Άρθρο του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ:Μέσα στις σύνθετες εξελίξεις, αυξάνονται οι απαιτήσεις για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και την ισχυροποίηση της ΚΝΕ

Σάβ, Ιουν 4, 2022
Thumb_Politiki_Synthetes_Ekselikseis_Auksanontai_Apaitiseis

Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στα χιλιάδες μέλη και φίλους της ΚΝΕ που έδωσαν τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, με επίγνωση των δυσκολιών που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και εμπιστοσύνη στη δυνατότητα το σύνθημα «μόνοι τους και όλοι μας» να γίνει πράξη!

Το αποτέλεσμα των εκλογών διαμορφώνει έναν νέο συσχετισμό στους φοιτητικούς συλλόγους. Η ΚΝΕ έχει επίγνωση ότι αναλαμβάνει αναβαθμισμένα και σύνθετα καθήκοντα, μεγάλη ευθύνη στην αντιπαράθεση με το σύνολο των αστικών δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια, που φαίνεται ήδη, λίγες μέρες μετά τις φοιτητικές εκλογές, πως θα αξιοποιήσουν κάθε μέσο για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους. Η καλύτερη υποδομή που έχει διαμορφωθεί, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στην πάλη για τις σπουδές και τη ζωή που έχει ανάγκη ο κάθε φοιτητής σήμερα, να μπορεί να εκφράζεται και να διεκδικεί για ό,τι τον “πνίγει”, να βάζει τη σφραγίδα της παρέμβασης των πολλών μέσα σε πολύ σύνθετες και πυκνές εξελίξεις, που στιγματίζονται από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, τα «μαύρα σύννεφα» της νέας οικονομικής κρίσης που μαζεύονται ξανά πάνω από τις καπιταλιστικές οικονομίες.

Τα 3 τελευταία χρόνια που μεσολάβησαν από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, ήταν χρόνια νέας οικονομικής κρίσης που έπληξε τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες του φοιτητόκοσμου, η πανδημία δημιούργησε νέα μεγάλα προβλήματα, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, που έπληξε επίσης τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, ενώ ο τελευταίος ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η συμμετοχή της αστικής κυβέρνησης σε αυτόν, μέσω των σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σκόρπισε νέες ανησυχίες, όξυνε τα προβλήματα της ενεργειακής φτώχειας και εξάρτησης, της μεγάλης ακρίβειας που άγγιξε και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή

Η ΚΝΕ, μέσα σε πρωτόγνωρες εξελίξεις, με τα Πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά σχεδόν δύο χρόνια, κατάφερε παρά τις δυσκολίες να δυναμώσει. Την ίδια στιγμή, που άλλες πολιτικές δυνάμεις με αναφορά στα ΑΕΙ, λόγω των αντιδραστικών θέσεων που υπερασπίζονται, του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας τους, εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα, η ΚΝΕ επέδρασε σε ευρύτερες μάζες φοιτητών.

Τα υψωμένα γαρύφαλλα στην πλατεία Συντάγματος, την Πρωτομαγιά του 2020, ώθησαν την υπομονετική και επίμονη δράση των Οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, ώστε με σχέδιο, επεξεργασμένο πλαίσιο διεκδίκησης και πρωτοβουλία κινήσεων να μπορέσουν να γεμίσουν και οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών με τα γαρύφαλλα του αγώνα, τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Η ΚΝΕ, με τη στήριξη του Κόμματος, έδωσε «πνοή» και δύναμη στους αγώνες της νεολαίας. Κυρίως κατάφερε ένα πλήγμα στο κυρίαρχο αφήγημα ότι στις κρίσιμες στιγμές ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να διεκδικούν, πρέπει να αποδέχονται τις επιλογές των αστικών θεσμών και αν δεν τους αρέσουν, να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κάποιον «λιγότερο κακό» διαχειριστή της βαρβαρότητας.

Καταφέραμε να πρωτοστατήσουμε στους αγώνες μέσα και έξω απ’ τα αμφιθέατρα, γιατί δεν συμμορφωθήκαμε στις υποδείξεις των «αντοχών του συστήματος», της λογικής του «κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με τις δυνατότητες που υπάρχουν». Απέναντι στους ανέμους καταστολής, που έσπειρε η κυβέρνηση, «θέρισε» υψωμένες γροθιές και χαμόγελα αισιοδοξίας, όπως επιβεβαίωσαν οι κινητοποιήσεις του ΚΚΕ στις 17 Νοέμβρη του 2020.

Αφετηρία της δράσης που αναπτύξαμε, των διεκδικήσεων που θέσαμε ήταν η δυνατότητα στον 21ο αιώνα να ικανοποιούνται αναβαθμισμένα οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας, η αποκάλυψη ότι οι επιλογές της κάθε αστικής κυβέρνησης είναι εχθρικές, όχι λόγω κάποιας «ανικανότητας ή εμμονής», αλλά επειδή αντικειμενικά έχει ταχθεί στο να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, να αποτελεί το πολιτικό προσωπικό τους.      

Απέναντι στον κυνισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, που έφτασε σε σημείο να στοχοποιεί τη νεολαία ακόμα και για τους θανάτους της πανδημίας, απέναντι στο «βάζουμε πλάτη» του ΣΥΡΙΖΑ για να μην διαρραγεί η περιβόητη «κοινωνική συνοχή», εμείς δράσαμε με οργανωμένη απειθαρχία απέναντι στον «ορατό εχθρό», το σύστημα που δεν μας αφήνει να πάρουμε «ανάσα».

Ενάντια στα σχέδια μορφωτικής υποβάθμισης και διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων

Επιβεβαιώνεται η απαίτηση, αλλά και η ικανότητα της ΚΝΕ να διαμορφώνει εξειδικευμένο και πολύμορφο σχέδιο παρέμβασης σε όλα τα τμήματα νεολαίας στηριγμένο στις σύγχρονες επαναστατικές θέσεις του Κόμματος, να συμβάλει οι νέες γενιές των εργαζομένων να έχουν θετικά αντανακλαστικά για τις αγωνιστικές διεργασίες, για την ανάγκη ριζικών ανατροπών στην οικονομία και την κοινωνία. 

Σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, το εύρος της συμμετοχής, διαμορφώθηκε από την ψήφο όσων βρίσκονται στα πρώτα έτη των σπουδών τους. Σημαντικό τμήμα αυτών έζησε τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις του 2020 ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του σχολείου, τα μηδενικά μέτρα προστασίας για την πανδημία, την -χωρίς υπερβολή- εξόντωση του μαθητικού πληθυσμού με την ένταση του ανταγωνισμού και τις απανωτές εξετάσεις. Σε αυτούς τους αγώνες ηγήθηκαν τα μέλη της ΚΝΕ, αναγνωρίστηκε από ευρύτερο κόσμο η συμβολή της, ώστε «το δίκιο των μαθητών να νικήσει»!

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες φοιτητικές εκλογές, οι φοιτητές συγκέντρωσαν νέα πείρα και αντανακλαστικά απέναντι στις «όμορφες λέξεις» με τις οποίες ντύνονται διαχρονικά οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Το σύνθημα «φοιτητές ξανά» ένωσε τη φωνή και τον προβληματισμό μεγάλης μάζας φοιτητών, ακριβώς γιατί συμπύκνωσε τη διάθεση για αγώνα, κόντρα στις πραγματικά τραγελαφικές προεκτάσεις του επιχειρηματικού πανεπιστημίου την περίοδο της πανδημίας, αλλά και στη συνέχεια. Ερευνητικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ «έτρεχαν» κανονικά, ενώ η κυβέρνηση απειλούσε με έξωση τους εστιακούς φοιτητές. Γίνονταν διαφημιστικές καμπάνιες για «να ζήσουμε τον μύθο μας στην Ελλάδα», αλλά τα Πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά, γιατί δεν δινόταν ούτε ένα ευρώ για προσωπικό καθαριότητας και αναβάθμιση των υποδομών, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Και ενώ οι φοιτητές αγωνιούσαν για το πώς θα καλυφθούν τα μορφωτικά κενά που συσσωρεύονταν με τα Πανεπιστήμια κλειστά, η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι θα φέρει στα Πανεπιστήμια ειδικό σώμα αστυνομίας, δήλωνε την πρόθεσή της να παρέμβει στη δομή και τη λειτουργία των Φοιτητικών Συλλόγων μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και ενιαίων ψηφοδελτίων.   

Οι αγωνίες, λοιπόν, πολλών περισσότερων φοιτητών για το πώς θα μπορούν να μαθαίνουν το επιστημονικό τους αντικείμενο ολοκληρωμένα, πώς θα αναβαθμιστεί η φοιτητική μέριμνα, πώς θα μπορέσουν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν, αλλά και πώς θα μπορέσουν να ζήσουν όπως ονειρεύονται τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους, «ακούμπησαν» σε πρωτοβουλίες που πήραν οι δυνάμεις της ΚΝΕ στους Φοιτητικούς Συλλόγους.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έμειναν «ζωντανοί» και ανέπτυξαν πολύμορφη δράση, κόντρα στην προσπάθεια της ΔΑΠ να υπερασπιστεί την κυβερνητική γραμμή, που δεν «παραιτήθηκε», παρά τις πολλές αντικειμενικές δυσκολίες που είχε, αλλά ταυτόχρονα κόντρα σε διάφορες σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές ομάδες που έβαζαν εμπόδιο στον συντονισμό της δράσης των Φοιτητικών Συλλόγων, καταψήφιζαν πρωτοβουλίες των Φοιτητικών Συλλόγων με αστεία και αντιδραστικά επιχειρήματα, αποπροσανατόλιζαν ρίχνοντας νερό στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν λύσεις που θα έρθουν από κάποιες κυβερνητικές εναλλαγές στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, ενώ πρωτοστατούσαν στην αντι-ΚΚΕ επίθεση.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ, μαζί με εκατοντάδες αγωνιστές φοιτητές, πρωτοστάτησαν στην ίδρυση νέων Συλλόγων, δημιούργησαν μορφές οργάνωσης σε τμήματα που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» ή ιδρύθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου και ήταν σε διαρκή υποβάθμιση. Σε πολλούς από αυτούς τους χώρους έσπασε το «απόστημα» του εκφυλισμού και της τρομοκρατίας, διοργανώθηκαν πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις που κατάφεραν να «παγώσουν» τα σχέδια της κυβέρνησης, να τα οδηγήσει σε εκ νέου υποβάθμιση και κλείσιμο.

Τώρα, χωρίς να χάνουμε χρόνο, μπαίνουμε μπροστά, όλα τα μέλη της ΚΝΕ, οι 100δες εκλεγμένοι στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων, για να μην περάσουν τα σχέδια για ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, για όξυνση της κρατικής καταστολής και παρέμβαση στη δομή και τη λειτουργία των Συλλόγων τους, όπως επιχειρείται με τον νέο νόμο-πλαίσιο.

Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική

Η ΚΝΕ, κατάφερε το συγκεκριμένο ιστορικό, για το φοιτητικό κίνημα, αποτέλεσμα, ακριβώς επειδή είναι η νεολαία του ΚΚΕ. Σε μια στιγμή που και τα ίδια τα αστικά επιτελεία ομολογούν τους φόβους τους για το ενδεχόμενο «ριζοσπαστικοποίησης της νέας γενιάς» -παρόλη την προσπάθεια να γίνει η συγκεκριμένη λέξη χυλός- μπόρεσε να εκφράσει το πιο δυναμικό και δραστήριο τμήμα των φοιτητών. Όλων όσων δηλαδή δεν πείθονται από τους «νέους ορίζοντες» που δήθεν θα ανοίξει η κυβέρνηση στα ΑΕΙ ούτε τούς αρκεί να περιμένουν μια κυβερνητική εναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να κάνει τη ζωή τους δήθεν «λίγο λιγότερο κακή».

Τα χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ έγιναν οι «πρωταγωνιστές» τη μέρα των φοιτητικών εκλογών. Γιατί ακριβώς πιστεύουν ότι η εργατική τάξη, με την κοινωνική συμμαχία της, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και όχι να μένει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι εγγύηση σε αυτόν τον αγώνα, γιατί έχουμε επαναστατικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας, γιατί έχουμε επαναστατική επιστημονική ιδεολογία. Καθοδηγούμαστε από μια ιδεολογία που μας κάνει να γνωρίζουμε πως τα πράγματα δεν μένουν ποτέ στάσιμα, είναι νόμος πως αλλάζουν. Αποκαλύπτουμε όλες τις «όψεις» ενός κόσμου σε βαθιά σήψη και παρακμή, συγκρουόμαστε με τις λογικές των χαμηλών απαιτήσεων και του «ρεαλισμού» της υποταγής έχοντας όμως συγκεκριμένη πρόταση για το ποιο είναι το σύγχρονο και το νέο: Ο Σοσιαλισμός! 

Μπορέσαμε να μπούμε μπροστά, παρά τις αδυναμίες μας, για ό,τι ζήτημα απασχολούσε τους φοιτητές, ακριβώς γιατί είναι υποχρέωσή μας να είμαστε άξιοι αγωνιστές για τα συμφέροντα των πολλών, να μη συμβιβαζόμαστε μπροστά στον αρνητικό συσχετισμό. Γιατί δεν είμαστε «ψηφιακοί ακόλουθοι» αρχηγών που «μαντρώνονται» για να υπερασπιστούν πολιτικές που εφαρμόζονται χωρίς ποτέ να ερωτηθούν, ούτε ομάδες που δημιουργούνται, διασπώνται και διαλύονται ανάλογα με το τι στάση επιλέγουν να κρατήσουν απέναντι σε μια «δεξιά», «ακροδεξιά», «κεντροαριστερή» ή «αριστερή» αστική κυβέρνηση. Μέσα στην ΚΝΕ αναπτύσσονται δραστήριοι νέοι αγωνιστές, με υποχρεώσεις και δικαιώματα που συζητάμε συλλογικά και δρούμε μαχητικά.

Πήραμε πολύμορφες πρωτοβουλίες και αποτρέψαμε σχέδια συκοφάντησης και καταστολής του φοιτητικού κινήματος, γιατί έχουμε παρακαταθήκη την πείρα του Κόμματος και της Οργάνωσής μας σε μια πορεία δεκαετιών, γιατί «δεν μας κρατάει κανείς στο χέρι», δεν γινόμαστε «εφέ» σε στημένα σκηνικά. Επιδιώκουμε να καλλιεργούμε την μαχητική αισιοδοξία, επιλέγοντας μορφές πάλης, τη στιγμή που θα γίνει το καθετί που θα εξυπηρετεί την αντοχή, τη διάρκεια και το δυνάμωμα του αγώνα.

Αυτή είναι μια «εικόνα», που, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, την έχουν σχηματίσει χιλιάδες νέοι άνθρωποι που μπορεί ακόμα και να ξεκινούν από «μακρύτερη» αφετηρία σχετικά με την πολιτική του ΚΚΕ. Έχουμε συναίσθηση των απαιτήσεων της δράσης μας σε δύσκολους καιρούς και την ανάγκη να δυναμώσει η μαζική πολιτική παρέμβαση της ΚΝΕ, να βελτιωθεί η συλλογική λειτουργία των ΟΒ της ΚΝΕ.

Μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες, «ευκαιρίες», που πρέπει να δουλέψουμε αποφασιστικά, ώστε να εκφραστεί ακόμα μεγαλύτερη συμπόρευση της νεολαίας με το ΚΚΕ. Τώρα είναι η ώρα χιλιάδες νέοι άνθρωποι να οργανωθούν στην ΚΝΕ. Είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειές μας για την επιτυχία των μαθητικών, φοιτητικών και εργατικών Φεστιβάλ. Όποτε και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, εμείς ακούραστα διαμορφώνουμε ιδεολογικό-πολιτικό κριτήριο στη νέα γενιά πως η ανάγκη της «αλλαγής» προϋποθέτει την αγωνιστική ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Την εμπιστοσύνη πως για να μπορέσουν τα πράγματα να γίνουν «αλλιώς», χρειάζεται κάθε μέρα και κάθε ώρα να γίνεται πράξη το σύνθημα πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας τον δρόμο της ανατροπής»!

Καλή δύναμη σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Θα τα καταφέρουμε!