Άρθρο του Γιάννη Βασιλειάδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας:Μόνοι τους και όλοι μας #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Δευ, Απρ 3, 2023
Thumb_Politiki_Monoi_Tous_kai_Oloi_Mas_Basileiadis

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, οι απεργιακές μάχες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, οι εκατοντάδες δράσεις σε σχολεία, σχολές, χώρους δουλειάς και γειτονιές έδειξαν μόνο ένα μικρό μέρος της δύναμης που έχει ο λαός και η νεολαία όταν γίνονται «πρωταγωνιστές» και παρεμβαίνουν δυναμικά στις εξελίξεις.

Ενώ έκαναν από την αρχή ό,τι περνάει από το χέρι τους για να «πνίξουν» το οργισμένο λαϊκό ποτάμι της (δι)εκδίκησης, να αλλοιώσουν τα συνθήματα του αγώνα, δεν κατάφεραν να συγκαλύψουν τις αιτίες του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος. Είναι πολύ σημαντικό ότι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι έβαλαν στο στόχαστρο το καπιταλιστικό κέρδος. Πως μεγάλωσε η εμπιστοσύνη και η συμμετοχή στις πρωτοβουλίες των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των μαθητικών συμβουλίων.

Καταφέραμε να μην επιβληθεί το «σιωπητήριο» που επιθυμούσαν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όσοι επιθυμούν να συγκυβερνήσουν μαζί τους, όψιμοι διαχειριστές του σάπιου συστήματος. Επικράτησε η «φωνή» και ο «αγώνας» για να νικήσει η ζωή, για να γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών που τόσο άδικα χάθηκαν, «θυσία» στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Με τη νέα πολύτιμη πείρα που έχει κατακτηθεί. Με το «μέτρημα» της στάσης και των λόγων του καθενός μπορούν να οργανωθούν με επιτυχία οι μάχες του επόμενου διαστήματος. Η κλιμάκωση των αγώνων και των διεκδικήσεων. Η πολιτική τιμωρία όλων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν την χώρα στις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή

Οι πιο μαζικές και συγκλονιστικές κινητοποιήσεις της 15ετίας, με διακριτή και μεγάλη συμμετοχή νεολαίας, μαθητών- φοιτητών- νέων εργαζομένων, ανέδειξαν για άλλη μια φορά τον ελπιδοφόρο δρόμο που πρέπει να βαδίσει όποιος και όποια λέει «φτάνει πια, οι ζωές μας δεν κοστολογούνται». Επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά, από την Αθήνα μέχρι το Παρίσι και σε όλο τον κόσμο, την ακαταμάχητη δύναμη που έχει η εργατική τάξη, ο οργανωμένος λαός όταν αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του κόντρα σε αυτούς που του κλέβουν τη ζωή.

Με τον «Οδηγητή» στο χέρι, με τον «Ριζοσπάστη» που προσανατόλισε την πολιτική συζήτηση μέσα σε όλους τους χώρους νεολαίας, με τις μεγάλες συγκεντρώσεις- εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλεις δώσαμε το στίγμα μας ότι «Η ιστορία κατέγραψε το έγκλημα, τώρα θα καταγράψει τη στάση και την ευθύνη του καθενός μας».

Η εμπιστοσύνη του λαού και της νεολαίας στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ είναι ανεβασμένη. Αναγνωρίζεται ευρύτερα η πρωτοπόρα και μαχητική στάση μας, ότι το «ΚΚΕ δεν είναι σαν τους άλλους».

Ταυτόχρονα, σχεδόν 8 στους 10 νέους, όπως καταγράφεται σε σχετικές έρευνες, δηλώνουν ότι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ευθύνονται εξίσου για το έγκλημα στα Τέμπη. Γι' αυτό διάφοροι αναλυτές μιλάνε για τη νεολαία και τους αγώνες της, προσπαθώντας να την ερμηνεύσουν και να την «νουθετήσουν». Ακόμα μια φορά «ξεπλένουν» τους φασίστες, τους υπερπροβάλλουν και τους χαρακτηρίζουν «αντισυστημική» δύναμη. Υπερπροβάλλουν διάφορα κόμματα, πολιτικές τσόντες της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Η νέα γενιά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Να τους «κλείσει» το στόμα. Να μην επιτρέψει να μιλάνε για αυτή στο όνομά της, ετοιμάζοντας τα επόμενα εφιαλτικά τους σενάρια, τα επόμενα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα. Μπορεί να ψηφίσει όπως αγωνίστηκε. Μπορεί να εκφραστεί και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της σε αυτούς που βάδισε δίπλα στον αγώνα. Με αυτούς που ένωσε τη φωνή της. Μπορεί να κάνει τους φόβους τους πράξη, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

Τις μέρες που απομένουν κάνουμε τη νύχτα μέρα

Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην καθημερινή προσπάθεια για να νικήσει η ζωή, η οργή να γίνει πολιτική τιμωρία και στάση για την ανατροπή, με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ενισχυμένο από χιλιάδες πρώτες και νεανικές κόκκινες ψήφους. Με το πείσμα και τον ενθουσιασμό μας να φτάσουμε σε κάθε μαθητή, φοιτητή και εργαζόμενο που απέργησε, διαδήλωσε, σχημάτισε με την τσάντα του ένα σύνθημα, έκλεισε το σχολείο ή τη σχολή του. Να συζητήσουμε μαζί τους τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τις δυνατότητες για ένα νέο, ελπιδοφόρο, αγωνιστικό ξεκίνημα. Σε κάθε αμφιθέατρο, σχολείο, γειτονιά, χώρο δουλειάς, με οργάνωση και σχέδιο, να συνεχιστεί ο αγώνας ώστε να μην περιμένουμε τα «επόμενα Τέμπη» που προδιαγράφονται από κράτος- εργοδότες- κυβερνήσεις σε σχολεία, σχολές, χώρους δουλειάς.

Στις φοιτητικές εκλογές και τα Μαθητικά Φεστιβάλ του επόμενου διαστήματος, στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τις περιοδείες και συζητήσεις σε πόλεις και χωριά, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, μπορούμε να συναντηθούμε με χιλιάδες νέους και νέες, που έχει κατασταλάξει μέσα τους η διάθεση για να τιμωρήσουν πολιτικά τους υπεύθυνους για το έγκλημα, να αναζητήσουν και να βρούνε ποια είναι η λύση, η διέξοδος.

Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμο να αναλάβει μεγάλες ευθύνες. Ότι μπορεί να οργανώσει τη διεκδίκηση και τη σύγκρουση επιτυγχάνοντας σημαντικές «ανάσες ανακούφισης» σήμερα. Μπορεί να αποκαλύπτει την ψευτιά και την υποκρισία των αστικών κομμάτων, να μην επιτρέπει να επικρατεί «παράλυση» όταν όλα τα κατακλύζει η δυσωδία του συστήματος. Μπορεί με τις θέσεις του και τις προτάσεις του να στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και των φορέων τους. Να δημιουργεί στιγμές πολιτιστικής ανάτασης και δημιουργίας. Το ΚΚΕ έχει αναλάβει την ευθύνη να δημιουργεί την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα στον λαό και την νεολαία ότι αυτή η βάρβαρη πραγματικότητα δεν είναι μονόδρομος. Είναι έτοιμο, με επιστημονικά επεξεργασμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης να τα κάνει «όλα αλλιώς» αν ο λαός το αποφασίσει. Αν τα «φέρει όλα ανάποδα», πάρει την κατάσταση στα χέρια του και βαδίσει στον δρόμο της ριζικής ανατροπής.

Η ΚΝΕ, όλη αυτή την περίοδο, συνέχισε να δυναμώνει παντού, μπόρεσε να ηγηθεί σε απαιτητικές μάχες. Τα εκατοντάδες νέα μέλη της ΚΝΕ πολλαπλασιάζουν τις ευθύνες και τις δυνατότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ. Μπορούμε να μιλήσουμε και να πείσουμε σε περισσότερους χώρους. Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες εικόνες και στιγμές αγωνιστικής ανάτασης, εμπιστοσύνης στο τι μπορούμε να καταφέρουμε στην προσπάθεια να αλλάζουν οι αρνητικοί συσχετισμοί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε στις 21 Μαΐου να είναι αδύναμα τα κόμματα που δηλώνουν πρόθυμα να σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και να είναι πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ. Μπορούμε να σηματοδοτήσουμε έναν νέο ελπιδοφόρο αγωνιστικό ξεκίνημα.