Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870-1918)

Κυρ, Αυγ 1, 2021
Thumbs_Protaseis_A_Pagkosmios

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο έναρξης του Α' Παγκοσμίου πολέμου, θα ρίξουμε μια ματιά στην πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση της “Σύγχρονης Εποχής”, το βιβλίο του Έρνο Γκόντος με τίτλο “Ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870-1918)” που παρουσιάζει γλαφυρά τα γεγονότα του Ά Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), αναδεικνύει τη φρίκη που έζησαν οι λαοί όλων των χωρών που ενεπλάκησαν στον πόλεμο, για λογαριασμό της αστικής τάξης σε κάθε χώρα. Δεν στέκεται όμως μονάχα εκεί. Αναλύεται η προϊστορία του πολέμου, εστιάζει στις αντιθέσεις μεταξύ των εμπόλεμων κρατών που συσσωρεύτηκαν τις δεκαετίες πριν τον πόλεμο, κυρίως κατά τη περίοδο εμφάνισης και κυριαρχίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων (1870-1918) και οδήγησαν στο μακελειό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών, ο συγγραφέας παρουσιάζει και τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα της εποχής, στα κόμματα της εργατικής τάξης, τα οποία έκαναν ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, κατρακυλώντας στον εθνικισμό και στην στήριξη των αστικών τάξεων σε κάθε χώρα. Εξαίρεση υπήρξε το Κόμμα των Μπολσεβίκων στη Ρωσία, που όχι μόνο δεν ενσωματώθηκε στο κυρίαρχο ρεύμα, αλλά χάραξε γραμμή πάλης για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Έτσι ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε πραγματικά ο μεγάλος “σκηνοθέτης” της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 1917 στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπήρξαν και άλλες ηρωικές αντιστάσεις κόντρα στο κυρίαρχο εθνικιστικό ρεύμα, όπως εκείνη των Σπαρτακιστών στη Γερμανία, με ηγέτες τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπνεχτ.

Πολύτιμη ιστορική γνώση, εφόδιο και για το σήμερα

Η αξία της νέας αυτής έκδοσης δεν περιορίζεται μόνο στην ιστορική γνώση που προσφέρει, αλλά γονιμοποιεί τη σκέψη και τον προβληματισμό τόσο για τα τεκταινόμενα στο σημερινό κόσμο, τις σημερινές αντιθέσεις στο καπιταλιστικό σύστημα, για τις πολεμικές συγκρούσεις που είναι παρούσες στην ευρύτερη περιοχή( Συρία, Ουκρανία) αλλά και για τις αντιθέσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό κάθε εγχώριας αστικής τάξης για το ποιο στρατόπεδο “ληστών” θα διαλέξει. Χαρακτηριστική είναι η σημερινή συζήτηση στην χώρα μας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες αντιμαχόμενες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι το ουγγρικό πρωτότυπο της έκδοσης γράφτηκε και κυκλοφόρησε πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας ως ένα ιστορικό βοήθημα για νέους.

Η ελληνική έκδοση μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε νέο και νέα, ιδιαίτερα μαθητές και φοιτητές, που αναζητά την ιστορική γνώση, που θέλει να διαμορφώσει ταξικό κριτήριο ανάλυσης της σημερινής περίπλοκης πραγματικότητας, αλλά και εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά για όσους βρίσκονται στον χώρο της εκπαίδευσης και έχουν καθήκον να προβάλλουν στους νέους ανθρώπους την ιστορική αλήθεια.

32-33 (2)

Η “ιστορία” που μας διδάσκουν…

Μια συνηθισμένη πρακτική της αστικής προσέγγισης στην ιστορία, πέρα φυσικά από τη διαστρέβλωση, είναι η απόκρυψη βασικών πλευρών ενός γεγονότος, όπως π.χ ενός πολέμου, δίνοντας μια “επιφανειακή” εξήγηση των φαινομένων. Οφείλεται αυτό στην άγνοια όσων καλούνται να γράψουν την ιστορία; Κάθε άλλο…

Η αστική τάξη, όντας τάξη ιστορικά ξεπερασμένη, τάξη παρασιτική κινείται με άξονα την υπεράσπιση της εξουσίας της. Σε όλους τους τομείς των επιστημών και της έρευνας τα συμπεράσματα που βγάζει, οι εξηγήσεις που δίνει έχουν ως στοιχείο τους την απόκρυψη του πιο βασικού συμπεράσματος που μπορεί να προκύψει: ότι δεν υπάρχει σήμερα πρόβλημα, δυστυχία για τη νέα γενιά και τους εργαζόμενους που να μην οφείλεται στην καπιταλιστική οικονομία και εξουσία.

 

Εκατομμύρια σελίδες έχουν γραφτεί για την αιτία έναρξης του Ά Παγκόσμιου Πόλεμου. Ποια είναι η εξήγηση που μαθαίνει ένας νέος στο σχολείο;

Ότι η αιματοχυσία εκατομμυρίων ανθρώπων(14,000,000 και 45,000,000 αιχμάλωτοι, ανάπηροι και τραυματίες) έγινε γιατί ένας Σέρβος φοιτητής, ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ σκότωσε το διάδοχο του θρόνου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, τον Αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο, και τη γυναίκα του. Τα βιβλία εκείνης της εποχής προσπαθούσαν με βάση το περιστατικό αυτό, με αυτήν την αφορμή,  να δικαιολογήσουν την έναρξη του πολέμου “κράζοντας” για την “ευγενή αγανάκτηση” των λαών της Αυτοκρατορίας και για την “ξαφνική τους αναστάτωση”.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έπρεπε να πιστέψουμε ότι η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία εξαπέλυσε τα στρατεύματα της κάτω από το αίσθημα κάποιας δίκαιης αγανάκτησης. Αυτή όμως η εξήγηση απέχει πολύ από την αλήθεια.

Τα στοιχεία το αποδεικνύουν: οι περιβόητοι πυροβολισμοί στο Σαράγιεβο έγιναν στις 28/6/1914 και το τελεσίγραφο που περιείχε τις απαιτήσεις της Αυτοκρατορίας υποβλήθηκε μόλις τις 23/7/1914 στο Βελιγράδι.

Τι είδους “ξαφνική αναστάτωση” είναι αυτή που περιμένει κανείς να περάσει ένας ολόκληρος μήνας για να δώσει το χαστούκι της εκδίκησης;

Και το πιο σημαντικό: Τι λογική είναι αυτή, που σε μερικούς πυροβολισμούς περιστρόφου απαντάει κάποιος με πόλεμο;

 

Αν δεν είναι όμως οι σφαίρες αυτές που άναψαν τη φωτιά του πολέμου για τους λαούς των πιο ισχυρών κρατών της εποχής, τότε τι ήταν, που βρίσκεται η αλήθεια; Γιατί όπως εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, τα παραπάνω γεγονότα δεν ήταν απλά η αφορμή…

 

ΑΝΤΑΝΤ-νεκροί

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-νεκροί

Ρωσία-1.700.000

Γερμανία-1.773.700

Γαλλία-1.357.000

Αυστροουγγαρία-1.200.000

ΗΠΑ-126.000

Τουρκία.-325.000

Ιταλία-650.000

Βουλγαρία-87.500

Ιαπωνία-300

 

Σερβία-45.000

 

Ελλάδα-5.000

 

Βέλγιο-13.716

 

Μ. Βρετανία-908.371

 

 

…και η πραγματική ιστορία

Τα πραγματικά αίτια του πολέμου χρειάζεται να τα αναζητήσουμε λοιπόν σε όλη τη περίοδο που προηγήθηκε του πολέμου, και κυρίως τη περίοδο της αλματώδους ανάπτυξης του καπιταλισμού, στα χρόνια του 1870-1914.

Εκείνα τα χρόνια στην οικονομία των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών συντελέστηκαν βαθιές αλλαγές, για αυτό και “ξαφνικά” τους άνοιξε η όρεξη. Η απληστία τους, η τάση για επέκταση, ο ανταγωνισμός για το ποιος θα εκμεταλλεύεται τις περισσότερες αποικίες, τις οι αντιθέσεις συμφερόντων οδήγησαν στις ένοπλες συγκρούσεις.

 

Στις σελίδες της παρούσας έκδοσης περιγράφονται μια σειρά από γεγονότα που έπαιξαν ρόλο στην όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη.

Περιγράφεται η πολιτική της Μ. Βρετανίας, που εκείνα τα χρόνια κυριαρχούσε και προπορευόταν των υπόλοιπων αστικών τάξεων, σε σχέση με τις αποικίες της στην Αφρική, ο πόλεμος με τους Μπόερς στη Νότια Αφρική κ.α. γεγονότα.

 

Αντίστοιχα παρουσιάζονται οι πρακτικές, ενός μικρού σε συνοριακό έδαφος κράτους, όπως το Βέλγιο, το οποίο όμως λόγω της εκμετάλλευσης των αποικιών του και την μαζική εξόντωση ντόπιων πληθυσμών, έπαιζε μεγάλο ρόζο στη διεθνή “σκακιέρα”.

 

Κατατίθενται στοιχεία για το πώς οι ΗΠΑ, όχι μόνο σήμερα, κατάφεραν να βάλουν στο χέρι λαούς και εδάφη με το πρόσχημα της “βοήθειας”. Τέτοια παραδείγματα αφορούν τη Κούβα, τις Φιλιππίνες, το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά.

 

Φανερώνονται οι ιμπεριαλιστικού σκοποί της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στα γεγονότα της περιόδου, όντας παρούσα τόσο στις μάχες του Ά Παγκοσμίου Πολέμου ,όσο και σε επεμβάσεις όπως αυτή στη λεγόμενη εξέγερση των Μπόξερς στην Κίνα, το 1900.

 

Τέλος, στους πρωταγωνιστές του πολέμου άνηκε και η τσαρική Ρωσία, η οποία όμως με το πέρασμα των χρόνων αναπτυσσόταν όλο και περισσότερο, αφήνοντας πίσω της την παλιά Ρωσία και συμμετέχοντας ακόμη πιο ενεργά στα παιχνίδια των ανταγωνισμών και των διενέξεων( πχ ιαπωνικό-ρωσικός πόλεμος 1904)

 

Ο ανταγωνισμός λοιπόν εκείνα τα χρόνια ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη ήταν έντονος σε όλα τα επίπεδα. Αφορούσε τα μερίδια των αγορών για λογαριασμό των βιομηχάνων της κάθε χώρας, τη καταλήστευση των αποικιών, τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που έδιναν συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια, ή οι θαλάσσιοι δίοδοι και εμπορικοί δρόμοι, ειδικά για μια περίοδο που οι μεταφορές ήταν και κερδοφόρες αλλά και δύσκολες.

 

Έτσι λοιπόν , με την αφορμή της δολοφονίας του διαδόχου του θρόνου, μπαίνουν μπροστά οι απαιτήσεις των πιο δυνατών παιχτών της εποχής( Γαλλία και Αγγλία από τη μία πλευρά, Γερμανία από την άλλη), που συνδέονται ως σύμμαχοι με Σερβία και Αυστροουγγαρία αντίστοιχα.

Με βάση τις εμπειρίες του 20ου αιώνα η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει την τάση να θεωρεί ως “γερμανικό χαρακτηριστικό” την προκλητική στάση, την ασπλαχνία και την τάση για βιαιοπραγίες. Αν και πολλά γεγονότα φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτήν την άποψη, θα πρέπει να έχουμε καθαρό ότι αυτά δεν αποτελούν καθόλου “εθνική ιδιομορφία” .

Η επιθετικότητα που έδειξε η γερμανική πολιτική εκείνη τη περίοδο στη πραγματικότητα οφείλεται στο ότι βγήκε καθυστερημένα στη παγκόσμια σκηνή. Ο Λένιν ονομάζει αυτό το φαινόμενο “ανισόμετρη ανάπτυξη” του καπιταλισμού.

Η εμφάνιση των μονοπωλίων, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η ανάγκη για αποικίες δεν εμφανίσθηκαν ταυτόχρονα στις διάφορες χώρες.

Στην πάλη π.χ. για τις αποικίες υπήρχαν από τη μία νικητές και από την άλλοι αυτοί που έμειναν πίσω.. Η Αγγλία εκείνη την περίοδο ήταν πιο μπροστά από όλους. Όταν στο γύρισμα του αιώνα οι ηγετικοί κύκλοι στη Γερμανία κηρύσσουν τη “παγκόσμια πολιτική” ο κόσμος ήταν ουσιαστικά ήδη μοιρασμένος.

Ο ληστής που ήρθε καθυστερημένος τρίζει τα δόντια του στους πιο τυχερούς, την Αγγλία και τη Γαλλία, απαιτεί νέα μοιρασιά.

Χαρακτηριστικά το 1914, δηλαδή πριν την έναρξη του Ά ΠΠ η “μοιρασιά” είναι ως εξής:

Αγγλία 33.000.000 km*2

Γαλλία 11.500.000 km*2

Γερμανία 3.000.000 km*2

Και όταν κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται με συμβιβασμούς και προσωρινές υποχωρήσεις τότε “μιλούν” τα κανόνια και τα τουφέκια.

Επίλογος

Μέσα από τις σελίδες αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας έκδοσης αναβιώνει όλη η φρίκη του πολέμου. Φρίκη στα πεδία των μαχών που για χρόνια ολόκληρα γνώρισαν οι λαοί όλου σχεδόν του κόσμου και φυσικά όχι οι ίδιοι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους που διεύθυναν τον πόλεμο. Στο βιβλίο μάλιστα γίνονται εκτενείς αναφορές και στις στρατιωτικές στρατηγικές των εμπόλεμων χωρών, στους ελιγμούς και τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για λογαριασμό του πολέμου, στα διπλωματικά παιχνίδια…

 

Έχει τεράστια σημασία πως μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό του πολέμου, το επαναστατικό κίνημα στην εμπόλεμη Ρωσία έμεινε ζωντανό και τελικά οδήγησε τον λαό της Ρωσίας στην έξοδο από τον πόλεμο, χάρις την μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση. Τον πόθο εκατομμυρίων εργατών και στρατιωτών για ψωμί και πραγματική ειρήνη μπορούσε να τον εκπληρώσει μόνο μια τέτοιου είδους επανάσταση.

 

Ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με τη συνθηκολόγηση άνευ όρων της Γερμανίας. Οι νικητές του πολέμου έπρεπε να μοιράσουν τη λεία. Όμως στους ληστές των λαών η όρεξη ανοίγει ακόμη παραπάνω. Ορισμένα κράτη όπως πχ η Ιταλία ένιωθε αδικημένη από τη μοιρασιά σε σχέση με τις αρχικές συμφωνίες.

Ένας νέος γύρος ανταγωνισμός και συγκρούσεων άνοιξε, γιατί τις αντιθέσεις του ο καπιταλισμός δεν μπορεί ποτέ να τις λύσει οριστικά. Η μετέπειτα πορεία των γεγονότων οδήγησε όπως είναι γνωστό στον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο…με τη διαφορά όμως ότι πια υπήρχε το πρώτο Σοσιαλιστικό κράτος- φάρος για τους λαούς όλου του κόσμου που μάχονται για την κοινωνική απελευθέρωση και τη κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.