Εκλογές 21 Μαΐου:Με την καρδιά και το μυαλό: ΚΚΕ πολύ πιο ΔΥΝΑΤΟ

Πέμ, Μαΐ 4, 2023
Thumb_Politiki_Kardia_myalo

Όλο αυτό το διάστημα και ειδικά μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θέτουν τα δικά τους διλήμματα, δηλαδή τους δικούς τους εκβιασμούς. Οι αναλύσεις, η αρθρογραφία και όλη η προπαγάνδα τους έχουν ειδική στόχευση στη νεολαία.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πως όλα τα αστικά κόμματα επιδιώκουν να περάσουν συγκεκριμένα μηνύματα χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις. Όλοι λένε πως θα διασφαλίσουν τη «σταθερότητα σε μια εποχή αστάθειας». Ό,τι αυτοί μπορούν να φέρουν την «αλλαγή σε ό,τι μας κρατάει πίσω». Ερμηνεύουν κατά το δοκούν συναισθήματα και προσπαθούν να επιβάλουν έναν αντιδραστικό τρόπο σκέψης και δράσης. Γιατί η δική τους «σταθερότητα» εντείνει την ανασφάλεια και την αστάθεια για τον λαό και την νέα γενιά. Η δική τους «αλλαγή» είναι να μείνουν ίδια όλα όσα μας πληγώνουν.

Είναι λοιπόν κρίσιμο με ποιο κριτήριο η νεολαία, με την ψήφο και τη στάση της απέναντι στις εξελίξεις, θα εκφράσει αυτό που με συγκλονιστικό τρόπο καταγράφηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Πως θα υπάρξει πολιτική τιμωρία για όσους «δολοφονούν» ζωές, όνειρα και δικαιώματα. Πως το «κανένας από τους δύο», που καταγράφουν στα διάφορα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, θα γίνει δύναμη που θα διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δούμε «πίσω» από τις λέξεις και τα συνθήματα.

Ο θυμός και ο «αντισυστημισμός»

«Δικαιολογημένος ο θυμός, αλλά όχι καλός σύμβουλος»… είναι η νέα συμβουλή των «θείων» προς τη νεολαία. Δεν ξέρουμε αν αναγνωρίζουν στον εαυτό τους τον ρόλο του ψυχαναλυτή, αλλά σίγουρα όλοι έχουν βαλθεί να γίνουν «πυροσβέστες» της οργής που έχει ξεχειλίσει για όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.

Μας κάνουν τη χάρη να δικαιολογήσουν τον θυμό μας. Είναι λογικό, λένε, αφού οι «ανισότητες διευρύνονται». Όμως να εκτιμήσουμε ψύχραιμα πως «για να διαχυθεί ο πλούτος δίκαια χρειάζεται σταθερότητα και πολιτικές ανάπτυξης, νέες επενδύσεις». Σωστά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε «κρατικούς θεσμούς», όμως το ερώτημα είναι «πώς θα αλλάξουμε αυτό το κράτος». Αλίμονο αν δεν υπήρχε κατανόηση για τον πόθο των νέων ανθρώπων για «δημιουργική και με καλούς όρους εργασία», η λύση σε αυτό είναι μια «πολιτική που θα εξισορροπεί τις δεξιότητες με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».

Καλά σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται; Κερδοφορία κατέγραφαν κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες στους σιδηρόδρομους και είδαμε τα αποτελέσματα. Κερδοφορία καταγράφουν οι εφοπλιστές και δεν είναι κανένας σίγουρος για το πότε θα βουλιάξει το επόμενο σαπάκι στο Αιγαίο. Κερδοφορία καταγράφουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι οικοδόμοι χάνουν τις ζωές τους, ενώ κρίσιμες υποδομές είναι ασυντήρητες και επικίνδυνες. Όμως, η διασφάλιση της κερδοφορίας των ομίλων είναι αυτή που όχι μόνο ετοιμάζει τα επόμενα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, αλλά «πνίγει» και κάθε μας ανάγκη.

Όσα στατιστικά «μαγειρέματα» και να κάνουν για το πώς έχει διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός, δεν μπορούν να αλλάξουν πως τελειώνει στα μισά του μήνα. Πως ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έχουν νομοθετήσει και εφαρμόσει ότι αυτός θα αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση παίρνοντας υπόψη τις «αντοχές της οικονομίας». Ό,τι και να πουν για την πολιτική που θα «δημιουργεί θέσεις εργασίας» δεν μπορούν να κρύψουν ότι ακόμα και στο «θαύμα» τους, τον τουρισμό, λείπουν σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας. Μόνοι τους ομολογούν ότι νέοι άνθρωποι δεν πάνε να δουλέψουν γιατί τους βάζουν να μένουν μέσα σε παράγκες, καταρρέουν από τα εξαντλητικά ωράρια και με τα λεφτά που τους δίνουν δεν μπορούν να ζήσουν. Πώς το αντιμετωπίζουν; Οργανώνοντας ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο με συμφωνίες για μετανάστες από χώρες τις Ασίας και της Αφρικής που θα έρθουν να δουλέψουν χωρίς κανένα δικαίωμα.

Ξέρουν ότι αυτές οι χιλιοειπωμένες γενικότητες, οι σκόπιμα εύηχες μπούρδες, που λένε διαχρονικά, δεν πείθουν πλέον μαζικά. Γι΄ αυτό επιστρατεύουν και διάφορες δήθεν «αχρωμάτιστες» αναλύσεις, που τελικά «κρύβουν» αλήθειες και είναι άκρως αποκαλυπτικές για τους φόβους τους. Η νεολαία «θα απέχει από τις εκλογές δηλώνοντας ότι τίποτα πια δεν την εκφράζει». Άλλωστε, λένε, έχει έρθει το τέλος των ιδεολογιών… Οι νέοι άνθρωποι ψάχνουν ικανά πρόσωπα και συγκεκριμένες προτάσεις. Ταυτόχρονα όλο και περισσότερο λέγεται και καταγράφεται πως «ενισχύεται η τάση της αντισυστημικής ψήφου».

Φοβούνται, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία της νεολαίας θα ψηφίσει στις εκλογές, θα στείλει το μήνυμά της και θα ακουστεί, όπως έπραξε και όλο το τελευταίο διάστημα. Γιατί δεν απείχε από τον αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα. Επέλεξε με ποιον τρόπο θα εκφραστεί, με ποια συνθήματα θα διαδηλώσει. Εμπιστεύτηκε συγκεκριμένα «πρόσωπα»: Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Φοβούνται ότι η μόνη ιδεολογία που έχει τελειώσει είναι η αστική. Αυτή που σήμερα κυριαρχεί. Αυτή που υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα με τον ξύλινο λόγο τους. Γνωρίζουν ότι η μόνη αντισυστημική δύναμη, η μόνη αντισυστημική επιλογή, που μπορεί να έχει η νεολαία και στις εκλογές, είναι το ΚΚΕ. Γι΄ αυτό, με χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο βαφτίζουν τους φασίστες αντισυστημική δύναμη. Γι' αυτό υπερπροβάλλουν –εδώ να τονίσουμε ότι «αρνητική» διαφήμιση δεν υπάρχει…- και διάφορες πολιτικές τσόντες που σε όλους τους τόνους δηλώνουν ότι είναι σε θέση να συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος με ποιον και κυρίως πώς

Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα σκόπιμα έχουν επικεντρωθεί σε μια συζήτηση για το «ποιος» και «πώς» θα κυβερνήσει, εννοώντας το αν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργασίας, προσπαθώντας να κρύψουν ποια πολιτική θα εφαρμόσει όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί.

Συζητούν ποιος είναι ο «άγνωστος Χ» που θα προτείνει για πρωθυπουργό ο Ανδρουλάκης, αν βγαίνουν τα «κουκιά» για να σχηματιστεί η «προοδευτική» κυβέρνηση μούφα, με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25, πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός βουλής για να διευκολυνθεί ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, αν η ΝΔ θα «συλλέξει» βουλευτές από τον Βελόπουλο, το ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Αυτή η συζήτηση, αν και πολύ βαρετή, κρύβει κάτι πολύ ουσιαστικό. Κανείς δεν μπορεί πλέον να χρεώσει στο ΚΚΕ ότι «όλοι μπορούν να τα βρουν με όλους». Το ομολογούν με χίλιους δυο τρόπους μόνοι τους. Έχει σημασία όμως να αποκαλύπτουμε συνεχώς γιατί, όντως με πολύ μεγαλύτερη ένταση από ό,τι στο παρελθόν, πληθαίνουν τέτοιες δηλώσεις και αναλύσεις.

Δε θα κουραστούμε λοιπόν να λέμε και να θυμίζουμε ότι κοινό τους πρόγραμμα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Οι πακτωλοί χρημάτων για τους μονοπωλιακούς ομίλους που φέρουν «πράσινα» κτήρια και σχολεία ετοιμόρροπα. Που και αυτό δημιουργεί νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τον πληθωρισμό. Αυτό που έχει ως προαπαιτούμενο τον νόμο Χατζηδάκη και τους πλειστηριασμούς. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τα κονδύλιάτου θα τα «μοιράσει δίκαια», αλλά για τα ΕΛΠΕ διοργανώνει ημερίδες και στους ίδιους «ολιγάρχες» με τη ΝΔ έδινε τα δημόσια έργα όταν ήταν κυβέρνηση. Αυτό για το οποίο κατέθεσε πρόταση «φιλολαϊκής» του διαχείρισης (!) το ΜέΡΑ 25.

Δε θα κουραστούμε να λέμε και να θυμίζουμε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό τους πρόγραμμα τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τις «επενδυτικές βαθμίδες». Όλα αυτά που για τον λαό σημαίνουν ένταση των πλειστηριασμών, τρεις έξτρα δόσεις τον χρόνο για δάνεια λόγω εκτόξευσης των επιτοκίων, αύξηση της φορολογίας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Τσίπρα ότι «όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα κληθεί να επιστρέψει σε συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης». Από τη μια διαβεβαιώνει το κεφάλαιο για τον ...«ρεαλισμό» του, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, κι από την άλλη διαμορφώνει άλλοθι για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής αν γίνει κυβέρνηση.

Δεν θα κουραστούμε να λέμε και να θυμίζουμε πως είναι με την ΕΕ των πολέμων της φτώχειας και της προσφυγιάς. Η ΝΔ βλέπει το καλύτερο παράδειγμα στο πρόσωπο του «μεταρρυθμιστή» Μακρόν, που τον μισεί όλη η Γαλλία, επειδή μάλλον δεν μπορούν να εκτιμήσουν την τόση αριστεία… Ο Τσίπρας είναι με τον Σολτς που στέλνει τανκς στην Ουκρανία, με τον Κόστα που θα έφερνε την ελπίδα αλλά τελικά έφερε ογκωδέστατες απεργίες στην Πορτογαλία, με τον Σάντεθ που έσφαξε πρόσφυγες στη Μελίγια. Ο Βαρουφάκης θέλει να «ανατινάξει» όλο το τραπεζικό σύστημα, με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που την συμβουλεύει να δημιουργήσει ψηφιακό πορτοφόλι!

Δε θα κουραστούμε να λέμε και να θυμίζουμε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να δίνουν δισεκατομμύρια για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, να υλοποιούν τις ισχυρές τους δεσμεύσεις για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Δε θα κουραστούμε να λέμε πως όλοι αυτοί, Μητσοτάκηδες, Τσίπρες, Ανδρουλάκηδες, Βελόπουλοι, Βαρουφάκηδες και διάφοροι άλλοι είναι με τους Τραμπ, τους Μπάιντεν, τους Πούτιν, τους Ζελένσκι, τους Μακρόν και κάθε φορέα αντίδρασης, αυταρχισμού και οπισθοχώρησης αυτού του κόσμου. Μισούν, ξορκίζουν και προσπαθούν να καπελώσουν και να ενσωματώσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη δυνατότητα του λαού να βαθύνει τις ρωγμές στο σάπιο και γερασμένο σύστημά τους.

Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ποιες ευθύνες είναι έτοιμο να αναλάβει

Ο μόνος «αστάθμητος παράγοντας», λοιπόν, στην αντιλαϊκή αυτή εξίσωση του «ποιος και πώς» είναι ο ίδιος ο λαός. Ο μόνος που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να χαλάσει τους λογαριασμούς τους.

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει από σήμερα, λοιπόν, τη μεγάλη ευθύνη να συμβάλει ώστε να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμη που έχει να καθορίσει τις εξελίξεις προς όφελός του. Γιατί τελικά «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής».

Σωτήρες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Στην πραγματική ζωή καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαρίσει τίποτα. Ό,τι κερδήθηκε αυτά τα χρόνια, είχε την υπογραφή του λαϊκού κινήματος, με μπροστάρη το ΚΚΕ.

Έτσι όπως αγωνιστήκαμε τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, έτσι να πάμε και στις κάλπες όταν στηθούν. Περήφανα και με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι.

Γιατί το ΚΚΕ συγκρούεται με τις αιτίες των προβλημάτων, αναδεικνύει ότι ζούμε σε έναν σάπιο και γερασμένο κόσμο και αυτός πρέπει να συντριβεί.

Γιατί το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης, καλεί σε οργανωμένο πανελλαδικό κίνημα για τις ζωτικές ανάγκες του λαού.

Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις με επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα όπως έχουν τα υπόλοιπα κόμματα. Γι΄ αυτό μπορεί να κοιτάει το λαό στα μάτια και να του λέει την αλήθεια.

Γιατί οι κομμουνιστές, όταν εκλέγονται στη Βουλή, είναι η φωνή των πολλών. Οι βουλευτές του δε λείπουν από τις κινητοποιήσεις, είναι εκεί όταν πάνε να απολύσουν τους εργάτες, όταν πάνε να πετάξουν από τα σπίτια τους τον κόσμο.

Γιατί το ΚΚΕ δεν μεταλλάσσεται, δεν πρόκειται να στηρίξει ή να δείξει ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση και να έχει. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ θα κατατεθεί στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Γιατί το ΚΚΕ, τον λαό και τη νεολαία, τους έχει για πολλά παραπάνω από απλούς θεατές των εξελίξεων ή απλούς ψηφοφόρους ανά 4ετία. Τους έχει για πρωταγωνιστές. Κι όταν πιστέψουν στη δύναμή τους μπορούν να ΄ρθουν τα πάνω-κάτω...