47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:Μια «περιήγηση» στα Στέκια και τους χώρους του κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας

Δευ, Αυγ 30, 2021
Thumb_47Fest_Stekia

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό»! Με αυτό το σύνθημα απευθύνεται η ΚΝΕ σε κάθε νέο και νέα με τις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που απλώνονται σε όλη τη χώρα και κορυφώνονται στην Αθήνα, στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Φωτίζοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ που αποτελεί απάντηση και διέξοδο σε κάθε σύγχρονο πρόβλημα και προβληματισμό της νεολαίας, η ΚΝΕ επιδιώκει οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να αποτελέσουν κορυφαία πολιτική παρέμβαση στις πολύ κρίσιμες εξελίξεις που διανύουμε, συνδυασμένη πάντα με στιγμές υψηλής πολιτιστικής δημιουργίας.

Αυτόν τον στόχο επιδιώκει να υπηρετεί κάθε χώρος, κάθε Στέκι του Φεστιβάλ, που μαζί με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις τέσσερις Σκηνές που θα στηθούν στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» υπόσχονται στους νέους, αλλά και σε ανθρώπους όλων των ηλικιών ένα μοναδικό τριήμερο.

Κεντρική έκθεση για την Παρισινή Κομμούνα

Οπως κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ θα δεσπόζει η Κεντρική Εκθεση, που φέτος θα είναι αφιερωμένη στο μεγαλύτερο γεγονός για την εργατική τάξη τον 19ο αιώνα, την Παρισινή Κομμούνα.

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά, θα περιηγηθούμε στα οδοφράγματα στα στενά σοκάκια του Παρισιού, που αποτέλεσαν την προϊστορία και το σκηνικό της «πρώτης εφόδου στον ουρανό», όπως έλεγε ο Κ. Μαρξ. Οι 72 μέρες που διήρκεσε η Κομμούνα ήταν αρκετές ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις του μέλλοντος, να βγάλουν την εργατική τάξη στο προσκήνιο της Ιστορίας. Τροφοδότησαν με πλούσια συμπεράσματα τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα, αλλά και τη σύγχρονη επαναστατική πάλη.

Με οπτικοακουστικά μέσα, με συντροφιά τα κείμενα των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, αλλά και την Τέχνη της περιόδου και τη μεταγενέστερη, θα φωτιστούν το πρωτόγνωρο για την εποχή τους έργο των κομμουνάρων, ο απαράμιλλος ηρωισμός τους, αλλά και το τι σηματοδοτεί αυτή τους η προσπάθεια ακόμα και σήμερα.

Στην Παρισινή Κομμούνα θα είναι αφιερωμένο σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ, στο θεατράκι όπου συναντιούνται νέοι καλλιτέχνες, σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, άνθρωποι από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομμούνα, μέσα στη σύντομη διάρκεια ζωής της, εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για την Τέχνη, την οποία επισφράγισε και με ειδικά άρθρα στα διατάγματά της, με δημιουργία θεσμών και λήψη πολλών πρωτοβουλιών.

Στο Στέκι Πολιτισμού θα γίνει την Παρασκευή εκδήλωση για την επίδραση της Παρισινής Κομμούνας στην Τέχνη, όπου θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, που θα συνοδεύεται με ποιήματα και τραγούδια για τις «κόκκινες» μέρες της Κομμούνας. Ενώ μια μέρα νωρίτερα η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει τις «Μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Παράλληλα, και τις τρεις μέρες στον χώρο του Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση με θέμα την επίδραση της Κομμούνας στην Τέχνη, με εικαστικά έργα πολλά από τα οποία φιλοτεχνήθηκαν μες στη φωτιά της μάχης και άλλα στον απόηχο του ηρωικού αγώνα των κομμουνάρων.

Οπως πάντα, η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ θα δώσει χώρο και στην ερασιτεχνική δημιουργία, σε νέους καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Νέοι μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Γερμανό συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ενώ επίσης σπουδαστές και απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών θα πάρουν τη σκυτάλη του προγράμματος, παρουσιάζοντας δικό τους έργο.

Αγωνιστική συνάντηση για μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους, νέες γυναίκες

Ζωντάνια και δημιουργικότητα υπόσχεται το Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ. Εκεί θα υπάρχει και τις τρεις μέρες έκθεση με τίτλο «Επαναστάτης θα πει...», που με έναν πρωτότυπο τρόπο θα αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης οργανωμένης επαναστατικής πρωτοπορίας στις σημερινές συνθήκες, τη σύγχρονη συμβολή του Κόμματος και της ΚΝΕ στην πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.Σε ξεχωριστά διαμορφωμένους χώρους του Μαθητικού Στεκιού θα λειτουργούν «Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας» για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων, που θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε ομάδες και να παρουσιάσουν θέματα που τους απασχολούν, να οργανώσουν και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις - παρουσιάσεις. Ακόμα, θα λειτουργήσουν Εργαστήρια Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Κοινωνικών Επιστημών, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και ξεχωριστός χώρος - Εργαστήριο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Τα μαθητικά συγκροτήματα δεν θα λείψουν και φέτος από τη Σκηνή του χώρου, στην οποία επίσης θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση με τη συμμετοχή των μαθητών για το πού αποσκοπούν οι συνεχείς αλλαγές στην Εκπαίδευση και το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το σχολείο και ποιο είναι το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Στον χώρο θα κυκλοφορεί και μια νέα μπροσούρα της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ, για να γνωρίσουν οι μαθητές τα δικαιώματά τους μέσα στις μαθητικές κοινότητες και το σχολείο.

Το Φοιτητικό Στέκι θα βρίσκεται φέτος σε νέο, αναβαθμισμένο χώρο, μαζί με τη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Το πανεπιστήμιο που έχουμε - το πανεπιστήμιο που θέλουμε». Με έντυπη και ψηφιακή μορφή θα παρουσιάζεται το σημερινό αστικό πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών και της υποβαθμισμένης γνώσης, σε αντιδιαστολή με το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Επίσης, θα προβάλλεται η έκδοση του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας». Παράλληλα, ο επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίσει προσωπικότητες των επιστημών και των Τεχνών μέσα από πληροφορίες που θα προβάλλονται στον χώρο.

Στο Στέκι των Φοιτητών θα υπάρχει επίσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και γνωριμίας με τα πανεπιστήμια της Αττικής, μέσα από μια ηλεκτρονική διαδραστική παρουσίαση που θα τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν για το Τμήμα τους, τον φοιτητικό τους σύλλογο και τη δράση της ΚΝΕ. Και όσοι θέλουν να το ψάξουν περισσότερο, θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν μια μικρή έκδοση γνωριμίας των φοιτητών με τις θέσεις της ΚΝΕ για το πανεπιστήμιο, το φοιτητικό κίνημα, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Η πάλη ενάντια στον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα θα μπει στο επίκεντρο του Στεκιού Νέων Εργαζομένων του Φεστιβάλ, όπου κεντρική δραστηριότητα θα είναι η εκδήλωση - συζήτηση γύρω από τον εργάσιμο χρόνο, με θέμα: «Με την οργάνωσή μας μπλοκάρουμε τον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς!».

Στο χώρο του Στεκιού θα λειτουργήσει έκθεση με θέμα τον εργάσιμο χρόνο, θα υπάρχουν μπροσούρες και βιβλία με αντίστοιχες παρουσιάσεις και συζητήσεις.

Παράλληλα, ξεχωριστό σημείο θα υπάρχει για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τις μάχες που έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ όλη την προηγούμενη χρονιά.

«Κόκκινη Γωνιά» αποκαλείται και φέτος το Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια. Μέσα από την έκθεση που θα στηθεί στον χώρο, με τίτλο «Σοσιαλισμός... για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία», και την ξενάγηση, οι νέες εργαζόμενες, άνεργες, μαθήτριες και φοιτήτριες θα μπορούν να αναζητήσουν τις απαντήσεις στις αγωνίες, στους προβληματισμούς που έχουν για την αιτία και τη διέξοδο από τις πολύπλευρες διακρίσεις που βιώνουν σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

Τις μέρες του Φεστιβάλ, επίσης, θα κυκλοφορήσει και θα διακινείται στο χώρο του Στεκιού νέα έκδοση που επιμελείται η αντίστοιχη Επιτροπή του ΚΣ, με τα υλικά της Συνόδου του ΚΣ με θέμα «Η εξειδικευμένη δουλειά της ΚΝΕ στις νέες γυναίκες, όρος και προϋπόθεση για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Το «κόκκινο Αερόστατο»

Με άξονα το περιοδικό που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» στο Φεστιβάλ θα διαμορφωθεί σε γωνιές δραστηριοτήτων. Εκεί οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να πουν τη γνώμη τους για το περιοδικό, να συμπληρώσουν σχετικά ερωτηματολόγια, να εξασκηθούν σε υπολογιστές στήνοντας σελίδες του περιοδικού, να προτείνουν θέματα και αφιερώματα που θα ήθελαν να διαβάσουν στα επόμενα τεύχη κ.λπ. Αλλά θα συναντήσουν και φίλους από την παιδική κατασκήνωση σε ένα reunion του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου.

Θα υπάρχει έκθεση με τίτλο την αγαπημένη στήλη του περιοδικού, «Το ημερολόγιο ενός απορημένου», όπου θα αναδεικνύονται οι αγώνες που αναπτύχθηκαν ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, το περιεχόμενο και τα αιτήματά τους, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να συμπληρώσουν το δικό τους ημερολόγιο, να διατυπώσουν τις δικές τους απορίες και απαντήσεις. Αλλη μία από τις γωνιές θα έχει ως άξονα το βιβλίο «Κι όμως, κινείται...», που ειδικά επεξεργασμένο γι' αυτές τις ηλικίες πραγματεύεται την εξέλιξη των κοινωνιών, αναδεικνύοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στις προκλήσεις της εποχής.

Αλλά και το θέμα του ελεύθερου χρόνου θα έχει τη δική του θέση με ειδική επεξεργασία για τα μεγαλύτερα παιδιά, με ευκαιρία για παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές και μια σειρά από δραστηριότητες, που θα αναδεικνύουν αυτήν την ανάγκη.

Παράλληλα, μέσα στο τριήμερο θα δοθεί παράσταση stand up comedy, θα λειτουργήσει εργαστήρι για κρουστά, ενώ δεν θα λείψουν οι αθλητικές δραστηριότητες, αφού ο χώρος του «Αερόστατου» θα γειτνιάζει με αυτόν του Αθλητισμού.

Αθλητισμός, ανάγκη και δικαίωμα

Το Στέκι Αθλητισμού στον χώρο του Φεστιβάλ θα αποτελεί συνέχεια και θα εντάσσεται στο 9ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ, οι δραστηριότητες του οποίου θα ξεκινήσουν από τις 11 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθούν στις 3 Οκτώβρη. Στο Στέκι θα λειτουργήσει έκθεση που θα επικεντρώνει στα συμπεράσματα και το διεκδικητικό πλαίσιο των αθλητικών σωματείων που αναδείχθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από σημαντικές μάχες για την ουσιαστική ενίσχυσή τους, για να αποκρουστεί η αντιδραστική παρέμβαση της κυβέρνησης σε σωματεία και ομοσπονδίες, για να στηριχτούν ουσιαστικά αθλητές και προπονητές στο έργο τους.

Παράλληλα στο Στέκι θα γίνουν επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων, καθώς και Αεροβικής Γυμναστικής, Ακροβατικής Γυμναστικής, Γυμναστικής για Ολους σε συνεργασία με την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία (ΕΓΟ). Θα διεξαχθούν τουρνουά σκακιού και σεμινάριο - workshop ορειβατικής πεζοπορίας, ενώ και τις τρεις μέρες θα υπάρχουν πίστα αναρρίχησης, τραπέζια πινγκ πονγκ, σκάκι.

Ακόμα το τριήμερο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν Διεθνούπολη με συμμετοχή αντιπροσωπειών ξένων Οργανώσεων Νεολαίας, Στέκι κατά των ναρκωτικών, χώρος της Επιτροπής για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και άλλα Στέκια και χώροι δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα και το περιεχόμενό τους θα παρουσιάσει ο «Ριζοσπάστης» σε επόμενα φύλλα.