Αυτοί είναι!:NΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική «πασαρέλα» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Πέμ, Ιαν 26, 2023
Thumb_proeklogikh_pasarela

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, πληθαίνουν και τα εκβιαστικά διλήμματα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέτουν στον λαό και τη νεολαία. Η ΝΔ υπερθεματίζει για την ανάγκη της «κυβερνητικής σταθερότητας» για να πορευτεί, όπως λένε, η χώρα με «καλό τιμόνι» σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, εξασφαλίζοντας οικονομική ανάπτυξη από την οποία όλοι θα κερδίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει ότι χρειάζεται «προοδευτική αλλαγή» που θα μπορεί να εξασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή» και μια δίκαιη ανάπτυξη.

Πριν παραθέσουμε μια σειρά από στοιχεία και γεγονότα που επιβεβαιώνουν πως η νεολαία δεν έχει τίποτα να κερδίσει εναποθέτοντας τις ελπίδες της, ακόμα και για μια «έστω λίγο καλύτερη ζωή» σε κυβερνητικές εναλλαγές, έχει σημασία να αναφέρουμε κάτι σημαντικό. Το ΚΚΕ δεν έχει ισχυριστεί ποτέ ότι «όλοι ίδιοι είναι». Λέει κάτι πολύ ουσιαστικό. Ότι οι υπαρκτές διαφορές τους είναι «οξυγόνο» για ένα σύστημα που κάνει τη ζωή μας συνεχώς «μικρότερη και κακή».

Έχοντας ήδη αναφερθεί στους 5+1 λόγους που η νεολαία μπορεί και πρέπει να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και στις εκλογές, περνάμε στην προεκλογική «πασαρέλα» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νεολαία που δημιουργεί και η νεολαία που οργίζεται

Η ΝΔ αναμασά ότι εκφράζει τους νέους ανθρώπους της «σιωπηλής πλειοψηφίας». Όσους δεν συναινούν στις «στείρες και από άλλες εποχές διαμαρτυρίες» αλλά θέλουν να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν. Αρχικά, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό ενός «εύκολου» θα μπορούσε να πει κανείς συνδικαλισμού. Εξηγούμαστε. Εκεί στην ΝΔ, μπορούν να σταματήσουν την «αφωνία», βοηθώντας τη ΔΑΠ στις επόμενες φοιτητικές εκλογές σταματήσει να εμφανίζει «σιωπηλούς» - ανύπαρκτους συλλόγους και ψηφοφόρους μήπως και πείσει κανέναν ότι είναι πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια. Όσο για τη «δημιουργία», ας απευθυνθούν ξανά στους νεολαίους του κόμματος. Αυτοί, λοιπόν, στη κυριολεξία έκλεψαν μια τεχνολογική εφαρμογή που δημιούργησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για να την παρουσιάσουν ως δική τους!

Τα όσα προβάλλει ως προτάσεις η ΝΔ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας γενιάς, αν και πολλές φορές το μόνο «νεανικό» που έχει να επιδείξει είναι κάτι selfie του κ. Μητσοτάκη, χρειάζεται σταθερά να παίρνουν απάντηση. Η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει «πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» είναι αυτή που έχει ως αποτέλεσμα στα «τεχνολογικά hubs» της Βόρειας Ελλάδας και της Αττικής να μην ξέρουν τι θα πει ωράριο και συνολικά εργασιακό δικαίωμα. Είναι οι σύγχρονοι «άθλιοι», το 20% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με έως 600 ευρώ! Το «σύγχρονο πανεπιστήμιο», είναι το πανεπιστήμιο όπου τα ΜΑΤ φυλάνε μια βιβλιοθήκη υπό κατασκευή την ώρα που η υπάρχουσα βιβλιοθήκη πλημμυρίζει με μια σταγόνα νερό. Το «σχολείο της αξιολόγησης και των σύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων» είναι το σχολείο του τραγικού θανάτου του μικρού Βασίλη. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Ας περάσουμε τώρα και στο κόμμα που θα δώσει διέξοδο στην οργή της νεολαίας. Το κόμμα που συνεχώς προσπαθεί να οικειοποιείται οποιαδήποτε αντίδραση της νεολαίας σε μια βάρβαρη πολιτική. Λες και η νεολαία του ανήκει «απ΄ άκρη σε άκρη»… Και επειδή εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνονται»… μουσικά, έχουμε και για αυτούς μια συμβουλή. Ας μείνουν στη μουσική που ξέρουν να χορεύουν καλά. Το «We are the World» του Κοτζιά που χόρευε με τους νεολαίους του ΝΑΤΟ. Ή έστω, ας ξεκινήσει τη σάμπα με τις «προοδευτικές κυβερνήσεις» της Λ. Αμερικής. Με τα υπόλοιπα είδη μουσικής ας μην μπλέκει, ξεφτιλίζεται.

Περνώντας στην ουσία, θυμόμαστε μια δήλωση του «πυροσβέστη» κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ το 2022, όπου την περίοδο των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων, συμβούλεψε την νεολαία «να μην απαντήσει στην ένταση με ένταση» και να περιμένει τις εκλογές! Κοινώς τα κεφάλια μέσα… 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την περίοδο που διακυβέρνησε, έτσι και σήμερα προσφέρει τις μεγαλύτερες υπηρεσίες στο σύστημα. Στο ρόλο που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της «πασαρέλας» για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, συνεχώς παρουσιάζεται ως ο ικανότερος για τη διασφάλιση της «κοινωνική συνοχής». Κοινώς, και η δουλειά να γίνεται και να μην ανοίγει «ρουθούνι».

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, για θέματα που αυτοπαρουσιάζεται ως η «μέρα με την νύχτα» σε σχέση με την ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όντως δεν θα πει ποτέ πως «ο πολιτισμός μας απειλείται από τους λαθρομετανάστες». Δεν θα υπερασπιστεί ποτέ (ή έστω δεν θα βγάλει άχνα…) την καταστολή απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως είναι αυτός, που πάλι στην τελευταία ΔΕΘ, ζήτησε να πάρει τα εύσημα γιατί δημιούργησε τη Μόρια! Είναι αυτός που, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις μεγαλοξενοδόχων και σύγχρονων «φεουδαρχών», ζήτησε να προχωρήσει η Ελλάδα σε συμφωνίες με άλλα κράτη για να έρχονται εποχιακοί μετανάστες, δούλοι προς εκμετάλλευση.

Ομοιότητες του «ισπανικού μοντέλου» με την «προοδευτική λύση» του ΣΥΡΙΖΑ αναπαριστώνται και στις δύο φωτογραφίες. Από τη μία το αδιανόητο έγκλημα κατά προσφύγων και μεταναστών στη Μελίγια, ενώ από την άλλη η κόλαση της Μόριας.

Αντίστοιχα, αφήνοντας προσωρινά στην άκρη την κυβερνητική του θητεία δεν βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο υπερασπιστή του δόγματος «νόμος και τάξη», όπως η ΝΔ. Αυτή είναι όντως μια διαφορά που έχουν μεταξύ τους τα δύο κόμματα. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο να ακούς, με αφορμή τη δολοφονία ενός 16χρονου παιδιού από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ «ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους», με το να καταγγέλλεις τον αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης. Ας σκεφτεί όμως ο καθένας. Τι είναι αυτό που τελικά δημιουργεί αντιδραστικά αντανακλαστικά και απογοήτευση, ειδικά σε αυτούς που αγανακτούν με την βία του αστικού κράτους; Ένας κυνικός και απαράδεκτος λόγος του κάθε Νεοδημοκράτη ή ότι το πρόβλημα της αστυνομικής βίας είναι ζήτημα «εκπαίδευσης» όπως δεν κουράστηκε να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θα πει κανείς: «εντάξει όλα αυτά, αλλά τι γίνεται με τη δημοκρατία και τους θεσμούς»; Η νεολαία παρακολουθεί με αηδία μια ΕΕ βουτηγμένη στα πετροδόλαρα του Κατάρ, «πνιγμένη» στους λομπίστες των μονοπωλίων. Βιώνει την φανερή και αθέατη βία του αστικού κράτους. Την επιλεκτική του ανικανότητα να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «διαφοροποιούνται» και πάλι… Η ΝΔ μας λέει, κυριολεκτικά, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ικανότητα να τα αλλάξει όλα (τόση ψυχεδέλεια…). Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας ακόμα μια φορά να ενσωματώσει τον όποιο ριζοσπαστισμό μπορεί να αναπτυχθεί, ανταπαντά ότι η ΕΕ απομακρύνεται από τις ιδρυτικές της αξίες! Βέβαια, οι δυνάμεις της «προόδου» δεν μένουν μόνο σε αυτό. Με αποκλειστικό τους επιχείρημα πως ό,τι μας συμβαίνει οφείλεται «στον Μητσοτάκη», προσπαθούν να εξωραΐσουν την σαπίλα της ΕΕ και εγχώριων και διεθνών μηχανισμών του κεφαλαίου.

Σε προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την Ελλάδα ως μια χώρα γεμάτη ευκαιρίες για του νέους που επιθυμούν να επιστρέψουν από το Εξωτερικό. Συναντήθηκε μάλιστα και με έναν νεολαίο που έκανε το «βήμα» και επέ- στρεψε στον εργασιακό παράδεισο… Σημαντική υποσημείωση: Ο συγκεκριμένος είναι γιος μεγαλοβιομήχανου!
Σε προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την Ελλάδα ως μια χώρα γεμάτη ευκαιρίες για του νέους που επιθυμούν να επιστρέψουν από το Εξωτερικό. Συναντήθηκε μάλιστα και με έναν νεολαίο που έκανε το «βήμα» και επέ- στρεψε στον εργασιακό παράδεισο… Σημαντική υποσημείωση: Ο συγκεκριμένος είναι γιος μεγαλοβιομήχανου!

Το «κοινό» τους πρόγραμμα

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν το ΚΚΕ ότι «δεν λερώνει τα χέρια του». Αυτά τα κόμματα λέρωσαν και συνεχίζουν να λερώνουν τα χέρια τους με το αίμα που χύνεται στην Ουκρανία.  Από κοινού ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο την άμεση αποστολή επιπλέον πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Την ώρα που ο λαός στενάζει από την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, ισχυρίζονται πως έχουν την λύση. Η ΝΔ θα μοιράζει, λέει, τα οφέλη της ανάπτυξης με τη μορφή επιδομάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τη λύση του «ισπανικού μοντέλου» και της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Αυτές είναι οι «ρεαλιστικές» τους προτάσεις. Για το πώς έχουν και οι δύο συνδιαμορφώσει και υπερασπίζονται την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, το χρηματιστήριο ενέργειας και μια σειρά από επιλογές που είναι οι βασικές αιτίες για όσα βιώνουμε έχουμε ξαναγράψει. Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι η ΝΔ, το κόμμα που είναι κατά των φόρων, και ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να τους καταργήσει τρομάρα του, τον Ιούλιο του 2022, ψήφισαν από κοινού την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ που προβλέπει την «επικαιροποίηση» και ενίσχυση του καθεστώτος επιβολής των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα»!

Στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας», κοκορομαχούν για το ποιος έχει «κοστολογημένες» προτάσεις και απορρίπτουν τις τροπολογίες που καταθέτει το ΚΚΕ και θα μπορούσαν να δώσουν μια προσωρινή ανακούφιση στον λαό και την νεολαία. Για χατίρι αυτών των «αντοχών», και τα δύο αυτά κόμματα έχουν ψηφίσει το τελευταίο διάστημα να δοθούν εκατοντάδες εκατομμύρια στις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες, στους κατασκευαστικούς ομίλους και στους εφοπλιστές.  

Ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης φοράει προστατευτικό κράνος γυρίζοντας εργοτάξια και χώρους δουλειάς για να αποδείξει, όπως λέει, ότι «δίνει ψωμί στους εργαζόμενους που πεινάνε». Ο κ. Παύλος Πολάκης «αποκαλύπτει» συνεχώς στοιχεία για το ότι, όπως ισχυρίζεται «Η ΝΔ τάζει τους φίλους της». Αυτοί λοιπόν οι «ορκισμένοι» αντίπαλοι από κοινού ψήφισαν να «μπουν οι μπουλντόζες» στο Ελληνικό παίρνοντας τα συγχαρητήρια του Λάτση. Από κοινού παρέδωσαν τα ναυπηγία Ελευσίνας και Σύρου στην ONEX, με συμβάσεις που κατακρεουργούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Θα μπορούσαμε να γράψουμε έναν τόμο ολόκληρο εξηγώντας τι σημαίνει πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπλέουν σε όλα τα βασικά στρατηγικά ζητήματα. Σίγουρα θα επανέλθουμε. Όμως είναι κρίσιμο να επιμείνουμε στο εξής: Σε μια εποχή, που ακόμα και όσοι μας διαλύουν τη ζωή, ομολογούν πως έχουν δυσκολία να συνεχίσουν να το κάνουν, θα τους χαρίσουμε την πολυπόθητη για αυτούς «σταθερότητα» ή με τους αγώνες αλλά και την ψήφο μας θα βαθύνουμε τις ρωγμές;