σε ένα σύντροφό μας, ή έναν νέο φίλο μας. Καλή ανάγνωση!

39 (5)

Ολόχρυσο φαράγγι (Διηγήματα)

του Τζακ Λόντον, εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»

 

Ο γνωστός σοσιαλιστής Αμερικάνος συγγραφέας στο έργο «Ολόχρυσο φαράγγι» παρουσιάζει μια σειρά διηγημάτων που έχει γράψει σε διάφορες περιόδους της ζωής του με πρωταγωνιστές ιδιαίτερους χαρακτήρες όπως χρυσοθήρες, πυγμάχους, ήρωες από παράξενες θαλασσινές περιπέτειες κλπ.

«Ήταν η πράσινη καρδιά του φαραγγιού, εκεί όπου τα τοιχώματα ξέφευγαν από το αυστηρό σχέδιο και λόξευαν προς τα πίσω για να μαλακώσουν την τραχύτητα των γραμμών τους, φτιάχνοντας μια μικρή προφυλαγμένη κόχη, που την γέμιζαν ξέχειλα με γλύκα και στρογγυλάδα κι απαλότητα. Εδώ τα πάντα ηρεμούσαν. Ως και το στενό ποταμάκι σταματούσε την πολυθόρυβη κατεβασιά του όσο χρειαζόταν για να σχηματίσει μιαν ήσυχη λιμνούλα. Με τα πόδια μέχρι τα γόνατα μέσα στο νερό, με γερμένο το κεφάλι και μισόκλειστα μάτια, ένα πυρρόξανθο ελάφι με πολύκλαδα κέρατα λαγοκοιμόταν».

39-(2)_

Ο εφιάλτης των Βερσαλλιών

του Προσπέρ – Ολιβιέ Λισαγκαρέ, εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»

 

Σε αυτό το αλληγορικό διήγημα ο Λισαγκαρέ μεταφέρει τον αναγνώστη στην αίθουσα του παλατιού των Βερσαλλιών, όπου συνεδριάζει η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας με σκοπό τη συγκρότηση Συντάγματος μετά από την κατάπνιξη της Παρισινής Κομμούνας το Μάη του 1871.

Μέσα από μυθοπλαστικά στοιχεία, ο συγγραφέας παρουσιάζει τους αστούς βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης να ξιφουλκούν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην αιματοβαμμένη τάξη που βασιλεύει μετά από τη σφαγή του παρισινού προλεταριάτου, για να εξασφαλιστεί η διαιώνιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Τη συνεδρίαση διακόπτει η εμφάνιση των εξαϋλωμένων μορφών των εκτελεσμένων Κομμουνάρων, που κατακλύζουν την αίθουσα και απαιτούν τη δικαίωση του αγώνα τους: «Λαέ, να θυμάσαι τους εκτελεσμένους του Μάη!» είναι το ανάθεμα που προκαλεί τρόμο στη σαστισμένη Εθνοσυνέλευση.

Ένα διήγημα που, μέσω της περιγραφής της θυσίας των Κομμουνάρων, φωτίζει την πρώτη έφοδο της εργατικής τάξης στον ουρανό!

39 (3)

Οι ιστορίες του κύριου Κόυνερ

του Μπέρτολντ Μπρεχτ, εκδόσεις: «Γράμματα»

 

– Ο κύριος Κ. σε ξένο σπίτι

Όταν έμπαινε σε ξένο σπίτι, ο κύριος Κ. έκανε μόνο ένα: εντόπιζε τις εξόδους του σπιτιού, πριν πέσει για ύπνο. Και όταν του έγινε η σχετική ερώτηση, απάντησε αμήχανα: «Πρόκειται για παλιά και ελεεινή συνήθεια. Απλώς είμαι υπέρμαχος του δικαίου, και γι’ αυτό καλό είναι να μην έχει μόνο μία έξοδο το σπίτι μου».

Αποτελώντας μια βαθιά τομή στην καπιταλιστική κοινωνία, οι πανέξυπνες ιστορίες του κ. Κόυνερ, είναι ένα ανατρεπτικό και μοντέρνο βιβλίο, που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κάθε νέου κομμουνιστή.

39 (1)

Το ερωτευμένο σύννεφο

του Ναζίμ Χικμέτ, εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή»

 

Με «Το ερωτευμένο σύννεφο», ο Ναζίμ Χικμέτ παρουσιάζεται μπροστά στον αναγνώστη του από μιαν άλλη πλευρά: σαν συγγραφέας παιδικού βιβλίου, παραμυθιού. Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη αλήθεια ότι ο Ναζίμ Χικμέτ είναι ένας μεγαλόπνοος, συμπαντικός πνευματικός δημιουργός. Κι ότι, ακόμα, με την ίδια λεπταίσθητη λυρική φλέβα που θα μας δώσει το ποίημά του, μ' αυτή την ίδια διάθεση θα ξετυλίξει και τον πεζό του λόγο. Σε αυτό το παραμύθι  ο μεγάλος Τούρκος ρεαλιστής παρουσιάζεται σε αρμονική σύζευξη με την πλούσια λαϊκή θυμοσοφία, και γενικότερα με την πλούσια λαογραφία του γειτονικού λαού.

39 (4)

Οι Άθλιοι

του Β. Ουγκώ, εκδόσεις: «Μίνωας»

 

Υπάρχουν έργα της λογοτεχνίας που ο χρόνος δεν μπορεί να τα φθείρει, να εκμηδενίσει την αξία και τη σημασία τους. Αυτά είναι όσα μεταδίδουν στον άνθρωπο ένα μήνυμα διαχρονικής αξίας, μια ιστορία παραδειγματική που να μπορεί να ισχύει ως πρότυπο ζωής και πράξης. Ένα τέτοιο έργο είναι Οι Άθλιοι. Ο Ουγκώ συσχετίζει μ’ ένα ρωμαλέο και ανεπανάληπτο τρόπο την περιπέτεια μιας ανθρώπινης ψυχής με την περιπέτεια ενός ολόκληρου λαού και μιας ολόκληρης κοινωνίας σε μια ταραγμένη εποχή. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν όλοι εκείνοι οι ήρωες που γοήτεψαν και γοητεύουν γενιές ολόκληρες αναγνωστών και που εκφράζουν, χωριστά ο καθένας, ένα χαρακτηριστικό ανθρώπινο τύπο, μια συστατική πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.