Ναι! Στον Σοσιαλισμό δεν πείνασε κανείς!

Τρί, Σεπ 7, 2021
Thumb_Politismos_JuliaNova

Φορώντας μία λευκή μπλούζα με κόκκινα γράμματα με τα αρχικά της Σοβιετικής Ένωσης και ένα σφυροδρέπανο, η Τζούλια Νόβα, ευρύτερα γνωστή για τη συμμετοχή της στο τηλεπαιχνίδι «Ο τροχός της Τύχης», επέλεξε να ανακοινώσει την εγκυμοσύνη της με ένα ποστ στο instagram.

Στα λίγα αρνητικά σχόλια που ακολούθησαν την ανάρτησή της, η Τζούλια Νόβα, η οποία έχει καταγωγή από την Ουκρανία, όχι μόνο υπεραμύνθηκε της επιλογής της, αλλά με απλά λόγια εξήγησε πώς έζησαν οι γονείς της και οι παππούδες της την οικοδόμηση του σοσιαλισμού: «Όσο ήταν η Σοβιετική Ένωση δεν πείνασε κανείς από όσους γνωρίζουμε, υπήρχε δωρεάν παιδεία, δωρεάν νοσήλια, δουλειά και γενικά δεν είχε κακή ποιότητα ζωής ο κόσμος. Σπούδαζες και το ίδιο το κράτος κοιτούσε να σου βρει θέση εργασίας και ήξερες πως δεν θα έχεις άγχος για την επιβίωσή σου» τόνισε χαρακτηριστικά με τα λιποθυμικά επεισόδια να συνεχίζονται μέχρι το τελικό χτύπημα: «Και αν σκεφτείς ότι μετά την διάλυση, ο κόσμος πεινάει εκεί…».

Ποιοι βγήκαν στα κεραμίδια;

Κάτι κολοσσοί των ΜΜΕ και ένας καλοπληρωμένος μηχανισμός τρολ που θεώρησαν καλή ιδέα να συγκρίνουν τον σοσιαλισμό με τα 10ωρα, τους μισθούς πείνας, τα διαλυμένα συστήματα υγείας, την ανεργία, την πανάκριβη μόρφωση, την αμφιβολία αν θα βρεις δουλειά, την αγωνία για το νοίκι, την ανασφάλεια για τη ζωή.

Βέβαια, στην πραγματικότητα, δεν ήταν μόνο ένα ποστ στο instagram αυτό που τους τρόμαξε. Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις -δεκάδες στον αριθμό- στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ επιβεβαιώνουν αυτό που υποστηρίζει και η ανάρτηση της Τζ. Νόβα. Οι άνθρωποι όχι μόνο ζούσαν ασύγκριτα καλύτερα στο σοσιαλισμό, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια αναπολούν εκείνα τα χρόνια ακόμα περισσότερο και έχουν χειρότερη άποψη για τον καπιταλισμό. Και κάπως έτσι τα ψέματα, ο αντικομμουνισμός, ο πακτωλός χρημάτων στην κινηματογραφική βιομηχανία και η λάσπη που ρίχνουν μέρα-νύχτα οι κάθε είδους απολογητές του καπιταλισμού, πάνε στα σκουπίδια μπροστά στην πραγματικότητα…

Όσο κι αν πονάει ορισμένους, θα συνεχίζουμε, όχι μόνο να υπερασπιζόμαστε την προσπάθεια σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά και τον αγώνα ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να ζήσουν σε έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση.